Οι απαράδεκτες αξιώσεις της τουρκικής πλευράς για λύση δύο κρατών, δεν συμβάλλουν στην προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, αναφερόμενος στην απάραδεκτη ρητορική της Τουρκίας που επαναλήφθηκε χθες από τον Ταγίπ Ερντογάν
Υπέδειξε πως τέτοιες θέσεις είναι ενάντια στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και δεν πρόκειται να αποτελέσουν αφετηρία για την όποια συζήτηση.
Ο κύριος Λετυμπιώτης επισήμανε πως παρά τις τουρκικές τοποθετήσεις, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα συνεχίσει την προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επανέλαβε ότι το Εθνικό Συμβούλιο θα συνέλθει πριν από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Η απαράδεκτη αξίωση για δύο κυρίαρχα, ισότιμα και ανεξάρτητα κράτη ως η μόνη λύση στην Κύπρο, προβάλλεται και από το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, μόλις ένα 24ωρο μετά τις προκλητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, Ζεκί Ακτούρκ, υποστήριξε ότι η Τουρκία, ως εγγυήτρια δύναμη, θα εξακολουθήσει να εγγυάται την ειρήνη, την ηρεμία και την ασφάλεια στην Κύπρο, όπως και στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, χωρίς συμβιβασμούς, κατά την έκφρασή του.

Ερντογάν Εγείρει ξανά θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών

Ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου εγείρει ξανά η Άγκυρα, με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να υποστηρίζει πως συζήτησε το θέμα του εξοπλισμού των νησιών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη συνάντησή τους.
Ελληνικές διπλωματικές πηγές ξεκαθάρισαν από την πλευρά τους πως «ζητήματα που ανάγονται στην κυριαρχία μας ούτε ετέθησαν στη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών στο Βίλνιους ούτε θα μπορούσαν να είναι αντικείμενο συζήτησης».