H καταληκτική διαβούλευση για το μέλλον της οδού Ανεξαρτησίας πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στο Πάνος Σολομωνίδης και όπως ανέφεραν οι συντονιστές της Αντρέας Παπαλλάς και Γρηγόρης Καλνής, αφού περιλάβουν και όσα λέχθηκαν ψες, θα διαβιβάσουν την τελική τους έκθεση στο Δημοτικό Συμβούλιο Λεμεσού, που θα συνέλθει σε ειδική συνεδρία προκειμένου να λάβει την πολιτική απόφαση.

Οι μελετητές κωδικοποιούν τις ιδέες που διατύπωσαν οι επηρεαζόμενοι, τις οποίες προσπάθησαν να συνδυάσουν.

Ο Δήμαρχος Νίκος Νικολαΐδης τόνισε πως αν δεν λάβει μέτρα για το κυκλοφοριακό η Λεμεσός θα την πνίξει και απαρίθμησε τα όσα προωθούνται από το ΣΒΑΚ.

Στη συζήτηση αναφέρθηκε πως η διαβούλευση θα έπρεπε να αφορούσε το κέντρο και όχι μόνο την Ανεξαρτησίας και οι μελετητές συμφώνησαν επισημαίνοντας πως αυτή, σε πολλές περιπτώσεις κατέληγε να αφορά γενικότερα το κέντρο.

Οι καταστηματάρχες μέσω του Κρίστη Δημητρίου, τάχθηκαν υπερ της μονοδρόμησης με ποδηλατολωρίδα, ζητήσαν να διαφυλαχτεί η εμπορικότητα και να μην γίνει και πάλι πειραματόζωο η εμπορικότερη οδός του κέντρου κι έριξαν στο τραπεζι και την πρόταση η Επαρχιακή Διοίκηση να μετατραπεί σε πολυμουσείο και να στεγάσει το επαρχιακό μουσείο και άλλα μουσεία της πόλης.

Οι κάτοικοι του κέντρου ζήτησαν να ληφθούν υπόψη οι συνθήκες διαβλίωσης του κι εξέφρασαν φόβους ότι θα αποκλειστούν με τ’ αυτοκίνητα, στα γκαράζ τους.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΜΕΛ Γιώργος Κυριάκου ζήτησε να γίνουν επιτέλους τα park and ride και να δοθεί η ευκαιρία στα νέα, φιλικότερα κι ευέλικτα λεωφορεία, να μεταφέρουν γρήγορα τον κόσμο στο κέντρο, όπως για παράδειγμα τους εργαζόμενους, που σήμερα καταλαμβάνουν τους μισούς χώρους στάθμευσης.

Ο πρέδρος της ΕΤΑΛ Τόνης Αντωνίου υπέδειξε πως πρέπει να ληφθούν υπόψη οι 300 χιλιάδες τουρίστες που θα αφιχθούν με κρουαζιερόπλοια στη Λεμεσό και γενικότερα οι τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη και θα ήθελαν να είναι διακριτό, σημείο αναφοράς και προσβασιμο.