Σε μια θυελλώδη συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής ο δήμαρχος Πάφου προέβη σε νέες καταγγελίες γύρω από την διαχείριση των Τ/κ περιουσιών, επαναλαμβάνοντας ότι πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στον τόπο.

Ο κ. Φαίδωνος επισήμανε ότι η αξία των Τ/κ περιουσιών είναι στα 15 δισεκατομμύρια ευρώ και υπάρχει έλλειψη πολιτικής βούλησης για να γίνουν αλλαγές. Ειδικότερα ο δήμαρχος Πάφου τόνισε ότι τα κριτήρια παραχώρησης Τ/κ περιουσιών είναι της πλάκας κι όσοι διαχειρίζονται τις περιουσίες κάνουν ότι θέλουν.

Σημείωσε ότι είναι μνήμα του Αγίου Νεοφύτου και πρέπει να αλλάξουν τα κριτήρια. Ο κ. Φαίδωνος αναφέρθηκε και σε συγκεκριμένα παραδείγματα:

• Τ/κ κατοικία αξίας ενός κόμμα πέντε εκατ. ευρώ κατέχεται από άτομο που διαμένει στην Λάρνακα και εδώ και 12 χρόνια έχει μηδενική κατανάλωση ρεύματος και νερού. Σε αιφνιδιαστικό έλεγχο από την Λευκωσία βρέθηκε γυναίκα να καθαρίζει τις αυλές.

• Συνταξιούχος αστυνομικός με τρείς κατοικίες και κόρη ανώτερη δημόσια υπάλληλο, κατέχει Τ/κ περιουσία αξίας ενός εκατ. ευρώ, υποστηρίζει ότι είναι θέσμιος ενοικιαστής, επειδή ενοικίασε το υποστατικό το 64. Δεν υπάρχει θέσμιος ενοικιαστής, όπως είπε, σύμφωνα με την νομοθεσία για τις Τ/κ περιουσίες.

• Ακόμη, δύο πρόσφυγες με περιουσίες 15 και 25 εκατομμυρίων ευρώ κατέχουν Τ/κ εμπορικά υποστατικά με πολύ χαμηλό ενοίκιο.

• Σε άλλη περίπτωση, άτομο κατέχει 1,8 δισεκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα Τ/κ γης και άλλο άτομο κατέχει χίλιες σκάλες χαλίτικης και Τ/κ γης και λαμβάνει 385 χιλιάδες ευρώ χορηγίες από τον ΚΟΑΠ.

Η Βουλή παραπλανήθηκε όπως είπε ο κ. Φαίδωνος από δύο βουλευτές με αποτέλεσμα να ψηφίσουν τροπολογία με την οποία κατοχυρώνεται το κληρονομικό δικαίωμα σε Τ/κ υποστατικά. Απαντώντας ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης είπε ότι η πρώτη αδικία είναι ότι το Δημαρχείο Πάφου κατακρατεί Τ/κ περιουσίες οι οποίες δεν του ανήκουν. Κανένας δήμαρχος, πρόσθεσε, δεν μπορεί να υποδεικνύει στη Βουλή πως θα λειτουργεί και σημείωσε ότι το κληρονομικό δικαίωμα αφορά μόνο την κύρια κατοικία και όχι καταστήματα.

Κλείνοντας να σημειώσουμε ότι οι βουλευτές της Επιτροπής Ελέγχου θα ενημερώθηκαν σήμερα για τα ευρήματα των ελέγχων που διενήργησε η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφορικά με τη μίσθωση 19 τουρκοκυπριακών καταστημάτων σε κεντρικές περιοχές του εμπορικού κέντρου της Πάφου. Για το θέμα βρίσκονται σε εξέλιξη ποινικές έρευνες και ελέγχονται τουλάχιστον τρεις δημόσιοι λειτουργοί για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες περιήλθαν στην κατοχή τους όσο και στενών τους συγγενικών προσώπων, τεράστια τουρκοκυπριακή περιουσία αξίας εκατομμυρίων ευρώ.