Στον τρομακτικό αριθμό των 568 ενδέχεται να ανέλθει ο αριθμός των αγνοουμένων από το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου, σύμφωνα με τις πρώτες καταγραφές του Λιμενικού.
Οι εκτιμήσεις αυτές βασίζονται σε αναφορές επιζώντων, αναζητήσεις οικείων αλλά και τις πρώτες επαφές με τους ήδη συλληφθέντες δουλεμπόρους. Όμως η σχετική έρευνα για τον πλήρη προσδιορισμό των ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους συνεχίζεται.

Στον εισαγγελέα οι διακινητές

Στις 11 το βράδυ εξήλθαν από το Λιμεναρχείο Καλαμάτας οι συλληφθέντες 9 ύποπτοι αιγυπτιακής υπηκοότητας που φέρονται ως οι διακινητές των μεταναστών που επέβαιναν στο μοιραίο αλιευτικό σκάφος Και οι 9 θα οδηγηθούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας.
Οι διακινητές φαίνεται πως είχαν σελίδα στο διαδίκτυο, μέσω της οποίας έβρισκαν πελάτες, ενώ η «ταρίφα» τους ήταν μεταξύ 4.000 και 6.000 ευρώ για κάθε άτομο που επιβίβαζαν στο αλιευτικό

Γκουντέρες -Ευρωπαϊκό πρόβλημα το μεταναστευτικό

Την ευρωπαϊκή διάσταση του ναυαγίου στην Πύλο επιχείρησε να αναδείξει ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, καλώντας την Γηραιά Ήπειρο να χαράξει αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική.
Απαντώντας σε ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο ΓΓ σημείωσε χαρακτηριστικά, «είμαστε σε επαφή με τις ελληνικές αρχές, αλλά ας είμαστε ειλικρινείς. Αυτό δεν είναι ένα ελληνικό πρόβλημα. Είναι ευρωπαϊκό. Νομίζω ότι είναι ώρα η Ευρώπη να μπορέσει, με αλληλεγγύη, να καθορίσει μια αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική έτσι ώστε να μην επαναληφθεί ένα τέτοιο ατύχημα».