Δύο νέοι θάνατοι έρχονται να προστεθούν με διαφορά λίγων ωρών στη μακάβρια λίστα του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Θύματα είναι ένας άνδρας από την Ξάνθη που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης και ένας άνδρας από την Καστοριά που νοσηλευόταν εδώ και ημέρες σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Είναι ο 6ος νεκρός στην περιοχή της Καστοριάς η οποία έχει πληγεί βαριά από τον κορωνοϊό.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών στη χώρα ανέρχεται σε 41.

Νέο πακέτο μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση για στήριξη της οικονομίας

 

Ένταξη στα μέτρα στήριξης 1,7 εκατομμυρίων εργαζομένων, 800 χιλιάδων επιχειρήσεων και 700.000 αυτοαπασχολουμένων ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης.

Το συνολικό πακέτο των δημοσιονομικών μέτρων ανέρχεται ήδη στα 6,8 δισ. ευρώ.

Οι ανακοινώσεις αφορούν στο oλοκληρωμένο σχέδιο της κυβέρνησης που έχει ως στόχο την τόνωση της ελληνικής οικονομίας για τον μήνα Απρίλιο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από τον κοροναϊο.

Όπως αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας «εφαρμόζουμε πολιτικές για να στηρίξουμε την οικονομία».

«Η ζημιά στην οικονομία θα είναι μεγάλη, αλλά παροδική» σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας και υπογράμμισε πως απαιτείται ψυχραιμία και ρεαλισμός. Η κυβέρνηση, τόνισε ο ΥΠΟΙΚ, στο πεδίο της οικονομίας κινείται «ψύχραιμα, μεθοδικά και αποτελεσματικά, διαθέτει και υλοποιεί συνεκτικό σχέδιο, ανακουφίζει εργαζόμενους και εργοδότες».

Απλώνουμε, συνέχισε, «δίχτυ προστασίας, στηρίζουμε την κοινωνία με αίσθημα δικαίου, κατανέμουμε το βάρος με μεγαλύτερη συμβολή του κράτους και σεβόμαστε τις τεράστιες θυσίες της κοινωνίας τα τελευταία χρόνια».

Το σχέδιο μέτρων
Αναλυτικότερα το σχέδιο προβλέπει:

-Επεκτείνεται σε μισθωτούς το επίδομα των 800 ευρώ. Πρόκειται για 1,7 εκατομμύρια εργαζομένους. Η ενίσχυση αυτή είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και μη συμψιφιστέα. Καλύπτονται οι ασφαλιστικές εισφορές επί του ονομαστικού μισθού για 45 ημέρες.

-Επεκτείνεται σε περισσότερες επιχειρήσεις η λήψη μέτρων για την προστασία τους. Μέσα από διαφορετικά σχήματα θα καλυφθούν 800.000 επιχειρήσεις. Εξαιρούνται ελάχιστες επιχειρήσεις.

Μεταφορά υγειονομικού υλικού από την Κίνα

Στο μεταξύ προσγειώθηκε τα ξημερώματα στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ειδικά διαμορφωμένο αεροσκάφος της Aegean το οποίο μετέφερε από την Κίνα μεγάλη ποσότητα υγειονομικού υλικού, δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση και Ελλήνων εφοπλιστών.

Συγκεκριμένα, έφθασαν στη χώρα 1,7 εκατ. μάσκες, ενώ με σειρά πτήσεων που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στην εβδομάδα, έχει προγραμματιστεί να μεταφερθούν στην Ελλάδα 13 εκατομμύρια απλές χειρουργικές μάσκες και μέτρα ατομικής προστασίας όπως εξειδικευμένες μάσκες, στολές και ασπίδες προσώπου.