Στις 722.196 έφτασε ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού παγκοσμίως, με τους θανάτους από τη νόσο που προκαλεί ο ιός να ανέρχονται στις 33.976 – αριθμοί και δεδομένα που αλλάζουν από ώρα σε ώρα. Παράλληλα, έχουν αναρρώσει 151.796 άνθρωποι.
Σύμφωνα με την καταμέτρηση της ιστοσελίδας worldometers, βάσει του αριθμού κρουσμάτων, τη θλιβερή πρωτιά κατέχουν πλέον οι ΗΠΑ με 142.178 και 2.484 νεκρούς. Στην Ιταλία ο αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στις 97.689 και ο αριθμός των νεκρών να ανέρχεται σε 10.779.
Στην Κίνα τα συνολικά κρούσματα ανέρχονται στις 81.470 και ο αριθμός των νεκρών σε 3.304, με 31 νέους νεκρούς να καταγράφονται σήμερα.
Ωστόσο, ο αριθμός των κρουσμάτων που καταγράφεται στις χώρες δεν είναι ο πραγματικός, αφού πολλές χώρες δεν κάνουν διαγνωστικά τεστ παρά μόνο σε ανθρώπους που χρειάζονται νοσηλεία.
Στη Μεγάλη Βρετανία, ο κορυφαίος επιδημιολόγος καθηγητής Νιλ Φέργκιουσον του Imperial College London θεωρεί ότι η επιδημία Covid-19 δείχνει κάποια σημάδια επιβράδυνσης. Ο καθηγητής, ο οποίος είχε μεγάλη επιρροή στη διαμόρφωση της τελικής στρατηγικής του Λονδίνου, δήλωσε πως οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία φαίνεται ότι επιβραδύνονται. Μιλώντας στο BBC Radio 4, ο Νιλ Φέργκιουσον δήλωσε ότι το ένα τρίτο, ακόμη και το 40% των ανθρώπων που προσβάλλονται από τον ιό δεν παρουσιάζει συμπτώματα και επομένως είναι ενδεχόμενο ότι το 2% έως 3% του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου έχει μολυνθεί από τον ιό. Ο Φέργκιουσον εξήγησε ότι δεν μιλά για άμβλυνση της καμπύλης της επιδημίας, αλλά για επιβράδυνση του ρυθμού και ότι αυτό είναι μία τάση που απαντάται «και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες». Ωστόσο παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχουν τα κρίσιμης σημασίας στοιχεία που θα δείξουν τι ακριβώς συμβαίνει και ότι στοιχεία για τον βαθμό έκθεσης του πληθυσμού θα προκύψουν από τα τεστ αντισωμάτων τα οποία βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της αξιολόγησης και θα είναι έτοιμα προς χρήση «εντός ημερών παρά εβδομάδων».
Στην Αμερική, η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ενέκρινε χθες τη χορήγηση μόνο στα νοσοκομεία αναφοράς για κορωνοϊό, χλωροκίνης και υδροξυχλωροκίνης, θεραπείες που χρησιμοποιούνται κατά της ελονοσίας, στις οποίες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εναποθέτει πολλές ελπίδες για την αντιμετώπιση του φονικού ιού. Σε ανακοίνωσή του, το αμερικανικό υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι η Υπηρεσία έδωσε το πράσινο φως για «τη διανομή και συνταγογράφηση» των θεραπειών αυτών «από τους γιατρούς στους εφήβους και τους ενήλικες που νοσηλεύονται διότι έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό, με προσαρμοσμένο τρόπο, στην περίπτωση που δεν είναι διαθέσιμη ή εφικτή μια κλινική δοκιμή».
Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε εξυμνήσει στις 24 Μαρτίου την αξία αυτού του φαρμάκου. «Υπάρχουν πολλές πιθανότητες αυτό να μπορέσει να έχει τεράστιο αντίκτυπο. Θα ήταν μάννα εξ ουρανού, αν αυτό τα πήγαινε καλά», είχε δηλώσει. Ένας Γάλλος γιατρός, ο καθηγητής Ντιντιέ Ραούλ, υπερασπίζεται τη θεραπεία αυτή και έχει προχωρήσει σε έρευνες, οι οποίες δεν έχουν πείσει εντελώς την επιστημονική κοινότητα.
Ο πρόεδρος της Αργεντινής ανακοίνωσε σήμερα την παράταση για 14 ημέρες του υποχρεωτικού περιορισμού των κινήσεων των πολιτών, στο πλαίσιο των μέτρων που εφαρμόζει η κυβέρνησή του για να ελεγχθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού που έχει μολύνει 820 ανθρώπους κι έχει στοιχίσει τη ζωή σε 20 εξ αυτών στη χώρα από τις αρχές του Μαρτίου. «Η απόφαση που λάβαμε είναι να παρατείνουμε την καραντίνα ως την ημέρα του Πάσχα [σ.σ. των Καθολικών, τη 12η Απριλίου], κατόπιν σύστασης των ειδικών, ώστε να συνεχίσει να ελέγχεται η εξάπλωση» της ασθένειας COVID-19, εξήγησε ο αρχηγός του κράτους κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματός του. Κατά τον Φερνάντες, τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του υποχρεωτικού περιορισμού μοιάζουν «καλά», καθώς η αύξηση των νέων κρουσμάτων μόλυνσης επιβραδύνεται τα τελευταία 24ωρα.