Μετά από δύο σχεδόν χρόνια, έπεσε η αυλαία για την μεγάλη και καταστροφική πυρκαγιά, που ξεκίνησε από τον Αρακαπά τον Ιούλιο του 2021, και επεκτάθηκε σε άλλες οκτώ κοινότητες, και άφησε πίσω της τέσσερις νεκρούς και ανυπολόγιστες ζημιές στις επαρχίες Λεμεσού και Λάρνακας.

Το Κακουργιοδικείο Λεμεσού επέβαλε σήμερα ομόφωνα ποινή φυλάκισης 8 ετών στον 69χρονο, ο οποίος κρίθηκε ένοχος στις κατηγορίες που αντιμετώπιζε και αφορούσαν την πρόκληση φωτιάς σε φυτεία και άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο.

Το δικαστήριο στην απόφαση του επισημαίνει ότι η φωτιά τέθηκε κακόβουλα, απερίσκεπτα και εσκεμμένα.

Όπως ανέφερε το Κακουργιοδικείο μεταξύ άλλων έλαβε υπόψη ως επιβαρυντικό παράγοντα, τη στάση του κατηγορούμενου, ο οποίος «μετά που άναψε φωτιά δεν επέδειξε κανένα ενδιαφέρον», ενώ ανέφερε πως «έχει καθήκον να προστατεύσει το περιβάλλον από τέτοιες ασυνείδητες ενέργειες, οι οποίες προσλαμβάνουν ανησυχητική έξαρση, κάτι που διαπιστώνεται με τις καταχωρήσεις στο Δικαστήριο.

Παράλληλα, ανέφερε πως «από την πυρκαγιά υπήρχαν τεράστιες καταστροφές» και «ήταν πρωτόγνωρες οι συνέπειες των πράξεων του κατηγορούμενου».

Το Κακουργιοδικείο, ως μετριαστικό παράγοντα, έλαβε υπόψη το λευκό ποινικό μητρώο του κατηγορούμενου, την ηλικία του καθώς και τα προβλήματα υγείας, τόσο του ιδίου όσο και της συζύγου του.

Επίσης, λήφθηκαν υπόψη όλες οι προσωπικές του συνθήκες, μεταξύ αυτών και πως πολέμησε κατά το 1974.

Το Δικαστήριο στην απόφαση του, αναφέρθηκε σε όλους τους μάρτυρες που κλήθηκαν και κατέθεσαν ενώπιον του, μεταξύ των οποίων και προσώπου που ανέφερε πως ενώ κινητοποιήθηκε όλο το χωριό για να συμβάλει για την κατάσβεση της φωτιάς, ο 69χρονος είχε μεταβεί σε παρακείμενο χωριό για καφέ.