Σαν σήμερα, 80 χρόνια πριν, στις 18 Ιανουαρίου του 1944, η βρετανική υπηρεσία κατασκοπείας κατάφερε με μυστικό υπολογιστή να “σπάσει” τον κωδικό επικοινωνίας των Ναζί και να επιταχύνει τη συμμαχική απόβαση στη Νορμανδία επηρεάζοντας την τελική έκβαση του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.
Η πρόσβαση στις επικοινωνίες του επιτελείου των Ναζί μέσω περίπλοκων κρυπτογραφικών συσκευών έγινε δυνατή χάρη στο «Κολοσσό», εξέλιξη της συσκευής που σχεδίασε ο μαθηματικός Άλαν Τούρινγκ, η οποία αποτέλεσε πρόδρομο των σύγχρονων ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Είναι οι συγκλονιστικές στιγμές της αποκρυπτογράφησης του κώδικα που διέπει τα μηνύματα των Χιτλερικών όπως τις απολαύσαμε στη μεγάλη οθόνη στην ταινία του 2014, «Το Παιχνίδι της Μίμησης».
Οι κρυπτογράφοι της βρετανικής υπηρεσίας επικοινωνιών επί χρόνια αδυνατούσαν να σπάσουν τον κωδικό των μηνυμάτων των συσκευών «Ενίγκμα» των Ναζί μέχρι τη στιγμή που ο δημιουργός μια πρωτότυπης μηχανής ο Άλαν Τούρινγκ εισάγει στη συσκευή τα γράμματα μηνύματος που στέλνονται κάθε πρωί προς το γερμανικό ναυτικό. Η συσκευή την αποκρυπτογραφεί και είναι το δελτίο καιρού στον Ατλαντικό, όπου διεξάγονται μάχες εναντίον των συμμαχικών πλοίων. Μετά το λύσιμο του γρίφου περισσότερες συσκευές όπως αυτή αναλαμβάνουν δράση.
«Ο «Κολοσσός» δεν χρησιμοποιήθηκε για το σπάσιμο του κωδικού «Ενίγκμα». Ο ρόλος του «Κολοσσού» ήταν να βοηθήσει τους κρυπτογράφους να καταλάβουν τα μηνύματα μεταξύ του Χίτλερ και των στρατηγών του που χρησιμοποιούσαν, έναν άλλο μυστικό κώδικα» αναφέρει δημοσιογράφος του BBC.
Ο Κολοσσός ήταν μυστικός και κρατήθηκε μυστικός περίπου μέχρι το 1976.
Στην επέτειο αυτής της επιτυχίας η βρετανική κυβέρνηση κυκλοφορεί για πρώτη φορά σχέδια της εσωτερικής λειτουργίας φωτογραφίες του «Κολοσσού» και φωτογραφίες του όπως λειτουργούσε ακόμη και μετά το τέλος του πολέμου σε ειδική αίθουσα του Μπλέτσλεϊ Παρκ βόρεια του Λονδίνου.
Πηγή: ΕΡΤ