«Ριζικές αλλαγές» για την κυπριακή κοινωνία φέρνουν οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας με κορωνίδα το ΓεΣΥ, ανέφερε ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου σε επιστημονική ημερίδα, επισημαίνοντας ότι εντατικοποιούνται οι διεργασίες ενόψει της έναρξης της 2ης και τελικής φάσης του ΓεΣΥ τον προσεχή Ιούνιο.
Στον χαιρετισμό του στην επιστημονική ημερίδα του Ιατρικού Κέντρου «Ο Απόστολος Λουκάς» για το ΓεΣΥ, ο υπουργός είπε ότι οι προκλήσεις εξακολουθούν να υφίστανται και σίγουρα υπάρχουν πολλά που απαιτείται να γίνουν για την ομαλοποίηση του Συστήματος. «Πρόκειται για εκ βάθρων αναδιοργάνωση του τομέα της Υγείας και όπως ήταν αναμενόμενο, χρειάζεται αρκετός χρόνος για να μπορέσει το νέο Σύστημα να αποδώσει τα μέγιστα των δυνατοτήτων του», σημείωσε.
Πρόσθεσε πως ήδη σε μια βδομάδα από σήμερα, την 1η Μαρτίου, θα αρχίσει η καταβολή των αυξημένων εισφορών, που θα συμπεριλαμβάνουν και τις υπηρεσίες που θα ενταχθούν στη 2η φάση του Γενικού Συστήματος Υγείας.
Σχετικά με τις διαβουλεύσεις μεταξύ του ΟΑΥ και των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για ένταξη των υπηρεσιών τους στο ΓεΣΥ, ο υπουργός είπε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ προχωρούν και οι συζητήσεις με άλλες ομάδες επαγγελματιών υγείας για την οριστικοποίηση των κανονισμών που θα διέπουν τη συμμετοχή τους στο Σύστημα.
Αναφερόμενος στην εισαγωγή του θεσμού του προσωπικού ιατρού, ο κ. Ιωάννου τόνισε μεταξύ άλλων ότι «στοχεύει στη ενίσχυση της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης ασθενειών που εάν δεν αντιμετωπιστούν σωστά εξαρχής, μπορούν να εξελιχθούν σε πιο σοβαρά προβλήματα, που θα είναι μη αναστρέψιμα». Πρόσθεσε ότι ο ρόλος των προσωπικών ιατρών στο ΓεΣΥ ως καθοδηγητές των ασθενών στο Σύστημα, «συμβάλλει παράλληλα στην ταχύτερη πρόσβαση στις κατάλληλες υπηρεσίες υγείας και επομένως στη λήψη της απαραίτητης θεραπείας προς όφελος του ασθενή, ενώ βοηθά στην εξοικονόμηση χρημάτων τόσο για τον ασθενή όσο και για το ίδιο το Σύστημα, αφού περιορίζει τις αχρείαστες δαπάνες που παρατηρούνταν πριν».
Με πληροφορίες από το ΚΥΠΕ