Ένα χάος επικρατεί με την διαδικασία ενημέρωσης των πολιτών για τα εξώδικα από τις κάμερες Τροχαίας με αποτέλεσμα χιλιάδες εξώδικα να παραμένουν ανεπίδοτα.

Το θέμα εξετάστηκε σήμερα σε συνεδρίαση της Επιτροπής Νομικών της Βουλής, η οποία έθεσε στο μικροσκόπιο την πλατφόρμα, που έχει συσταθεί για να πληρώνουν οι πολίτες εξώδικα που δεν έχουν πληρωθεί μέχρι την 31η Σεπτεμβρίου. 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όπως διαφάνηκε στην επιτροπή, εντοπίζεται στις βάσεις δεδομένων όπου υπάρχουν τα στοιχεία των πολιτών.

Ενδεικτικό είναι πως κατά την περσινή χρονιά το Ταχυδρομείο επέστρεψε πίσω 100.000 εξώδικα τα οποία δεν επιδόθηκαν είτε λόγω λανθασμένων διευθύνσεων είτε γιατί πολίτες δεν τα παρέλαβαν. Όπως ανέφερε σήμερα στην Επιτροπή Νομικών εκπρόσωπος της Ηλεκτρομηχανολογικής Υπηρεσίας κατά τη συζήτηση του θέματος από αυτές τις 100 χιλιάδες, οι 65 χιλιάδες προωθήθηκαν από την ανάδοχο εταιρεία σε επιδότες της.

Ωστόσο, οι 30.000 επέστρεψαν πίσω αφού δεν εντοπίστηκαν οι παραβάτες οδηγοί και μόνο για τις 10.000 έγινε επίδοση.

Ο εκπρόσωπος της ανάδοχου εταιρείας ανέφερε ότι η ρίζα του προβλήματος είναι ότι η πληροφόρηση για τα στοιχεία των πολιτών δεν είναι επαρκής.

Μετά την σύσταση της διαδικτυακής πλατφόρμας ενημέρωσης, όπως ανέφεραν εκπρόσωποι της Αστυνομίας, έχουν πληρωθεί μέχρι σήμερα 25 χιλιάδες εξώδικα.

Το Υπουργείο Μεταφορών όπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή προωθεί νομοσχέδιο, ώστε οι πολίτες να ενημερώνονται μέσω sms ή email ότι εκκρεμεί εξώδικο εναντίον τους.

Βουλευτές του ΑΚΕΛ κατηγόρησαν την Αστυνομία ότι ετοίμασε μια πλατφόρμα για να φοβηθεί ο κόσμος και να πληρώσει τα εξώδικα του και ζήτησαν να εκδοθεί μια νέα ανακοίνωση με την οποία είτε να δοθεί παράταση στην προθεσμία είτε να δοθούν άλλες ευκαιρίες συμμόρφωσης, πέραν της δικαστικής οδού. Βουλευτές ζήτησαν επίσης να τηρηθεί η διαδικασία που προβλέπεται στην νομοθεσία δηλαδή να βρεθεί τρόπος να αποσταλούν τα εξώδικα μέσω ταχυδρομείου, και αν δεν καταστεί εφικτό να τηρηθεί η διαδικασία με τους επιδότες.