Συνολικά τριάντα τρεις άνδρες των ένοπλων δυνάμεων της Τουρκίας σκοτώθηκαν στον αεροπορικό βομβαρδισμό που εξαπέλυσαν εναντίον τους συριακές κυβερνητικές δυνάμεις χθες Πέμπτη στην επαρχία Ιντλίμπ, σύμφωνα με δήλωση του κυβερνήτη της τουρκικής επαρχίας Χατάι, Ραχμί Ντογάν. Οι βαριές απώλειες οδήγησαν τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν να συγκαλέσει χθες βράδυ έκτακτη σύσκεψη για να δώσει κατεύθυνση ανταπόδοσης του πλήγματος κινητοποιώντας την τουρκική πολεμική αεροπορία, το πυροβολικό και άλλα χερσαία μέσα.

Ο ΓΓ του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ καταδίκασε την επίθεση του «συριακού καθεστώτος» και της Ρωσίας σε Τούρκους στρατιώτες και παρότρυνε «όλα τα μέρη να προχωρήσουν σε αποκλιμάκωση αυτής της επικίνδυνης κατάστασης και να αποφύγουν την περαιτέρω επιδείνωση της φοβερής ανθρωπιστικής κατάστασης στην περιοχή».

Reuters: Αντίποινα της Τουρκίας

Σύμφωνα με δήλωση Τούρκου αξιωματούχου που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, η Τουρκία θα «ανοίξει τα σύνορά της σε πρόσφυγες που θα ήθελαν να βρεθούν στην Ευρώπη». Η σχετική δήλωση έγινε με την πρόβλεψη της άμεσης άφιξης προσφύγων από το Ιντλίμπ όπου βρίσκονται σχεδόν ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι. Όπως αναφέρεται από το Reuters, η τουρκική αστυνομία, η ακτοφυλακή και η υπηρεσία μετανάστευσης δεν θα στέκονται εμπόδιο σε όσους πρόσφυγες από τη Συρία επιθυμούν να συνεχίζουν την πορεία τους δια ξηράς και θαλάσσης, κάτι που ουσιαστικά «διαλύει» τη συμφωνία που έχει κάνει η χώρα με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον περιορισμό των ροών.

Γιάννης Κωστακόπουλος