Τριήμερο σεμινάριο: «Η Τέχνη του να Σκέφτεσαι σαν Βουνό: Ενσυναίσθηση για τη φύση και τα μη-ανθρώπινα όντα» 27 ΙανουάριοςΙαν 2023 00:00 - 29 ΙανουάριοςΙαν 2023 00:00

Συνέδρια/Ημερίδες

Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) και το Τμήμα Καλών Τεχνών oργανώνουν τριήμερο σεμιναρίο με θέμα «Η Τέχνη του να Σκέφτεσαι σαν Βουνό: Ενσυναίσθηση για τη φύση και τα μη-ανθρώπινα όντα» από τις 27 μέχρι τις 29 Ιανουαρίου.

Το σεμινάριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος “EMPACT – Empathy and Sustainability: The Art of Thinking like a Mountain”, συγχρηματοδοτούμενο από το Creative Europe Programme της Ευρωπαικής Ένωσης.

Το πρόγραμμα συντονίζεται από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και τους Επικ. Καθηγητές Έφη Κυπριανίδου και Γιάννη Χρηστίδη. Το σεμινάριο διοργανώνεται στο Τμήμα Καλών Τεχνών (ΤΕΠΑΚ) και θα πραγματοποιηθεί στην αγγλική γλώσσα.

Ήδη από τον Αριστοτέλη, οι τέχνες έχουν συσχετιστεί με την καλλιέργεια μιας συμπονετικής στάσης απέναντι στον πόνο των άλλων. Σκοπός του σεμιναρίου είναι να αναλυθεί και να γίνει κατανοητός ο ρόλος της ενσυναίσθησης στις τέχνες, καθώς και η σχέση της με την καλλιτεχνική έρευνα, εξάσκηση και πρακτική. Περαιτέρω, θα εξεταστεί κατά πόσο μπορεί η ενασχόληση με έργα τέχνης να επηρεάσει συναισθηματικά τους ανθρώπους ώστε να αναπτύξουν ενσυναισθητικές στάσεις απέναντι στη φύση και στα μη-ανθρώπινα όντα. Στο σεμινάριο συμμετέχουν διακεκριμένοι φιλόσοφοι, κοινωνιολόγοι και καλλιτέχνες ειδικευμένοι σε ζητήματα βιωσιμότητας.

Το ερευνητικό πρόγραμμα “EMPACT – Empathy and Sustainability: The Art of Thinking like a Mountain” θα υλοποιήσει μια ολιστική, καλά σχεδιασμένη σειρά δραστηριοτήτων που θα παρέχουν στους καλλιτέχνες και τους πολιτιστικούς φορείς τις γνώσεις και τα εργαλεία για την αντιμετώπιση των πολύπλοκων επιστημονικών και κοινωνικών συγκρούσεων που δημιουργούνται από την κλιματική αλλαγή.

Ομιλητές: Φωτεινή Βασιλείου (Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Μυρτώ Βορεάκου (ΤΕΠΑΚ), Nico Carpentier (Charles University, Vilnius Gediminas Technical University), Θεόδωρος Κούρος (Πανεπιστήμιο Κύπρου), Έφη Κυπριανίδου (ΤΕΠΑΚ), Κατερίνα Μπαντινάκη (Πανεπιστήμιο Κρήτης), Βίκυ Περικλέους (ΤΕΠΑΚ), Αντρέας Σάββα (ΤΕΠΑΚ), Γιάννης Χρηστίδης (ΤΕΠΑΚ).

Καλλιτέχνες: Ράνια Εμμανουηλίδου (GR), Κυριάκος Κουσουλίδης (CY), Φανή Μπουντούρογλου (GR), Δημήτρης Σάββα (CY), Λία Ψωμά (GR).

Στο πλαίσιο του σεμιναρίου, Θα προβληθεί το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ των Μαρί Αμιγκέ και Βενσάν Μινιέ «Η λεοπάρδαλη του χιονιού», την Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου στις 19:00. Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί συναυλία πειραματικής μουσικής με διαδραστικές προβολές το Σάββατο, 28 Ιανουαρίου στις 19:00, ενώ θα ολοκληρωθεί το απόγευμα της Κυριακής (13:00 - 17:00) με ένα καλλιτεχνικό εργαστήρι από τη Φανή Μπουντούρογλου, εικαστικό και μέλος του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Α.Π.Θ.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε καλλιτέχνες, art managers, επαγγελματίες στον χώρο του πολιτισμού, ερευνητές, εκπαιδευτικούς, φοιτητές ή εκπροσώπους εταιριών που δραστηριοποιούνται στην πολιτιστική ανάπτυξη. Έχει περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων: για να συμμετέχετε, παρακαλώ συμπληρώστε την φόρμα εγγραφής που θα βρείτε εδώ (με Chrome web browser).

Το σεμινάριο είναι δωρεάν.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του σεμιναρίου μπορείτε να το βρείτε εδώ.

 

  • Schedule
  • Guests
  • Attendance
  • Forecast
  • Σχόλια

Weather data is currently not available for this location

Weather Report

Today stec_replace_today_date

stec_replace_today_icon_div

stec_replace_current_summary_text

stec_replace_current_temp °stec_replace_current_temp_units

Wind stec_replace_current_wind stec_replace_current_wind_units stec_replace_current_wind_direction

Humidity stec_replace_current_humidity %

Feels like stec_replace_current_feels_like °stec_replace_current_temp_units

Forecast

Date

Weather

Temp

stec_replace_5days

Next 24 Hours

Powered by openweathermap.org