Το Θέατρο Ριάλτο και το ΤΕΠΑΚ τιμούν τον Θεόδωρο Τερζόπουλο 23 ΝοέμβριοςΝοέ 2023 19:00 - 27 ΝοέμβριοςΝοέ 2023 15:00

Φεστιβάλ

Το Θέατρο Ριάλτο και το ΤΕΠΑΚ τιμούν τον σκηνοθέτη Θεόδωρο Τερζόπουλο, με σειρά εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στη Λεμεσό, από τις 23 μέχρι τις 27 Νοεμβρίου.

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος γεννήθηκε στον Μακρύγιαλο Πιερίας. Σπούδασε αρχικά στη Δρα­ματική Σχολή του Κ. Μιχαηλίδη (1965-1967) και κατόπιν στο Berliner Ensemble στο Βερολίνο (1972-1976). Διετέλεσε, μεταξύ άλλων, διευθυντής της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ και Καλ­λιτεχνικός Διευθυντής των Διεθνών Συναντήσεων Αρχαίου Δράματος στους Δελφούς. Από το 1993 μέχρι σήμερα παραμένει Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής της Θεατρικής Ολυμπιάδας έχοντας οργανώσει εννέα Ολυμπιάδες σε όλο τον κόσμο.

Με τη θεατρική ομάδα Άττις, από το 1985, ο Θεόδωρος Τερζόπουλος έχει πα­ρουσιάσει εκτός Ελλάδας 2100 παραστάσεις στα σημαντικότερα διεθνή φεστιβάλ και θέατρα του πλανήτη. Πραγματοποιεί επίσης εργαστήρια σ’ όλον τον κόσμο και είναι Επίτιμος Καθηγη­τής σε πανεπιστήμια και ακαδημίες θεάτρου στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το σύστημα εργα­σίας του και οι παραστάσεις του αρχαίας τραγωδίας διδάσκονται σε τριάντα πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο.

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος έχει τιμηθεί με πλήθος βραβείων. Έχουν εκδοθεί βιβλία για τον ίδιο και το Θέατρο Άττις σε δώδεκα γλώσσες. Το 2015 εκδόθηκε και έκτοτε μεταφράζεται συνε­χώς το βιβλίο της Μεθόδου του με τίτλο «Η Επιστροφή του Διόνυσου» (εκδ. Θέατρο Άττις).

Αναλυτικά το πρόγραμμα εκδηλώσεων:

Στις 23 Νοεμβρίου, στις 19:00, με αφορμή την έκδοση "Στον Λαβύρινθο: Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος συναντά τον Χάινερ Μύλλερ", η κριτικός θεάτρου, Πηνελόπη Χατζηδημητρίου θα μιλήσει για τη διεθνή πορεία του Θεόδωρου Τερζόπουλου που σηματοδοτείται από τις σπουδές του στο Berliner Ensemble και την καθοριστική γνωριμία του με τον Χάινερ Μύλλερ.

Θα ακολουθήσει ομιλία του ίδιου με συντονιστή τον Χρήστο Γεωργίου, Διευθυντή του ΚΚΔΙΘ. Στον ίδιο χώρο θα προβάλλονται βιντεοσκοπημένες παραστάσεις του Θεάτρου Άττις.

Αίθουσα Τάσσος Παπαδόπουλος ΤΕΠΑΚ

Στις 24 Νοεμβρίου στις 11:00 Φοιτητές του ΤΕΠΑΚ θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον Θεόδωρο Τερζόπουλο και και τους ηθοποιούς της παράστασης Alarme, Σοφία Χιλλ, Αγλαΐα Παππά, Τασό Δήμα. ΤΕΠΑΚ

Στις 24 Νοεμβρίου στις 19:00 θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Σπύρου Τσιφτσή "Διόνυσος, η επιστροφή", ( 97’) που αποτελεί ένα κινηματογραφικό πορτρέτο του σπουδαίου σκηνοθέτη. Η ταινία ακολουθεί το παγκόσμιο ταξίδι του Τερζόπουλου, από το χωριό Μακρύγιαλος όπου γεννήθηκε ως τέταρτος γιος ενός Έλληνα μετανάστη από τη Μαύρη Θάλασσα, στο Berliner Ensemble στο Βερολίνο, στη Ρωσία, στην Κίνα, στις ΗΠΑ, στη θεατρική του βάση στην Αθήνα, και τέλος, στους Δελφούς, όπου ξεκίνησαν όλα. Παραγωγή: Μαρία Γεντέκου, σενάριο/σκηνοθεσία: Σπύρος Τσιφτσής

Αίθουσα Τάσσος Παπαδόπουλος ΤΕΠΑΚ

Στις 25 Νοεμβρίου στις 20:30 θα παρουσιαστεί η παράσταση-ορόσημο, "Alarme", δεκατρία χρόνια μετά την ιστορική της πρεμιέρα στο ΄Αττις.

Πρόκειται για μια σκηνική σύνθεση με αφορμή την αλληλογραφία μεταξύ της βασίλισσας Ελισάβετ Α΄ και της Μαρίας Στιούαρτ. Διαπραγματεύεται τη σχέση αγάπης - μίσους ανάμεσα στις δυο βασίλισσες, που στην πραγματικότητα δε συναντήθηκαν ποτέ, για να αναδείξει το πάντα επίκαιρο θέμα της εξουσίας.

Σκηνοθεσία/ εγκατάσταση/δραματουργική σύνθεση: Θεόδωρος Τερζόπουλος

Κοστούμια: Λουκία

Μουσική: Παναγιώτης Βελιανίτης

Φωτισμοί: Θεόδωρος Τερζόπουλος/ Κωνσταντίνος Μπεθάνης

Πρωταγωνιστούν: Σοφία Χιλλ , Αγλαΐα Παππά, Τάσος Δήμας

Θέατρο Ριάλτο (Εισιτήριο: € 20/15)

Οι εκδηλώσεις κλείνουν στις 27 Νοεμβρίου με τη διοργάνωση εργαστηρίου - επίδειξης της μεθόδου του Θεόδωρου Τερζόπουλου από τον στενό του συνεργάτη Σάββα Στρούμπο στις 10:00-15:00 για ηθοποιούς και σπουδαστ@ δραματικών σχολών. Λόγω του περιορισμένου αριθμού συμμετοχών είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής [email protected] 77777745.

Μια διοργάνωση του Θεάτρου Ριάλτο με τη Σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, με τη συνεργασία του Κυπριακού Κέντρου Διεθνούς Ινστιτούτου Θέατρου (ΚΚΔΙΘ).

 

  • Schedule
  • Guests
  • Attendance
  • Forecast
  • Σχόλια

Weather data is currently not available for this location

Weather Report

Today stec_replace_today_date

stec_replace_today_icon_div

stec_replace_current_summary_text

stec_replace_current_temp °stec_replace_current_temp_units

Wind stec_replace_current_wind stec_replace_current_wind_units stec_replace_current_wind_direction

Humidity stec_replace_current_humidity %

Feels like stec_replace_current_feels_like °stec_replace_current_temp_units

Forecast

Date

Weather

Temp

stec_replace_5days

Next 24 Hours

Powered by openweathermap.org