Το θεατρικό αναλόγιο «Διδώ/ Ελίσσα» επιστρέφει για τρεις παραστάσεις 28 ΑύγουστοςΑυγ 2022 21:00 - 30 ΑύγουστοςΑυγ 2022 21:00

Θέατρο

Το θεατρικό αναλόγιο «ΔΙΔΩ/ΕΛΙΣΣΑ» σε σκηνοθεσία Μαγδαλένας Ζήρα, παρουσιάζεται από την ομάδα «Φανταστικό Θέατρο», σε μια καινούργια εκδοχή, στις 28, 29 και 30 Αυγούστου, στις 21:00, στην αυλή του Δημοτικού Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή, στη Λευκωσία.

Η παράσταση του Φανταστικού Θεάτρου συνοδεύεται από μια έκθεση χαρακτικής με τίτλο «Ελίσσα- Διδώ: Από την Τύρο στην Καρχηδόνα» με έργα του 16ου, 17ου, 18ου και 19ου αιώνα. Πρόκειται για χαρακτικά έργα και χάρτες δημιουργών όπως ο Ortelius, o Munster, o Francis Cleyn, o J.M.W. Turner κ.π.ά. από τη συλλογή του δρα Wael Khaddaj.

To κοινό μπορεί να προσέρχεται στον χώρο του Μουσείου από τις 20:15  για να επισκεφθεί την έκθεση πριν από την παράσταση, που αρχίζει στις 21:00.

Λίγα λόγια για το έργο:

«Ποια είναι η Διδώ; Προσφύγισσα από την Τύρο, μια πόλη περίφημη για τα πλούτη της, στον σημερινό Λίβανο. Ερωμένη του Αινεία, του πρίγκιπα από την Τροία, που επέζησε μετά την άλωση της πόλης του, κι έγινε κι εκείνος πρόσφυγας. Βασίλισσα της Καρχηδόνας, μιας πόλης που ίδρυσε η ίδια στη Βόρεια Αφρική. Χήρα, ταξιδιώτισσα, έμπορος, αρχηγός εκστρατείας. Η Διδώ είναι όλ’ αυτά και άλλα τόσα. Ούτε το όνομά της δεν είναι σίγουρο: την ξέρουμε ως Διδώ, αλλά το Φοινικικό της όνομα ήταν Ελίσσα. Εδώ, θα την βρείτε σε τραγούδι, σε ποίηση και σε πεζό λόγο – ανίσχυρη και ισχυρή ταυτόχρονα, να κάνει ό,τι μπορεί για να επιβιώσει. Μια γυναίκα που έχασε τα πάντα, εκτός από την συμπόνοια της, τα όνειρά της και την αγάπη της για τον λαό της. Αυτή είναι η Διδώ.»

Natalie Haynes, από το σημείωμα του προγράμματος της παράστασης.

Η Διδώ κατέκτησε τη φαντασία του δυτικού κόσμου κυρίως μέσα από το ρωμαϊκό έπος «Αινειάδα» του Βιργίλιου. Αυτή η εκδοχή του μύθου της, στην οποία πεθαίνει από έρωτα για τον Αινεία, ενέπνευσε την ποίηση, την όπερα, το θέατρο και άπειρα ζωγραφικά έργα, χαρακτικά και γλυπτά, από την Αναγέννηση μέχρι σήμερα. Το κείμενό της παράστασης, βασισμένο σε λιγότερο γνωστές αρχαίες πηγές, λέει μια άλλη ιστορία. Αποκαλύπτει μια γυναίκα με δική της πορεία, σκοπό και αναζήτηση, ηγέτη και ευεργέτη του λαού της, μια βασίλισσα που πεθαίνει όχι από έρωτα, αλλά για να αποφύγει την πολιτική της υποδούλωση.  Πόσο διαφορετική θα ήταν η πολιτισμική μας αφήγηση, αν αυτή η εκδοχή της ιστορίας της Διδώς, είχε εκφραστεί από έναν ποιητή το ίδιο χαρισματικό όπως ο Βιργίλιος, ή αν οι ιστορίες των Καρχηδονίων είχαν επιβιώσει μέχρι τις μέρες μας;

«Αν μπορούσαμε να ακούσουμε τις φωνές των Καρχηδονίων σήμερα, αν τα τραγούδια τους είχαν σωθεί απ’ τη φωτιά που κατέκαψε την πόλη τους, κάπως έτσι θα αφηγούνταν την ιστορία της βασίλισσάς τους.»

Συντελεστές

Κείμενο: Μαγδαλένα Ζήρα
Σκηνοθετική επιμέλεια: Μαγδαλένα Ζήρα
Μουσική επιμέλεια/στίχοι τραγουδιών: Νικολέττα Δημητρίου
Σύμβουλος δραματουργίας: Professor Edith Hall
Σημείωμα προγράμματος: Natalie Haynes
Σκηνογραφική επιμέλεια: Έλενα Κατσούρη
Επιμέλεια video/προβολής: Έλενα Αλωνεύτη
Παραγωγή: Φανταστικό Θέατρο

Ηθοποιοί: Βάρσια Αδάμου, Μαργαρίτα Ζαχαρίου, Βαλεντίνος Κόκκινος

Μουσικός επί σκηνής: Νικολέττα Δημητρίου

Παραστάσεις:

28, 29 και 30 Αυγούστου, 21:00, Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή, Λευκωσία

Είσοδος: 12 ευρώ

Πληροφορίες/Κρατήσεις: 22 496930

 

  • Schedule
  • Guests
  • Attendance
  • Forecast
  • Σχόλια

Weather data is currently not available for this location

Weather Report

Today stec_replace_today_date

stec_replace_today_icon_div

stec_replace_current_summary_text

stec_replace_current_temp °stec_replace_current_temp_units

Wind stec_replace_current_wind stec_replace_current_wind_units stec_replace_current_wind_direction

Humidity stec_replace_current_humidity %

Feels like stec_replace_current_feels_like °stec_replace_current_temp_units

Forecast

Date

Weather

Temp

stec_replace_5days

Next 24 Hours

Powered by openweathermap.org