Το ΤΕΠΑΚ παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ «Άγιος Αντώνιος – Στα χνάρια μιας χώρας» 17 ΜάρτιοςΜαρ 2022 19:00

Κινηματογράφος

Η Σχολή Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης και το Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) διοργανώνουν εκδήλωση για την προβολή του ντοκιμαντέρ με τίτλο «Άγιος Αντώνιος – Στα χνάρια μιας χώρας».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 17 Μαρτίου και ώρα 19:00 – 21:00, στο Κτήριο «Τάσσος Παπαδόπουλος» (Αμφιθέατρο 1), οδός Θέμιδος και Ιφιγενείας γωνία, στη Λεμεσό.

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση, στην οποία θα συμμετέχουν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών, Καθηγητής Αντρέας Δημητρίου, ο Δρ Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Βασίλης Πρωτοπαπάς, ο Πρόεδρος της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά, Σώτος Κτωρής, ο Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου του ΤΕΠΑΚ, Δρ Διονύσης Πάνος και η Δρ Πολιτισμικής Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου της Χάιφα, Στέλλα Θεοχάρους.

Την εκδήλωση θα συντονίζει ο Λειτουργός της Υπηρεσίας Επικοινωνίας, Προώθησης και Διεθνοποίησης του ΤΕΠΑΚ, Γιώργος Μιχαήλ.

Κεντρικό θέμα του ντοκιμαντέρ είναι η γειτονιά του Αγίου Αντωνίου στη Λεμεσό. Για πολλούς λόγους (λιμάνι, βιομηχανικές εγκαταστάσεις, όριο μεταξύ των δύο κοινοτήτων), η συγκεκριμένη περιοχή, αν και όχι κεντρική στη συνολική χωροταξία της πόλης, υπήρξε μια κρίσιμη αλλά και χαρακτηριστική περιοχή στην πρόσφατη ιστορία, μέσα από την πορεία της οποίας, μπορούν να γίνουν ενδιαφέρουσες συσχετίσεις ως προς τη συνολική ιστορία της Κύπρου.

Η γειτονιά του Αγίου Αντωνίου, βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο της πόλης της Λεμεσού προς την πλευρά της θάλασσας. Για πάρα πολλά χρόνια, υπήρξε υποδειγματικό παράδειγμα αρμονικής συμβίωσης ανθρώπων της Ελληνοκυπριακής και της Τουρκοκυπριακής κοινότητας. Το ντοκιμαντέρ καταγράφει την εξέλιξη των ιστορικών γεγονότων στις κρίσιμες περιόδους, τα οποία τελικά οδήγησαν στην πλήρη αποχώρηση των Ελληνοκυπρίων κατοίκων το 1958 και στη μετέπειτα αποχώρηση των Τουρκοκυπρίων το 1974, με αποτέλεσμα η πρώην πολύβουη συμβιωτική γειτονιά, να απομείνει ένας κενός χώρος.

Μέσα από συνομιλίες με πρώην κατοίκους της γειτονιάς του Αγίου Αντωνίου και μέσα από μαρτυρίες της εποχής και ντοκουμέντα που προήλθαν από λεπτομερή και σε βάθος ιστορική έρευνα, το ντοκιμαντέρ προσπαθεί να δώσει απαντήσεις στο ερώτημα κάτω από ποιες συνθήκες η ειρηνική συνύπαρξη και ο αλληλοσεβασμός, μπορούν να δώσουν τη θέση τους στην αντιπαλότητα, τη σύγκρουση και τη βία. Το ίδιο ακριβώς ερώτημα που μπορεί να θέσει κανείς συνολικά για την πρόσφατη ιστορία ολόκληρης της Κύπρου – κάνοντας έτσι την ιστορία του Αγίου Αντωνίου, μια αναλογική «μικρογραφία» της σύγχρονης Κυπριακής ιστορίας.

Το περιεχόμενο του ντοκιμαντέρ βασίζεται σε πρωτογενή ερευνητικά δεδομένα του Ευρωπαϊκού Προγράμματος HORIZON2020 “RePAST”, τον κεντρικό συντονισμό του οποίου είχε το Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου. Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου χρηματοδότησε την παραγωγή του ντοκιμαντέρ μέσω της ερευνητικής δραστηριότητας του Επίκουρου Καθηγητή Διονύση Πάνου.

Στο ντοκιμαντέρ ακούγεται το ανέκδοτο τραγούδι του συνθέτη Μάριου Τόκα για τη συνοικία του Αγίου Αντωνίου, μια ευγενική παραχώρηση του ιδρύματος «Μάριος Τόκας»

Οι βασικοί συντελεστές του έργου είναι:

Παραγωγή: Σχολή Επικοινωνίας & Μέσων Ενημέρωσης - Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου
Σκηνοθεσία: Κυριάκος Δρουσιώτης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Χριστόδουλος Δημητρίου
Οργάνωση Παραγωγής: Στέλλα Θεοχάρους
Έρευνα Υλικού: Στέλλα Θεοχάρους, Χριστάκης Σεργίδης

Δείτε το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ εδώ.

Πληροφορίες: [email protected] ή/και στο 25 002482

  • Schedule
  • Guests
  • Attendance
  • Forecast
  • Σχόλια

Weather data is currently not available for this location

Weather Report

Today stec_replace_today_date

stec_replace_today_icon_div

stec_replace_current_summary_text

stec_replace_current_temp °stec_replace_current_temp_units

Wind stec_replace_current_wind stec_replace_current_wind_units stec_replace_current_wind_direction

Humidity stec_replace_current_humidity %

Feels like stec_replace_current_feels_like °stec_replace_current_temp_units

Forecast

Date

Weather

Temp

stec_replace_5days

Next 24 Hours

Powered by openweathermap.org