Το «Πλάσμαν» στην Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης ΣΠΕΛ 27 ΑπρίλιοςΑπρ 2023 20:30 - 29 ΑπρίλιοςΑπρ 2023 20:30

Χορός

Tην εξελικτική πορεία του ανθρώπου μέσα στον χρόνο διερευνά η νέα χορογραφική πρόταση της Μαρία Καμπέρη και της selas dance company με τίτλο «Πλάσμαν», η οποία παρουσιάζεται από τις 27 μέχρι τις 29 Απριλίου, στην Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης ΣΠΕΛ, στη Λευκωσία.

Επιλέγοντας έναν άδειο μουσειακό χώρο, ο ίδιος ο άνθρωπος -το πλάσμαν- αποτελεί το ζωντανό έκθεμα.

Πρόκειται για ένα ταξίδι από τα πρώιμα στάδια της ανθρώπινης ύπαρξης κατά τα οποία ο άνθρωπος κυρίως μόνος και κυρίαρχα καθοδηγούμενος από το ένστικτο, στηρίζεται στο σώμα και ικανοποιεί το σώμα, μέχρι τον σύγχρονο άνθρωπο, που καθοδηγούμενος κυρίως από φαντασιακές ιστορίες και απόλυτα «εξελιγμένος», καταλήγει εντέλει πάλι μόνος, απομονωμένος.

Αφορμή και αναφορά στην καλλιτεχνική έρευνα αποτελεί το συγγραφικό έργο του Γιουβάλ Νόα Χαράρι και η σημαντικότητα που αποδίδει στον άνθρωπο και στον χώρο, καθώς και το κενό που παρουσιάζει η ιστορική μελέτη σε σχέση με την ευτυχία του ανθρώπου.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αλληλεπίδραση με τον χώρο ο οποίος εμπεριέχει την ενέργεια έργων τέχνης τα οποία φιλοξένησε στο παρελθόν ενώ για τις ανάγκες της συγκεκριμένης παράστασης θα αποτελέσει «άδειο τοπίο». Η παράσταση μέσα από τη σύμπλευση της κίνησης με τη ζωντανή μουσική, διαγράφει την πορεία του ανθρώπου, από την ανάγκη του για ζην, στην ανάγκη του για ευ ζην.

Η μουσική έχει ένα ποικιλόμορφο χαρακτήρα και λειτουργεί σαν μια οντότητα ξεχωριστή στο έργο. Δεν έχει απλά συνοδευτικό ρόλο αλλά προσκαλεί το κοινό σε μια έντονη ηχητική εμπειρία. Ατμοσφαιρικοί ήχοι πνευστών, έντονα ρυθμικά επεισόδια και φωνητικές παρεμβάσεις αγκαλιάζουν την κίνηση και δημιουργούν ένα διάλογο και μια δυναμική εξέλιξη στην πλοκή του έργου.

Η δομή αποτελείται από πέντε σκηνές με μουσική σύνθεση σε πέντε κινήσεις. Από την επιβίωση ως σκοπό, στην αναζήτηση του σκοπού της ζωής. Από την πραγματικότητα στη φαντασιακή πραγματικότητα, από την ατομικότητα στη συλλογικότητα, από την παρόρμηση των ενστίκτων στην εξημέρωση τους, από την εξάρτηση από τη φύση στην εξάρτηση από την ύλη. Από τη στασιμότητα στην εξέλιξη. Ή μήπως όχι; Είναι άραγε αυτή η πορεία γραμμική ή κυκλική; Και μέσα σ’ όλη αυτή τη διαδρομή ένα ερώτημα μένει πάντα αιωρούμενο: Είναι ο άνθρωπος ευτυχισμένος; Επηρέασε η εξέλιξη την ευτυχία ή η αναζήτηση της ευτυχίας την εξέλιξη; Υπάρχει η ευτυχία; Τι είναι η ευτυχία;

Στόχος των εμπνευστών της παράστασης είναι να αποκτήσουν οι θεατές μια αισθητική εμπειρία και να δουν τις προοπτικές που μπορεί να προκύψουν μέσα από την ιστορία ως μια αέναη αναζήτηση η οποία θα τους αφορά, αποφεύγοντας τη γραμμική εξιστόρηση/ οπτική αλλά την άμεση συσχέτιση με το σήμερα και το τώρα, αλληλοεπιδρώντας με το κυπριακό συγκείμενο στο οποίο ζούμε.

Συντελεστές:

Χορογραφία: Μαρία Καμπέρη
Μουσική Σύνθεση: Δημήτρης Γιασεμίδης, Νατάσα Χατζηανδρέου
Δραματουργία: Ειρήνη Ανδρέου
Δημιουργία Κινησιολογικού Λεξιλογίου- Χορεύτριες: Παναγιώτα Νικολάου, Σοφία Ηρακλέους, Ελισάβετ Παναγιώτου
Σχεδιασμός Σκηνικού: Γιώργος Χατζηχρίστου
Σχεδιασμός Φωτισμού: Γιώργος Λάζογλου
Σχεδιασμός Κοστουμιών: Έλενα Κατσούρη
Ηχοληψία: Σώτος Χαραλάμπους
Αφίσα: Σάββας Θωμά
Σχέδιο: Αντίνοος Γάλλος
Έρευνα, Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Μαρία Καμπέρη, Δημήτρης Γιασεμίδης

Παραγωγή: selas dance company

Παραστάσεις:

27, 28 & 29 Απριλίου, 20:30, Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης - ΣΠΕΛ, Λευκωσία

Είσοδος ελεύθερη

Πληροφορίες: 99 349669

  • Schedule
  • Guests
  • Attendance
  • Forecast
  • Σχόλια

Weather data is currently not available for this location

Weather Report

Today stec_replace_today_date

stec_replace_today_icon_div

stec_replace_current_summary_text

stec_replace_current_temp °stec_replace_current_temp_units

Wind stec_replace_current_wind stec_replace_current_wind_units stec_replace_current_wind_direction

Humidity stec_replace_current_humidity %

Feels like stec_replace_current_feels_like °stec_replace_current_temp_units

Forecast

Date

Weather

Temp

stec_replace_5days

Next 24 Hours

Powered by openweathermap.org