«Το όνειρο ενός γελοίου» στον ΘΟΚ 14 ΜάιοςΜάι 2023 18:00Κεντρική σκηνή ΘΟΚ, Λευκωσία

Θέατρο

Το έργο του Φ.Μ. Ντοστογιέφσκι "Το όνειρο ενός γελοίου", σε μετάφραση, διασκευή και σκηνοθεσία του Γιώργου Κουτλή, μετά την παρουσίασή του από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης και το θέατρο Πορεία, ταξιδεύει στην Κύπρο στο πλαίσιο του θεσμού «Ο ΘΟΚ φιλοξενεί» για να δώσει μία μόνο παράσταση στην Λευκωσία την Κυριακή, 14 Μαΐου 2023.

Ο σκηνοθέτης Γιώργος Κουτλής σε συνεργασία με τον jazz συνθέτη Αλέξανδρο Δράκο Κτιστάκη και την πρωτότυπη μουσική του σύνθεση, δημιουργούν το ιδανικό πλαίσιο για την συγκλονιστική ερμηνεία του Νικόλα Χανακούλα. Ένα εκρηκτικό σόλο σε συνομιλία με video art προβολές.

Λίγα λόγια για το έργο:

Ο Φ.Μ. Ντοστογιέφσκι έγραψε το Όνειρο ενός γελοίου –μια φανταστική ιστορία– το 1877, τέσσερα χρόνια πριν από τον θάνατό του. Το μικρό αυτό διήγημα, συμπυκνώνει τη φιλοσοφία του μεγάλου Ρώσου κλασικού για ολόκληρη τη ζωή.

Ο ήρωας του έργου ετοιμάζεται να βάλει τέλος στη ζωή του. Τη μοιραία στιγμή βυθίζεται αναπάντεχα σε έναν βαθύ ύπνο. Στο όνειρό του, ταξιδεύει σε έναν άλλο πλανήτη παραδεισένιο, όπου οι άνθρωποι ζουν σε μια ιδανική κοινωνία, ελεύθεροι και ευτυχισμένοι, προσφέροντας αγάπη και χαρά. Όσα συμβαίνουν εκεί στον άλλο πλανήτη, μέσα στο όνειρό του, αλλάζουν τελείως τον τρόπο που ο ήρωας αντιλαμβάνεται τη ζωή και τον εαυτό του.

Το έργο, πέρα από ένα φανταστικό ταξίδι σε ένα ουτοπικό σύμπαν, από μια μετάβαση από το σκοτάδι στο φως, αποτελεί πάνω απ’ όλα μια ωδή στην ανθρώπινη ζωή, που συνέθεσε ένας από τους διεισδυτικότερους συγγραφείς στην ιστορία της λογοτεχνίας.

Συντελεστές:

Μετάφραση-Διασκευή-Σκηνοθεσία: Γιώργος Κουτλής
Συνεργασία στη διασκευή: Βασίλης Μαγουλιώτης
Σκηνικά - Κοστούμια: Άρτεμις Φλέσσα
Μουσική Σύνθεση: Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης
Video art - φωτογραφίες: Χρήστος Συμεωνίδης
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Βοηθός σκηνογράφου - ενδυματολόγου: Αγγελική Βασιλοπούλου Καμπίτση
Ερμηνεία: Νικόλας Χανακούλας
Ακούγεται ηχογραφημένη η χορωδία Voice Box υπό τη διεύθυνση της Μαργαρίτας Παπαδημητρίου

Μετά το τέλος της παράστασης θα ακολουθήσει ανοικτή συζήτηση για το κοινό με τον νευρολόγο Παναγιώτη Μπαργιώτα, Επίκουρο Καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΘΟΚ, Σάββας Κυριακίδης.

Ο Π.Μπαργιώτας θα επιχειρήσει μια επιστημονική προσέγγιση στα στοιχεία που συνθέτουν το όνειρο του ήρωα του έργου, παρουσιάζοντας σύγχρονες επιστημονικές θεωρήσεις σχετικά με τη δημιουργία και έκφραση συνείδησης και συναισθημάτων στον ύπνο καθώς και με την αντίληψη του χρόνου και του πόνου κατά τη διάρκεια των ονείρων.
Η συζήτηση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας των δύο οργανισμών με σκοπό την προώθηση της συνεργασίας στον τομέα του πολιτισμού και της εκπαίδευσης.
Η συζήτηση είναι ανοιχτή για το κοινό και δεν προϋποθέτει την παρακολούθηση της θεατρικής παράστασης.

Παραστάσεις:

Κυριακή 14 Μαΐου, 18:00, Κεντρική Σκηνή ΘΟΚ, Λευκωσία

Πληροφορίες/Εισιτήρια: thoc.org.cy 77772717

Location

Κεντρική σκηνή ΘΟΚ, Λευκωσία

Directions

Could not find route!

  • Schedule
  • Guests
  • Attendance
  • Forecast
  • Σχόλια

Weather data is currently not available for this location

Weather Report

Today stec_replace_today_date

stec_replace_today_icon_div

stec_replace_current_summary_text

stec_replace_current_temp °stec_replace_current_temp_units

Wind stec_replace_current_wind stec_replace_current_wind_units stec_replace_current_wind_direction

Humidity stec_replace_current_humidity %

Feels like stec_replace_current_feels_like °stec_replace_current_temp_units

Forecast

Date

Weather

Temp

stec_replace_5days

Next 24 Hours

Powered by openweathermap.org