Τηλεδιάλεξη ΑΠΚΥ: «Ο κόσμος των φαντασμάτων στις τραγωδίες του Σαίξπηρ» 20 ΜάρτιοςΜαρ 2023 19:00

Διαλέξεις

Το θέμα «Ο κόσμος των φαντασμάτων στις τραγωδίες του Σαίξπηρ» πραγματεύεται τηλεδιάλεξη που φιλοξενεί ο 4ος κύκλος ανοικτών τηλεδιαλέξεων με γενικό τίτλο «Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ», τη Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2023.

Ομιλήτρια στην εκδήλωση είναι η Δρ. Τάνια Νεοφύτου Γεωργίου, Διδάσκουσα στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) που διοργανώνει τη Σειρά Διαλέξεων.

Η διαδικτυακή ομιλία θα αρχίσει στις 19:00 και θα μεταδοθεί μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://bit.ly/3BqTB7B

Η παρούσα εισήγηση μελετά τον ρόλο και τη σημασία που έχει η εμφάνιση των φαντασμάτων στην αρχαία ελληνική τραγωδία και στις τραγωδίες του Σαίξπηρ. Ξεκινώντας την ιστορική διαδρομή με τα φαντάσματα που πρωτοεμφανίστηκαν στην παγκόσμια λογοτεχνία και με αναφορές στα φαντάσματα του Ομήρου, η διάλεξη θα εστιάσει στον Δαρείο από τους Πέρσες του Αισχύλου, στην Κλυταιμνήστρα στις Ευμενίδες του Αισχύλου, στον Πολύδωρο στην Εκάβη του Ευριπίδη. Η διαδρομή θα συνεχίσει με τον Άμλετ στην ομώνυμη τραγωδία του Σαίξπηρ, τον Μπάνκο στο Μάκβεθ, τον Ιούλιο Καίσαρα στην ομώνυμη τραγωδία και τον Ριχάρδο Γ στην ομώνυμη τραγωδία του Σαίξπηρ. Όπως αναφέρει η ομιλήτρια, η παρουσίαση του υπερφυσικού αποτελεί πρόκληση για κάθε σκηνοθέτη που καλείται να αναδείξει τη δυναμική παρουσία του φαντάσματος στη σκηνή και να δημιουργήσει την αντίστοιχη ατμόσφαιρα.

Η Τάνια Νεοφύτου είναι αριστούχος Διδάκτορας, κάτοχος Mphil και Πτυχιούχος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπήρξε μέλος της ερευνητικής ομάδας μεταδιδακτόρων στο Ερευνητικό Πρόγραμμα Θ.ΙΣ.Β.Υ. (ΙΜΣ/ΙΤΕ). Έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε επιστημονικά συνέδρια και έχει δημοσιεύσει άρθρα για το Ελληνικό και Ευρωπαϊκό Θέατρο του 20ού και 21ου αιώνα σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά. Έχει διδάξει τα μαθήματα «Μεθοδολογία και Πρακτική της Υποκριτικής και Σκηνοθεσίας», «Στοιχεία Σκηνοθεσίας και Υποκριτικής» και «Ιστορία του Θεάτρου και Δραματολογία» στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Θεατρικών Σπουδών του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, «Νεοελληνικό Θέατρο (1600-1940) – Κινηματογράφος» στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, καθώς και «Δραματολογία» και «Ιστορία του Θεάτρου» σε Τμήματα Υποκριτικής Δ.Ι.Ε.Κ. Εργάζεται ως θεατρολόγος στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Στο θέατρο έχει συνεργαστεί ως βοηθός σκηνοθέτη και έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια σκηνοθεσίας και υποκριτικής. Συμμετείχε σε ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες και έχει σκηνοθετήσει έργα των Μπρεχτ, Ντάριο Φο, Ντύρενματ, Iονέσκο, Γκόγκολ, Στρατίεβ κ.ά.

  • Schedule
  • Guests
  • Attendance
  • Forecast
  • Σχόλια

Weather data is currently not available for this location

Weather Report

Today stec_replace_today_date

stec_replace_today_icon_div

stec_replace_current_summary_text

stec_replace_current_temp °stec_replace_current_temp_units

Wind stec_replace_current_wind stec_replace_current_wind_units stec_replace_current_wind_direction

Humidity stec_replace_current_humidity %

Feels like stec_replace_current_feels_like °stec_replace_current_temp_units

Forecast

Date

Weather

Temp

stec_replace_5days

Next 24 Hours

Powered by openweathermap.org