«Θηριάνθρωποι»: Έκθεση βιντεοτέχνης και φωτογραφίας του Γιάννου Οικονόμου 27 ΑπρίλιοςΑπρ 2022 19:00 - 18 ΜάιοςΜάι 2022 00:00

Εικαστικά

Στις 27 Απριλίου 2022, στις 19:00, ανοίγει η νέα έκθεση βίντεο-τέχνης και φωτογραφίας του Γιάννου Οικονόμου, με τίτλο «Θηριάνθρωποι» στο χώρο Α+, στη Λευκωσία.

Η βιντεο-εγκατάσταση, συνοδευόμενη από μικρή σειρά φωτογραφιών, αποτελείται από έξι συγχρονισμένες οθόνες και ήχο, με πλάνα που γυρίστηκαν τα τελευταία δέκα χρόνια στην Κύπρο, Βουλγαρία και Ισλανδία, και στην οποία συμμετέχουν η μουσικοσυνθέτης Galina Dimova-Georgieva και η ηχο-καλλιτέχνης Patricia Jäggi σε δύο από τις 5 «πράξεις». Η έκθεση είναι το πρώτο μέρος ενός δίπτυχου, με το δεύτερο σκέλος να πραγματοποιείται στο Λονδίνο τον Νοέμβρη, στην πινακοθήκη Knappτου πανεπιστημίου Regents.

Το έργο, προϊόν μια νέας πραγματικότητας μετά από την πανδημία και πριν από την επερχόμενη περιβαλλοντική κρίση, περιστρέφεται γύρω από μια αναπόφευκτη παγκόσμια μετατόπιση αντιλήψεων. Αυτό που είναι σημαντικό δεν είναι τα αντικείμενα ή οι μυθικές αναπαραστάσεις πλασμάτων που είναι μισοί άνθρωποι και μισοί ζώα όπως τον Μινώταυρο ή τον Ανούβη, γνωστά σαν θηριάνθρωποι, αλλά η αυτο-εικόνα που αυτή η πρακτική των προϊστορικών ανθρώπων υποδηλώνει: έβλεπαν τον εαυτό τους ως μέρος της φύσης, ως μια μη προνομιούχα ομάδα ανάμεσα σε όλες τις άλλες που κατοικούν στον πλανήτη, σε μια συνθήκη αλληλεξάρτησης. Αυτή η προϊστορική θεώρηση για μια ενωμένη ύπαρξη του ανθρώπου με την υπόλοιπη πανίδα και χλωρίδα γίνεται για ακόμα μια φορά απαραίτητη για την επιβίωση της βιόσφαιρας και του είδους μας.Η αφύπνιση της αίσθησης ότι δεν είμαστε άτρωτοι μας οδηγεί στην πιθανότητα ενός νέου φαντασμαγορικού αλλά πιο απλού κόσμου με άπειρες δυνατότητες και νέες απολαύσεις, έξω από την τεχνο-καταναλωτική σπηλιά μας.

Θα μπορούσε κάποιος να δει το έργο σαν τοπιογραφία, με την κλασσική έννοια. Η χρήση κίνησης, ήχου, πολλαπλών οθονών και μηχανική αναπαραγωγή και επεξεργασία ήχου και εικόνας, το διαφοροποιεί από τη ζωγραφική σε καμβά, αλλά η θέαση του παραμένει στατική, στον εσωτερικό χώρο μιας πινακοθήκης, αυτό σε αντίθεση με τις διαδραστικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν φυσικά φαινόμενα και αντικείμενα, τον φυσικό φωτισμό, ακόμα και ζωντανούς οργανισμούς της σύγχρονης περιβαλλοντικής τέχνης και της landart. Παρόλα αυτά το έργο αποτελείται από τη διάδραση ανθρώπων με την φύση, στοιχεία που μαζεύτηκαν και δέθηκαν μεταξύ τους συγκυριακά, όπως το τραγούδι των πουλιών με το πιάνο, ή τον αυθόρμητο διάλογο ανάμεσα στα πουλιά τερνς και τον καλλιτέχνη.

Διάρκεια: 27 Απριλίου - 18 Μαϊου 2022

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή 11:00 – 17:30, Σάββατο 12:00 – 20:00, Κυριακή 11:00 – 15:00.

Πληροφορίες: 22 452885, 99 413594

  • Schedule
  • Guests
  • Attendance
  • Forecast
  • Σχόλια

Weather data is currently not available for this location

Weather Report

Today stec_replace_today_date

stec_replace_today_icon_div

stec_replace_current_summary_text

stec_replace_current_temp °stec_replace_current_temp_units

Wind stec_replace_current_wind stec_replace_current_wind_units stec_replace_current_wind_direction

Humidity stec_replace_current_humidity %

Feels like stec_replace_current_feels_like °stec_replace_current_temp_units

Forecast

Date

Weather

Temp

stec_replace_5days

Next 24 Hours

Powered by openweathermap.org