«Θεόδωρος Ράλλης: η δική του Ελλάδα»: Έκθεση στην Λεβέντειο Πινακοθήκη 30 ΝοέμβριοςΝοέ 2021 00:00 - 20 ΦεβρουάριοςΦεβ 2022 00:00Λεβέντειος πινακοθήκη, Λευκωσία

Εικαστικά

Η Λεβέντειος Πινακοθήκη στη Λευκωσία παρουσιάζει από τις 30 Νοεμβρίου 2021 μια έκθεση αφιερωμένη στην Ελλάδα του Θεόδωρου Ράλλη, του σπουδαίου Έλληνα ζωγράφου του 19ου αιώνα.

Ο Θεόδωρος Ράλλης (1852-1909), χιώτικης καταγωγής, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, εγκαταστάθηκε όμως και πέρασε όλη του τη ζωή στο Παρίσι. Εκεί, τη δεκαετία του 1870, σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών, κοντά στον Jean-Léon Gérôme, και σταδιοδρόμησε στη ζωγραφική. Παράλληλα, για περίπου 15 χρόνια, διατηρούσε ατελιέ στο Κάιρο, όπου περνούσε τους χειμώνες. Συμμετείχε στο ετήσιο επίσημο παρισινό Σαλόν των Γάλλων καλλιτεχνών και σε διεθνείς και παγκόσμιες εκθέσεις εντός και εκτός Γαλλίας, παρουσιάζοντας ελληνικά και ανατολίτικα θέματα που αντλούσε από τα πολύ συχνά ταξίδια του – σε αυτήν τη θεματογραφία του οφείλεται η ένταξή του στο ρεύμα του οριενταλισμού.

Η έκθεση, την οποία επιμελείται επιστημονικά η ιστορικός τέχνης Μαρία Κατσανάκη, επιμελήτρια στην Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, Αθήνα, επικεντρώνεται αποκλειστικά στην ελληνική θεματογραφία του Ράλλη. Θα περιλαμβάνει έργα του που αποτυπώνουν τη ζωή και τα έθιμα στην Ελλάδα του 19ου αιώνα και θα εμπλουτίζεται με αυθεντικές φορεσιές και αντικείμενα εποχής που απαντούν στη ζωγραφική του.

Την έκθεση θα συνοδεύει η έκδοση του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη και της Λεβεντείου Πινακοθήκης «Θεόδωρος Ράλλης» της Μαρίας Κατσανάκη, η οποία κυκλοφόρησε το 2018 και αποτελεί την πρώτη αυτόνομη εμπεριστατωμένη μονογραφική έκδοση για τον καλλιτέχνη. Συμπληρωματικά θα κυκλοφορήσει μικρός κατάλογος με τα έργα της έκθεσης.

Διάρκεια: 30 Νοεμβρίου - 20 Φεβρουαρίου 2022

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Δευτέρα και Τρίτη, 10:00 – 17:00 και Τετάρτη 10:00 – 20:00

Location

Λεβέντειος πινακοθήκη, Λευκωσία

Directions

Could not find route!

  • Schedule
  • Guests
  • Attendance
  • Forecast
  • Σχόλια

Weather data is currently not available for this location

Weather Report

Today stec_replace_today_date

stec_replace_today_icon_div

stec_replace_current_summary_text

stec_replace_current_temp °stec_replace_current_temp_units

Wind stec_replace_current_wind stec_replace_current_wind_units stec_replace_current_wind_direction

Humidity stec_replace_current_humidity %

Feels like stec_replace_current_feels_like °stec_replace_current_temp_units

Forecast

Date

Weather

Temp

stec_replace_5days

Next 24 Hours

Powered by openweathermap.org