ΤΕΠΑΚ: Εγκαίνια αρχείου Ελλης και Πανίκου Παιονίδη 02 ΙούνιοςΙούν 2023 19:00

Διαλέξεις

Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) και η Έλλη Παιονίδου διοργανώνουν εκδήλωση για τα εγκαίνια του αρχείου Έλλης και Πανίκου Παιονίδη την Παρασκευή, 02 Ιουνίου, στις 19:00, στη Δημοτική Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη Λεμεσού.

Το εν λόγω αρχείο παραχωρήθηκε στο ΤΕΠΑΚ, στο πλαίσιο συμφωνίας που υπογράφηκε από τον Πρύτανη του ΤΕΠΑΚ, Καθηγητή Παναγιώτη Ζαφείρη και τη Συγγραφέα, κα Έλλη Παιονίδου, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούλιο.

Παράλληλα με τα εγκαίνια του αρχείου θα ανοίξει η ελεύθερη πρόσβαση του κοινού στο ψηφιοποιημένο αρχείο το οποίο έχει καταγραφεί και ψηφιοποιηθεί από τη Βιβλιοθήκη του ΤΕΠΑΚ. Παρουσίαση του έργου ψηφιοποίησης θα γίνει από το προσωπικό της Βιβλιοθήκης.

Το αρχείο Ε. και Π. Παιονίδη αποτελείται από χιλιάδες χειρόγραφες επιστολές, φωτογραφίες, ενυπόγραφα βιβλία, αφιερώσεις, κριτικές, συνεντεύξεις, καθώς και ηχογραφημένο και οπτικό υλικό που αφορά προσωπικότητες του πολιτισμού αλλά και της πολιτικής που δέθηκαν με το ζεύγος Παιονίδη και με την Κύπρο τα τελευταία εξήντα χρόνια.

Μίκης Θεοδωράκης, Γιάννης Ρίτσος, Νικηφόρος Βρεττάκος, ΚικήΔημουλά, Κώστας Γαβράς, Louis Arangon, Zolin Mayer, Yevgeny Yevtushenko, Vasily Aksyonov, Aziz Nesin, Tony Harrison, Terry Frost, είναι μερικά από τα ονόματα που λαμπρύνουν το αρχείο. Πλάι τους όλοι σχεδόν οι Κύπριοι δημιουργοί του λόγου, της τέχνης, του θεάτρου, της μουσικής, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν βρίσκονται πια στη ζωή.

Οι άγνωστες στη σημερινή νεολαία δεκαετίες του 1960, ‘70, ’80, ‘90 και οι αρχές του 21ου αιώνα μέχρι σήμερα, παρελαύνουν επίσης μέσω των ασπρόμαυρων και έγχρωμων φωτογραφιών, των δημοσιεύσεων, των βιβλίων και του οπτικοακουστικού υλικού.

Σε μια εποχή που ο γραπτός λόγος αλλά και το τυπωμένο φωτογραφικό υλικό σιγά σιγά εξαφανίζεται, μέσω της φιλόξενης στέγης του ΤΕΠΑΚ, το πολύτιμο αρχείο Παιονίδη είναι χρήσιμο για τους μελετητές αλλά και γενικά για κάθε ενδιαφερόμενο.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν η συγγραφέας Έλλη Παιονίδου και ο τέως Δήμαρχος Λεμεσού, Αντρέας Χρίστου, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, Παναγιώτης Ζαφείρης και ο Διευθυντής της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου, Μάριος Ζέρβας.

Τιμώμενο πρόσωπο των εγκαινίων θα είναι ο μεταστάς συνδωρητής Πανίκος Παιονίδης.

  • Schedule
  • Guests
  • Attendance
  • Forecast
  • Σχόλια

Weather data is currently not available for this location

Weather Report

Today stec_replace_today_date

stec_replace_today_icon_div

stec_replace_current_summary_text

stec_replace_current_temp °stec_replace_current_temp_units

Wind stec_replace_current_wind stec_replace_current_wind_units stec_replace_current_wind_direction

Humidity stec_replace_current_humidity %

Feels like stec_replace_current_feels_like °stec_replace_current_temp_units

Forecast

Date

Weather

Temp

stec_replace_5days

Next 24 Hours

Powered by openweathermap.org