«Τα μαθητικά λευκώματα και η εποχή της αθωότητας μας» 09 ΙούνιοςΙούν 2023 18:00 - 30 ΙούνιοςΙούν 2023 00:00Παττίχειο Ιστορικό Αρχείο - Κέντρο Μελετών, Λεμεσός

Εικαστικά

To Παττίχειο Δημοτικό Μουσείο, Ιστορικό Αρχείο και Κέντρο Μελετών Λεμεσού εγκαινιάζει την Παρασκευή, 09 Ιουνίου, στις 18:00, την έκθεση με τίτλο «Τα μαθητικά λευκώματα και η εποχή της αθωότητας μας».

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν μαθητικά, εφηβικά λευκώματα. Τα Λευκώματα αυτά είναι αδιάψευστοι μάρτυρες των εφηβικών ονείρων σε μια εποχή που δηλώνεται – και όχι αδίκως – ως «η εποχή της αθωότητας». Τα Μαθητικά, εφηβικά Λευκώματα, που σε κάποια δεδομένη στιγμή της ζωής μας κυκλοφορούσαν ‘συνωμοτικά» από θρανίο σε θρανίο με ερωτήσεις, σκέψεις, σχέδια, αποξηραμένα λουλούδια κλπ., διατηρούν την αξία τους στη διατήρηση της εφηβικής μνήμης δεκάδες χρόνια μετά από την πρώτη τους λειτουργία και χρήση. Μέσα από τις σελίδες αυτών των Λευκωμάτων, στα οποία οι φίλες και οι φίλοι καλούνταν να απαντήσουν σε ερωτήσεις που τις έθεταν οι συμμαθητές και οι συμμαθήτριές τους ή έγραφαν αυτοσχέδια στιχάκια, γνωστά γνωμικά και παροιμίες και έχουν ντυθεί καλλιτεχνικά από διάφορα σχέδια με μολύβι ή με μελάνι και πολλές φορές με χαλκομανίες, έχει εγκιβωτιστεί η εποχή της αθωότητας και της λειτουργίας των εφηβικών ονείρων: «Πώς ονειρεύεστε τον εαυτό σας σε δέκα χρόνια από τώρα;»

Μέσα από την ανάγνωση αυτών των Λευκωμάτων μπορούμε να παρακολουθήσουμε την καθημερινότητα των νέων καθώς περνούν από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο μελετώντας πλέον, το ήθος, τη γλώσσα, την κοσμιότητα, ακόμα και την επιτρεπόμενη «πονηράδα» με την οποία απαντούσαν σε ερωτήσεις του τύπου: «Τι εστί φιλία;», «Τι εστί έρως;», «Τι χρώμα ματιών σας αρέσει;». Kι ακόμα, ζητούσαν απαντήσεις σε πιο τολμηρές ερωτήσεις του τύπου: «Προτιμάτε πλούτον, ομορφιάν ή ευγένειαν;» «Έχετε φιλήσει ποτέ;». Εκείνο που εντυπωσιάζει είναι τα ευφυή ψευδώνυμα που επιλέγουν, κάτι που φανερώνει πολλά για την ευρηματικότητα των νέων, καθώς και του γλωσσικού κόσμου που διατηρούσαν μέσα τους. Εκεί που τα πράγματα γίνονταν πιο δύσκολα ήταν, φυσικά, η στιγμή που η κάτοχος του λευκώματος σε καλούσε να «βγάλεις τη μάσκα, να αφήσεις την ανωνυμία και να περιγράψεις τον εαυτό σου με λίγα λόγια» και αν έχεις φωτογραφία σου να την κολλήσεις στη σελίδα που σου δινόταν.

Η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό για το μήνα Ιούνιο, στον χώρο του ιδρύματος.

Πληροφορίες: 25 763755

Location

Παττίχειο Ιστορικό Αρχείο - Κέντρο Μελετών, Λεμεσός

Directions

Could not find route!

  • Schedule
  • Guests
  • Attendance
  • Forecast
  • Σχόλια

Weather data is currently not available for this location

Weather Report

Today stec_replace_today_date

stec_replace_today_icon_div

stec_replace_current_summary_text

stec_replace_current_temp °stec_replace_current_temp_units

Wind stec_replace_current_wind stec_replace_current_wind_units stec_replace_current_wind_direction

Humidity stec_replace_current_humidity %

Feels like stec_replace_current_feels_like °stec_replace_current_temp_units

Forecast

Date

Weather

Temp

stec_replace_5days

Next 24 Hours

Powered by openweathermap.org