«Ρωμαϊκά Χρόνια. Το ταξίδι συνεχίζεται»: Έκθεση της Δέσπως Φρειδερίκου, στο Θέατρο Πόλης ΟΠΑΠ 16 ΑπρίλιοςΑπρ 2022 00:00 - 25 ΜάιοςΜάι 2022 00:00Θέατρο Πόλης - ΟΠΑΠ, Λευκωσία

Εικαστικά

Η έκθεση "Ρωμαϊκά Χρόνια. Το ταξίδι συνεχίζεται" της Δέσπως Φρειδερίκου παρουσιάζεται στο Θέατρο Πόλης ΟΠΑΠ, στη Λευκωσία μεταξύ 16 Απριλίου και 25 Μαΐου 2022.

Το νέο έργο της Δέσπως Φρειδερίκου είναι εμπνευσμένο από την ιστορία της Κύπρου – τη Ρωμαϊκή εποχή. Ειδικότερα, η καλλιτέχνις εμπνέεται από τα ψηφιδωτά της Κάτω Πάφου, τα οποία κοσμούσαν τις ρωμαϊκές οικίες της περιοχής. Η ομορφιά των ψηφιδωτών αυτών σαγηνεύει την εικαστικό, η οποία αναζητεί καινούργιους εκφραστικούς τρόπους για να τη μετασχηματίσει σε σύγχρονα έργα τέχνης.

Όπως αναφέρει και η ίδια, ο στόχος της είναι μέσα από τα καινούργια έργα της να προσφέρει μια βιωματική εμπειρία στον θεατή. Ο χώρος του Θεάτρου Πόλης, με το υπερυψωμένο θεωρείο, δίνει στον επισκέπτη την ευκαιρία να παρατηρήσει την έκθεση τόσο από κοντά όσο και από ψηλά, έχοντας έτσι πολλαπλές προοπτικές αναγνώσεις των έργων. Θα έλεγε κανείς πως ο θεατρικός φωτισμός λειτουργεί δραματουργικά, επιτρέποντας στον θεατή να μεταφερθεί πίσω στον χρόνο και μέσα από τα έργα που παρουσιάζονται να βιώσει μια πολυσύνθετη «ρωμαϊκή» εμπειρία.

Το στοιχείο όμως που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι το πολύμορφο και συνάμα εξαιρετικά σύγχρονο εικαστικό λεξιλόγιο της Φρειδερίκου: η πλούσια χρωματική της παλέτα, η οποία αναδεικνύεται ακόμη εντονότερα πάνω στο διάφανο πλεξιγκλάς, που αποτελεί τον χαρακτηριστικό «καμβά» των έργων της. Η γεωμετρική επανάληψη, η σχεδόν τρισδιάστατη ζωγραφική προσέγγιση, η ρυθμικότητα, αλλά και η μνημειακότητα των συνθέσεων, προκαλούν ευφορία στον θεατή και ενισχύουν την επιθυμητή βιωματική εμπειρία.

Για να καταλήξει στο αποτέλεσμα αυτό, η καλλιτέχνις πραγματοποίησε δεκάδες επιτόπιες επισκέψεις στον συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο, ενώ ερεύνησε διεξοδικά πληθώρα ιστορικών πηγών και αρχαιολογικών αρχείων. Οι μακροσκελείς και λεπτομερείς σημειώσεις της καθώς και τα ακριβή προσχέδια και σκίτσα της αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Και είναι αυτό το υλικό το οποίο θα αποτελέσει το έναυσμα για τις παιδαγωγικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της έκθεσης στο Θέατρο Πόλης ΟΠΑΠ. Κι αυτό γιατί οι εικαστικές προτάσεις της Δέσπως Φρειδερίκου δεν είναι ποτέ αυτοσκοπός, αφού συμπληρώνονται και επεκτείνονται μέσα από τη δημιουργική επαφή των παιδιών με τα έργα, καθώς τα χρώματα και οι φόρμες, αλλά και η χωρική εμπειρία μεταλαμπαδεύουν σημαντικές έννοιες χωρίς καμία πρόθεση διδακτισμού.

Διάρκεια έκθεσης: 16 Απριλίου - 25 Μαΐου 2022

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Σάββατο 10:00 - 18:00

Πληροφορίες: 22 797400

 

Location

Θέατρο Πόλης - ΟΠΑΠ, Λευκωσία

Directions

Could not find route!

  • Schedule
  • Guests
  • Attendance
  • Forecast
  • Σχόλια

Weather data is currently not available for this location

Weather Report

Today stec_replace_today_date

stec_replace_today_icon_div

stec_replace_current_summary_text

stec_replace_current_temp °stec_replace_current_temp_units

Wind stec_replace_current_wind stec_replace_current_wind_units stec_replace_current_wind_direction

Humidity stec_replace_current_humidity %

Feels like stec_replace_current_feels_like °stec_replace_current_temp_units

Forecast

Date

Weather

Temp

stec_replace_5days

Next 24 Hours

Powered by openweathermap.org