Ρεσιτάλ βιολιού και πιάνου με τους Lasma Taimina και Γιώργο Μαννούρη 22 ΜάιοςΜάι 2023 20:00Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, Στρόβολος, Λευκωσία

Μουσική

Ένα Ρεσιτάλ βιολιού και πιάνου με τους Lasma Taimina και Γιώργο Μαννούρη θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα, 22 Μαϊου, στις 20:00, στο δημοτικό θέατρο Στροβόλου, στη Λευκωσία.

Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει έργα για βιολί και πιάνο που κυμαίνονται από την περίοδο της Μπαρόκ έως τον όψιμο Ρομαντισμό.

Το ρεπερτόριο επικεντρώνεται σε συνθέσεις, οι οποίες είχαν ως έναυσμα την εγγενή καλλιτεχνική ανάγκη έκφρασης συναισθημάτων που συνδέονται με την αγάπη, τον έρωτα και τον θάνατο. Οι ιστορικοί εικάζουν ότι ο Μπαχ συνέθεσε τη Σακόνα σε Ρε ελάσσονα επιστρέφοντας από ένα ταξίδι και μαθαίνοντας ότι η σύζυγός του Maria- Barbara είχε πεθάνει. Ο Mozart, κατά παρόμοιο τρόπο, συνέθεσε τη Σονάτα σε Μι ελάσσονα, ενόσω βρισκόταν σε περιοδεία, ως αντίδραση, όπως εκτιμάται, στη μοιραία ασθένεια της μητέρας του. Σε αντιδιαστολή με τα προαναφερθέντα προσωπικά βιώματα, η Μπαλάντα αρ. 2 του Liszt βασίζεται στον αρχαίο ελληνικό μύθο του κρυφού και, εν τέλει, καταδικασμένου ειδυλλίου μεταξύ της Ηρούς, μιας ιέρειας της θεάς Αφροδίτης, και του νεαρού Λεάνδρου. Ένας τέτοιος «απαγορευμένος» έρωτας διαδραματίζεται και στη μεγαλειώδη όπερα του Wagner, Τριστάνος και Ιζόλδη, κατά την τελευταία σκηνή της οποίας –το περίφημο Liebestod– η Ιζόλδη ατενίζει εκστατικά το άψυχο σώμα του Τριστάνου, αποφασισμένη να επανενωθεί με τον εραστή της μέσω της μετάβασής της από τον αισθητό στον πνευματικό κόσμο. Σε μια πιο εύθυμη νότα, ο Franck προσέφερε την ακραιφνώς βαγκνερική του Σονάτα σε Λα μείζονα στον νεαρό τότε βιολονίστα Eugène Ysaÿe ως γαμήλιο δώρο.

Πρόγραμμα

Bach: Σαραμπάντα & Σακόνα, από την Παρτίτα, BWV 1004

Mozart: Σονάτα σε Μι ελάσσονα, ΚV304

Liszt: Μπαλάντα αρ. 2, S171

Wagner / arr. Liszt: «Αγάπης Θάνατος» από την όπερα Τριστάνος και Ιζόλδη, S447

Franck: Σονάτα σε Λα μείζονα

Εισιτήρια: www.soldoutticketbox.com και καταστήματα Stephanis - Electronics

Πληροφορίες: 99 744227

 

Location

Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, Στρόβολος, Λευκωσία

Directions

Could not find route!

  • Schedule
  • Guests
  • Attendance
  • Forecast
  • Σχόλια

Weather data is currently not available for this location

Weather Report

Today stec_replace_today_date

stec_replace_today_icon_div

stec_replace_current_summary_text

stec_replace_current_temp °stec_replace_current_temp_units

Wind stec_replace_current_wind stec_replace_current_wind_units stec_replace_current_wind_direction

Humidity stec_replace_current_humidity %

Feels like stec_replace_current_feels_like °stec_replace_current_temp_units

Forecast

Date

Weather

Temp

stec_replace_5days

Next 24 Hours

Powered by openweathermap.org