Προβολή της ταινίας του Γιώργου Τσαγγάρη «Τελετουργίες της Άνοιξης» 26 ΜάρτιοςΜαρ 2022 18:00

Κινηματογράφος

H διακεκριμένη πειραματική ταινία μικρού μήκους animation του Γιώργου Τσαγγάρη “Τελετουργίες της Άνοιξης”, θα προβληθεί το Σάββατο, 26 Μαρτίου στο Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή, στη Λευκωσία.

Η ταινία θα προβάλλεται επαναληπτικά από τις 18:00 μέχρι τις 21:00.

Η ταινία «Τελετουργίες της άνοιξης» βασίζεται σε ένα ημιτελές κείμενο του Κωστή Κολώτα, που αποτελεί έναν ύμνο σε όλα αυτά που συνθέτουν την ομορφιά του κόσμου της Κύπρου, στοιχεία συχνά αντικρουόμενα από τη φύση, την παράδοση, τη θρησκεία και την αρχαιότητα του τόπου. Το κείμενο εκδόθηκε στο βιβλίο “Αναφορά στο Δάσκαλο, Ανθολόγιο από τη ζωή και το έργο του Κωστή Κολώτα”, Λεμεσός 2011, Έκδοση Δήμου Λεμεσού και Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου με τίτλο “Ένα ατέλειωτο μυθιστόρημα”.

Η ιστορία όπως την περιγράφει ο Κωστής Κολώτας, αφορά σε έναν νεαρό ο οποίος φτάνει στο μοναστήρι, για να γίνει μοναχός. Εκεί τον συνεπαίρνουν οι λειτουργίες, οι μυρωδιές, τα κεριά, οι ψαλμωδίες και οι μορφές των μοναχών. Κάποια στιγμή ο ηγούμενος τον στέλνει στο διπλανό χωριό και καθώς βγαίνει έξω μαγεύεται από μια άλλη μυσταγωγία, αυτήν της άνοιξης. Καθώς περπατά και απολαμβάνει τον ερωτισμό της φύσης, που ανθίζει και μοσχοβολά, βλέπει μιαν ανεράδα, το ερωτικό ξωτικό της κυπριακής παράδοσης. Εκείνη ρωτάει το όνομά του, εκείνος σαστίζει και η ανεράδα χάνεται. Συνεχίζει τον δρόμο του και φτάνει στο χωριό την ώρα που δύει ο ήλιος και οι κάτοικοι ανάβουν τους λύχνους. Είναι «η λυχναφής ώρα», όπως γράφει ο Κωστής. Και τότε βλέπει να έρχεται στο χωριό ένας θίασος. Οι ηθοποιοί στήνουν μια σκηνή και αρχίζουν να παίζουν. Ο ήρωας βρίσκεται τότε στο μεταίχμιο ανάμεσα σε δυο κόσμους. Ποιο δρόμο θα ακολουθήσει;

Πρόκειται για ένα πειραματικό φιλμ που επιχειρεί να ερμηνεύσει ποιητικά το κείμενο του Κωστή Κολώτα. Από τη μια τo λυρισμό της ορθόδοξης παράδοσης και από την άλλη το ασυνήθιστο -μα εξαιρετικά γοητευτικό- στοιχείο των περιπλανώμενων θιάσων και των ξωτικών της φύσης που θεωρούνταν στοιχεία αμαρτωλά και απαγορευμένα από την οργανωμένη θρησκεία.
Χρησιμοποιώντας αφαιρετικές φόρμες, έμπνευση από τις γραφικές τέχνες και τη λαϊκή τέχνη, η ταινία εκφράζει το συναισθηματικό και εικαστικό αποτύπωμα ενός όμορφου κόσμου που χάνεται.

Η μουσική του Αντώνη Αντώνιου εξερευνά μια εκφραστική γκάμα που εμπνέεται με τη θεματολογία του έργου, με ιδιαίτερη έμφαση στην άνοιξη και στην έκρηξη που φέρνει στον φυσικό κόσμο αλλά και στις καρδιές των ανθρώπων.

Αξιοσημείωτο είναι πως μια Κυπριακή ταινία animation διαγράφει μια τέτοια πετυχημένη πορεία επιλογής της σε κάποια από τα κορυφαία κινηματογραφικά Φεστιβάλ Αnimation και ταινιών μικρού μήκους μυθοπλασίας σε ολόκληρο τον κόσμο. Αναφέρουμε ενδεικτικά τα σημαντικότερα: το Διεθνές Φεστιβάλ Αnimation της Οττάβας στον Καναδά, το Διεθνές Φεστιβάλ Αnimation στο Αnnecy στη Γαλλία, το Διεθνές φεστιβάλ Κινηματογράφου Raindance στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Διεθνές Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δρέσδης, το POFF shorts Βlack nights στο Ταλλίν, το Διεθνές Φεστιβάλ πειραματικού κινηματογράφου Αnn Arbor στην Αμερική, το Διεθνές Φεστιβάλ Αnimation ANIMATEKA στη Σλοβενία, το διεθνές Φεστιβάλ Αnima Brussels στο Βέλγιo, το Αnifilm στην Τσεχία και άλλα πολλά. Έχει λάβει το δεύτερο Βραβείο καλύτερης Κυπριακής ταινίας στο Διεθνές Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκος της Κύπρου (ΙSFFC) και καλύτερης πειραματικής ταινίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Animafilm στο Βacu του Αζερμπαιζάν.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία και Αnimation: Γιώργος Τσαγγάρης
Μουσική: Αντώνης Αντώνιου
Δραματουργία: Μαγδαλένα Ζήρα
Βασισμένο στο κείμενο του Κωστή Κολώτα «Ένα ατελείωτο μυθιστόρημα»
Μετα-παραγωγή και τεχνική επεξεργασία: Μιχάλης Παπανικολάου
Συμπαραγωγή: Πολιτιστικές Υπηρεσίες ΥΠΠΑΝ

Διάρκεια ταινίας: 4’ 28’’

Είσοδος Ελεύθερη

  • Schedule
  • Guests
  • Attendance
  • Forecast
  • Σχόλια

Weather data is currently not available for this location

Weather Report

Today stec_replace_today_date

stec_replace_today_icon_div

stec_replace_current_summary_text

stec_replace_current_temp °stec_replace_current_temp_units

Wind stec_replace_current_wind stec_replace_current_wind_units stec_replace_current_wind_direction

Humidity stec_replace_current_humidity %

Feels like stec_replace_current_feels_like °stec_replace_current_temp_units

Forecast

Date

Weather

Temp

stec_replace_5days

Next 24 Hours

Powered by openweathermap.org