Στο πλαίσιο της διοργάνωσης εκδηλώσεων για τη μνήμη του Μικρασιατικού Ελληνισμού, η αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) οργανώνει Πολυέκθεση με τίτλο «Μικράς Ασίας ενθυμήματα και κειμήλια», στη Δημοτική Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη Λεμεσού.
Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου, τη Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου στις 17:00.
Η ιδέα της έκθεσης ανήκει στον θεολόγο καθηγητή Μέσης Εκπαίδευσης, Χρυσόστομο Μελή, ο οποἰος είχε και την επιμέλεια της. Η έκθεση παρουσιάστηκε πρώτη φορά πέρσι -επέτειο των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή στο Λύκειο Λακατάμειας «Άγιος Γεώργιος». Τον περασμένο Δεκέμβριο η έκθεση παρουσιάστηκε στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου (Παλιά Λευκωσία, αίθουσα Α. Πατσαλίδη).
Στόχος της έκθεσης είναι η διατήρηση της ιστορικής μνήμης και δη του Μικρασιατικού Ελληνισμού.
Ο Χρυσόστομος Μελής αναφέρει ότι τα εκθέματα κατόρθωσε να τα συγκεντρώσει χάρη στις πολύμηνες προσπάθειες που έκανε να πείσει τους κατόχους τους να τα δανείσουν για την έκθεση. Τα αντικείμενα προέρχονται από ολόκληρη τη Μικρασία, αλλά και τον Πόντο και έχουν αποσταλεί από συλλέκτες αλλά και απογόνους προσφύγων, με τους οποίους έχει προσωπικές σχέσεις.
Τα τεκμήρια που παρουσιάζονται πλαισιώνονται από αντικείμενα εποχής που προέρχονται από την Κύπρο, αλλά συνάδουν με το ιστορικό τεκμήριο. Τα περισσότερα εκθέματα που ήλθαν από την Ελλάδα είναι χαρτώα.
Τα αντικείμενα αυτά είναι, ανάμεσά σε άλλα, μια γραφομηχανή σαν αυτές που χρησιμοποιούνταν από την ελληνική κυβέρνηση τη δεκαετία του 1920, αλλά και μια τυπογραφική πρέσα του 1895 δίπλα στην οποία έχουν τοποθετηθεί σμυρναίικα έντυπα που βγήκαν από το τυπογραφείο της Αμάλθειας.
Ακόμα, παρουσιάζονται πάρα πολλά εκθέματα που σχετίζονται με την ελληνική εκπαίδευση στη Μικρά Ασία, στην Κωνσταντινούπολη, στον Πόντο και στην Καππαδοκία, όπως ενδεικτικά μαθητών, νεανικά λευκώματα, φωτογραφίες διδασκάλων και μαθητών, γραφική ύλη, σχολικά βιβλία και εκπαιδευτικά περιοδικά, τετράδια, κ.ά.
Η έκθεση εμπλουτίζεται με θρησκευτικές εικόνες και τα λειτουργικά εκκλησιαστικά βιβλία του 19ου αιώνα που έφεραν μαζί τους οι Μικρασιάτες πρόσφυγες, πολλές φορές αφήνοντας πίσω προσωπικά αντικείμενα. Ιδιαίτερη συγκίνηση προκαλούν τα πάρα πολλά πιστοποιητικά γέννησης, βάπτισης και γάμων, που αποτελούν αδιάσειστες μαρτυρίες της ιστορικής ύπαρξης του ελληνισμού στις 20 μητροπόλεις της Μικρασίας.
Πολύ ενδιαφέροντα είναι και τα έγγραφα ιδιωτικού και δημόσιου χαρακτήρα, οι χάρτες του Γενικού Επιτελείου Στρατού, αλλά και φωτογραφίες, τεκμήρια που δίνουν μια ευρεία γκάμα ιστορικών πληροφοριών.
Πιο συγκεκριμένα έχουν περιληφθεί φωτογραφίες και γράμματα από τα ξέγνοιαστα χρόνια της Ιωνίας και του Πόντου, έγγραφα διορισμού διαφόρων προσώπων, επίλυσης διαφορών, οικονομικά ή άλλα ζητήματα που υπογράφουν σημαντικές προσωπικότητες όπως οι: Αριστείδης Στεργιάδης, Οικουμενικός Πατριάρχης Μελέτιος Μεταξάκης, κ.ά. Επίσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι καρτ ποστάλ που έστελναν στους συγγενείς τους στην Ελλάδα στρατιώτες της Μικρασιατικής Εκστρατείας.
Για διευθέτηση επίσκεψης στην Πολυέκθεση οι σχολικές μονάδες μπορούν να επικοινωνήσουν με τις φιλολόγους Ανθή Περικλέους και Άντρια Κούμα-Αθανασίου στα τηλέφωνα 22 800749 / 22 800618, μεταξύ των ωρών 07:30 - 15:00
Διάρκεια: 30 Ιανουαρίου - 28 Φεβρουαρίου 2023
Είσοδος ελεύθερη
- Schedule
- Guests
- Attendance
- Forecast
- Σχόλια
Weather data is currently not available for this location
Weather Report
Today stec_replace_today_date
stec_replace_current_summary_text
stec_replace_current_temp °stec_replace_current_temp_units
Wind stec_replace_current_wind stec_replace_current_wind_units stec_replace_current_wind_direction
Humidity stec_replace_current_humidity %
Feels like stec_replace_current_feels_like °stec_replace_current_temp_units
Forecast
Date
Weather
Temp
Next 24 Hours
Powered by openweathermap.org