«ΠΕΝΤΕ»: Περιοδική έκθεση από το Τμήμα Αρχαιοτήτων 31 ΜάρτιοςΜαρ 2023 18:30 - 17 ΣεπτέμβριοςΣεπ 2023 00:00

Εικαστικά

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, διοργανώνει την περιοδική έκθεση "ΠΕΝΤΕ". Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο Κυπριακό Μουσείο, στη Λευκωσία και θα διαρκέσει από τις 31 Μαρτίου έως τις 17 Σεπτεμβρίου 2023. Τα εγκαίνια θα λάβουν χώρα την Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2023, στις 18:30, με ελεύθερη προσέλευση για όλους.

Πώς ήταν να ζεις στην Κύπρο του παρελθόντος; Πώς ήταν οι άνθρωποι, ποιες ήταν οι ασχολίες τους, τί έτρωγαν, ποια ήταν τα ενδιαφέροντά τους, έπαιζαν παιχνίδια ή είχαν χρόνο για ψυχαγωγία; Η έκθεση "ΠΕΝΤΕ" υιοθετεί μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση ώστε ο επισκέπτης να έρθει «πρόσωπο με πρόσωπο» με τις ιστορίες ανθρώπων από την αρχαιότητα.

Τα αποτελέσματα εξειδικευμένων βιοαρχαιολογικών αναλύσεων μετατρέπονται σε αφηγήσεις που (ανα)δημιουργούν στιγμές από τη ζωή του άνδρα από τη Σουσκιού, του παιδιού με το διάδημα από τη Δρομολαξιά-Βυζακιά, του άνδρα από το Ιδάλιο, της γυναίκας από το Όμοδος και της γυναίκας από τη Λευκωσία (οδός Αντιγόνου). Οι εμπειρίες τους παρουσιάζονται μέσα από μια δημιουργική μουσειολογική αφήγηση που συνδυάζει τεχνολογία, ήχο, εικόνα, αρχαιολογική ερμηνεία και ευρήματα, κάνοντας την αρχαιολογική γνώση προσιτή και καλώντας τον επισκέπτη να αναθεωρήσει τον τρόπο που σκέφτεται και μαθαίνει για το παρελθόν.

Την κυρίως έκθεση συμπληρώνει ένας ξεχωριστός χώρος που λειτουργεί ως παράρτημα και επιχειρεί να εισαγάγει τον επισκέπτη στις βασικές αρχές της βιοαρχαιολογίας, της μελέτης των αρχαίων σκελετικών καταλοίπων και του συνόλου των πληροφοριών που μπορούμε να ανακτήσουμε από αυτά για τη ζωή των αρχαίων ανθρώπων.

Η έκθεση διοργανώνεται από το Τμήμα Αρχαιοτήτων στα πλαίσια του προγράμματος "Face to Face: Meet an Ancient Cypriot (FF:MAC)", το οποίο συντονίζεται από το Ινστιτούτο Κύπρου και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και την Κυπριακή Δημοκρατία μέσω του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (Αρ. Χορηγίας INTEGRATED/0609/0029). Το πρόγραμμα FF:MAC στοχεύει στην αύξηση του ενδιαφέροντος και της προσβασιμότητας της πολιτιστικής κληρονομιάς, μέσω της γνωριμίας με ανθρώπους της Κυπριακής αρχαιότητας, στη  βάση βιοαρχαιολογικής έρευνας.

Διάρκεια: 31 Μαρτίου - 17 Σεπτεμβρίου 2023

  • Schedule
  • Guests
  • Attendance
  • Forecast
  • Σχόλια

Weather data is currently not available for this location

Weather Report

Today stec_replace_today_date

stec_replace_today_icon_div

stec_replace_current_summary_text

stec_replace_current_temp °stec_replace_current_temp_units

Wind stec_replace_current_wind stec_replace_current_wind_units stec_replace_current_wind_direction

Humidity stec_replace_current_humidity %

Feels like stec_replace_current_feels_like °stec_replace_current_temp_units

Forecast

Date

Weather

Temp

stec_replace_5days

Next 24 Hours

Powered by openweathermap.org