Παρουσίαση βιβλίου της Νάντιας Στυλιανού 24 ΦεβρουάριοςΦεβ 2022 19:30

Διαλέξεις

Οι εκδόσεις Νίκας παρουσιάζουν τον επιστημονικό τόμο της Νάντιας Στυλιανού με τίτλο «Όταν οι Άγγελοι ζωγραφίζουν τη γη, Ερμηνευτικά ζητήματα», την Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου στις 19:30, στο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού Χώρα, στη Λευκωσία.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο εκδότης Νικόλαος Νίκας και ο Πρόεδρος της Φιλοσοφικής Εταιρείας Κύπρου, Κλείτος Ιωαννίδης.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Κωνσταντίνος Μπούρας, επισκέπτης καθηγητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο Γιώργος Γεωργής, Καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου, πρώην Πρέσβης.

Όπως αναφέρει στον πρόλογο του βιβλίου ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Κασίνης το βιβλίο συγκεντρώνει «μια οργανική σύνθεση ομόκεντρων μελετών, που ερευνούν διάφορες όψεις της νεώτερης και νεωτερικής ποίησης. Κεντρικός άξονας των περισσοτέρων είναι η πραγμάτευση της «συνομιλίας» πολλών από τους δημιουργούς αυτούς με το μοντερνιστικό και υπερρεαλιστικό κίνημα. Κοινή συνισταμένη τους είναι η ανίχνευση του νεοελληνικού προσώπου με τυπολογικά κριτήρια τις σημαίνουσες σχέσεις: φύσης- πολιτισμού, ατόμου- κοινωνίας, ορθολογισμού- μυστικισμού. Οι διπολικές αυτές σχέσεις ορίζονται από την υπέρβαση των αντινομιών και την εναρμόνιση των αντιθέτων. Ο τίτλος στο βιβλίο έχει ως αφετηρία το στίχο του Ελύτη «χάρτες που ζωγραφίζουν άγγελοι μ’αόρατη δεξιά», μια εικόνα που σημαίνει τη γείωση του υπερβατού και το μετεωρισμό του γήινου, την συναίρεση θείων και φυσικών στοιχείων, την με άλλες λέξεις έκφραση της θέσης του Ηράκλειτου «οδός άνω και κάτω μία και ωυτή». Αυτή η θέση αποτελεί το συνεκτικό κρίκο όλων των μελετών».

Είσοδος Ελεύθερη

  • Schedule
  • Guests
  • Attendance
  • Forecast
  • Σχόλια

Weather data is currently not available for this location

Weather Report

Today stec_replace_today_date

stec_replace_today_icon_div

stec_replace_current_summary_text

stec_replace_current_temp °stec_replace_current_temp_units

Wind stec_replace_current_wind stec_replace_current_wind_units stec_replace_current_wind_direction

Humidity stec_replace_current_humidity %

Feels like stec_replace_current_feels_like °stec_replace_current_temp_units

Forecast

Date

Weather

Temp

stec_replace_5days

Next 24 Hours

Powered by openweathermap.org