«Όταν Αγγίζονται τα Μάτια μας»: Αναδρομική Έκθεση Νίτσας Χατζηγεωργίου 21 ΙανουάριοςΙαν 2022 00:00 - 02 ΑπρίλιοςΑπρ 2022 00:00

Εικαστικά

O Δήμος Λάρνακας και οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας παρουσιάζουν από τις 21 Ιανουαρίου στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας, αναδρομική έκθεση της εικαστικού Νίτσας Χατζηγεωργίου με τίτλο «Όταν Αγγίζονται τα Μάτια μας», σε έρευνα και επιμέλεια του θεωρητικού τέχνης Ευαγόρα Βανέζη.

Στην έκθεση παρουσιάζεται το εύρος των ζωγραφικών έργων της Νίτσας Χατζηγεωργίου, και μέσω μιας διαθεματικής ανάλυσης της πρακτικής της, προσεγγίζονται θέματα που άπτονται της δημιουργικής διαδικασίας, αλλά και της συσχέτισης του ζωγραφικού με τον κοινωνικό χώρο.

Όπως αναφέρει ο επιμελητής:

“Στην πρακτική της Χατζηγεωργίου παρατηρούμε την ταυτόχρονη ανάπτυξη σειρών έργων με πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά, που στο σύνολο δημιουργούν μια ετερόκλητη συγκέντρωση πραγμάτων. Η καλλιτέχνης επιστρέφει ανά περιόδους σε διαφορετικές ανομοιότητες, καθιστώντας τες το ζήτημα μιας ανάκτησης μέσω της οποίας ασχολείται με την πρόσληψη εικαστικών σχέσεων και με τα όρια της αυτονομίας του ζωγραφικού έργου.

Ο εξπρεσιονισμός, η αφαίρεση και άλλες αναφορές στην ιστορία της τέχνης γίνονται εργαλεία για τη δημιουργία μιας εικαστικής σημειωτικής που αποδίδει πρόσωπα και τοπία, υπαινικτικά ανθρωπομορφικά στοιχεία και αφαιρετικούς τόπους, χρωματικούς ρυθμούς συνυφασμένους με την εμπειρία της μουσικής και τραχιές υλικότητες που αιχμαλωτίζουν ποιότητες του φωτός.

Για να προσεγγίσουμε το έργο της Χατζηγεωργίου, μπαίνουμε σε έναν ενδιάμεσο χώρο σκέψης όπου συναντιούνται οι αισθητηριακές προσλήψεις της όρασης και της αφής. Η όραση, όπως και η ακοή, δέχονται ερεθίσματα από μια απόσταση. Η αφή, όπως και η γεύση, είναι αισθήσεις της εγγύτητας, που μας επιτρέπουν να αναγνωρίζουμε τις ποιότητες στα όρια σωμάτων και αντικειμένων. H αλληλεπίδραση των δυο αυτών αισθήσεων μάς αφήνει εκτεθειμένους μπροστά σε μια δημιουργική παρόρμηση, όπου τα πράγματα μπορούν να κρατηθούν μόνο αν τα κοιτάξουμε.

Όπως βιώνουμε την παρεμβολή του βλεφάρου στην προσπάθεια να διατηρήσουμε τα μάτια μας ανοικτά όταν τα αγγίζουμε, έτσι και τα αναμεταξύ μας βλέμματα επιφέρουν τη διακίνηση άλλων ακούσιων ορίων. Στην έλλειψη της απτικής εγγύτητας, αφήνονται ανοιχτά σε μια αμφισημία: «Αν δύο βλέμματα έρθουν σε επαφή, το ερώτημα θα είναι πάντα αν χαϊδεύουν ή αν χτυπάει το ένα το άλλο – και πού θα βρίσκεται η διαφορά», όπως το θέτει ο Ζακ Ντεριντά στο δοκίμιο “Όταν αγγίζονται τα μάτια μας…”. Το «άγγιγμα των ματιών» εμπεριέχει την αλληλεπίδραση των δύο αισθήσεων, με τη μια να προσπαθεί να προστατευθεί από την άλλη. Προτείνεται σαν μια παράδοξη πράξη που εγγράφει το οριακό σημείο όπου η έλλειψη και η παρουσία του φωτός γίνεται αισθητή σαν μια λειτουργία του αγγίγματος.

Έτσι, αυτό που προτείνεται στο Όταν αγγίζονται τα μάτια μας είναι μια παρουσίαση του έργου της Χατζηγεωργίου μέσω τεσσάρων ενοτήτων (Το αισθαντικό βλέμμα, Ανησυχία και Ελπίδα, Μυθολογίες Σχέσεων, Φως: Κίνηση και Επανάληψη) που αναπτύσσονται γύρω από το αίνιγμα του βλέμματος που αγγίζει και αγγίζεται, αντιδρώντας στις συντεταγμένες της εγγύτητας και της απόστασης. Λειτουργεί σαν μια πρόσκληση να εισέλθουμε σε μια διαφορετική προσέγγιση των πραγμάτων και να διατηρήσουμε μια θέση ανοιχτότητας, δίνοντας έμφαση σε μια άλλοτε «όμορφη» και άλλοτε «σκληρή» ευθραυστότητα.”

Διάρκεια: 21 Ιανουαρίου - 02 Απριλίου 2022

Πληροφορίες: 24 658848

  • Schedule
  • Guests
  • Attendance
  • Forecast
  • Σχόλια

Weather data is currently not available for this location

Weather Report

Today stec_replace_today_date

stec_replace_today_icon_div

stec_replace_current_summary_text

stec_replace_current_temp °stec_replace_current_temp_units

Wind stec_replace_current_wind stec_replace_current_wind_units stec_replace_current_wind_direction

Humidity stec_replace_current_humidity %

Feels like stec_replace_current_feels_like °stec_replace_current_temp_units

Forecast

Date

Weather

Temp

stec_replace_5days

Next 24 Hours

Powered by openweathermap.org