Ομιλία του Άλκη Μπαλτά στο Πανεπιστήμιο Κύπρου 16 ΦεβρουάριοςΦεβ 2022 18:30

Διαλέξεις

Ομιλία με θέμα «Ηχοζωγραφική και συμβολισμοί σε έργα φωνητικής μουσικής» θα δώσει ο μαέστρος Άλκης Μπαλτάς την Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου στις 18:30, στο Κέντρο Κοινωνικών Δραστηριοτήτων του Πανεπιστημίου Κύπρου, στη Λευκωσία (αίθουσα 010, Κτήριο ΚΟΔ07).

«Τα έργα φωνητικής μουσικής είναι εμπνευσμένα από ποιητικά ή πεζά κείμενα. Στα έργα αυτά μπορεί κανείς να παρατηρήσει με ποιούς τρόπους οι μεγάλοι συνθέτες αποδίδουν μουσικά φράσεις του κειμένου, μεμονωμένες λέξεις, νοήματα, ψυχικές καταστάσεις, εικόνες και γενικά σημαντικά στοιχεία του κειμένου στο οποίο βασίζονται» σημειώνει ο Α. Μπαλτάς. «Η μουσική παράλληλα με την εκφορά του Λόγου, 'ζωγραφίζει' με τα δικά της μέσα το κείμενο. Υπάρχουν, επίσης, περιπτώσεις που όχι φανερά για τον ακροατή, αλλά με συμβολικό τρόπο περνούν  οι συνθέτες στα έργα τους κάποια 'μυστικά', θα λέγαμε, μηνύματα».

Στην ομιλία θα δοθούν πολλά παραδείγματα ηχοζωγραφικής και συμβολισμών από έργα της Αναγέννησης, της περιόδου Μπαρόκ, της Κλασικής και της Ρομαντικής εποχής. Εκτός των μουσικών, το σεμινάριο μπορούν χωρίς δυσκολία να παρακολουθήσουν και φιλόμουσοι οι οποίοι δεν έχουν ειδικές μουσικές γνώσεις.

Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από το Νεοελληνικό Σπουδαστήριο Πετρώνδα και το Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών, Μαρίνος Πουργούρης. Παρουσίαση της εκδήλωσης θα κάνει η Νόπη Νικολάου-Τηλεμάχου από το Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό του Τμήματος Επιστημών της Αγωγής.

 

  • Schedule
  • Guests
  • Attendance
  • Forecast
  • Σχόλια

Weather data is currently not available for this location

Weather Report

Today stec_replace_today_date

stec_replace_today_icon_div

stec_replace_current_summary_text

stec_replace_current_temp °stec_replace_current_temp_units

Wind stec_replace_current_wind stec_replace_current_wind_units stec_replace_current_wind_direction

Humidity stec_replace_current_humidity %

Feels like stec_replace_current_feels_like °stec_replace_current_temp_units

Forecast

Date

Weather

Temp

stec_replace_5days

Next 24 Hours

Powered by openweathermap.org