Οι «Νικημένοι» του Μίκλος Γιάντσο από την Κυπριακή Ταινιοθήκη 23 ΦεβρουάριοςΦεβ 2022 19:30

Κινηματογράφος

Η Κυπριακή Ταινιοθήκη εγκαινιάζει τις προβολές ενός μεγάλου κύκλου ταινιών με τον τίτλο «Οι 100 καλύτερες ταινίες του κόσμου».

Η πρώτη προβολή γίνεται στις 23 Φεβρουαρίου, στις 19:30, στην αίθουσα της Καστελιώτισσας, στη Λευκωσία με το αριστούργημα του Ούγγρου σκηνοθέτη Miklos Jancso «Οι Νικημένοι». Την ταινία θα προλογήσει ο καθηγητής δραματουργίας στο Ουγγρικό Πανεπιστήμιο Θεατρικών και Κινηματογραφικών Τεχνών, Laszlo Upor.

Οι «Νικημένοι» ασχολούνται με ένα πάντα επίκαιρο θέμα: τις μεθόδους και τους μηχανισμούς καταπίεσης που χρησιμοποιούν οι καταπιεστικές εξουσίες για να υποτάξουν τους απείθαρχους και εξεγερμένους. Η ιστορία διαδραματίζεται την περίοδο της αυστροουγγρικής μοναρχίας. Οι αρχές της εποχής προσπαθούν να εξαλείψουν τους Ούγγρους εθνικιστές, που έχουν εξεγερθεί. Εκατοντάδες χωρικοί οδηγούνται σε ένα κάστρο στη μέση του κάμπου για να εξακριβωθεί ποιοι είναι οι επαναστάτες. Η βία είναι ανώφελη, γιατί δεν μπορεί να κάμψει τους σκληροτράχηλους χωριάτες. Οι δεσμοφύλακες όμως χρησιμοποιούν τα πιο αποτρόπαια μεσαιωνικά βασανιστήρια μαζί με τις σύγχρονες ψυχολογικές μεθόδους. Μηχανεύονται ένα σωρό όπλα και στο τέλος μια καλοστημένη παγίδα προκειμένου να καθυποτάξουν και να εξολοθρέψουν τους επαναστάτες.

Η ταινία είναι στην πρωτότυπη ουγγρική γλώσσα και συνοδεύεται από αγγλικούς υπότιτλους.

Με την ευκαιρία της φιλοξενίας του στην Κύπρο, ο ακαδημαϊκός Laszlo Upor θα ενημερώσει το κοινό για μια υπόθεση που αφορά την αντίσταση στον αυταρχισμό, που διαδραματίζεται στη σημερινή Ουγγαρία. Το καθεστώς Όρμπαν επιχείρησε να ελέγξει τη σχολή Θεατρικών και Κινηματογραφικών Τεχνών μέσα από μια υποτιθέμενη μεταρύθμιση για να γίνει πιο ανταγωνιστική, στην ουσία όμως για να ελέγχεται από κομματικά πρόσωπα και να χάσει την ελευθερία που απολάμβανε. Φοιτητές και καθηγητές αποχώρησαν και έφτιαξαν μια ανεξάρτητη σχολή χωρίς δίδακτρα και χωρίς μισθούς για το καθηγητικό προσωπικό. Η ΕΕ τίμησε το κίνημα με το βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη, το οποίο παρέλαβε τον περασμένο Νοέμβριο ο Laszlo Upor.

 

 

  • Schedule
  • Guests
  • Attendance
  • Forecast
  • Σχόλια

Weather data is currently not available for this location

Weather Report

Today stec_replace_today_date

stec_replace_today_icon_div

stec_replace_current_summary_text

stec_replace_current_temp °stec_replace_current_temp_units

Wind stec_replace_current_wind stec_replace_current_wind_units stec_replace_current_wind_direction

Humidity stec_replace_current_humidity %

Feels like stec_replace_current_feels_like °stec_replace_current_temp_units

Forecast

Date

Weather

Temp

stec_replace_5days

Next 24 Hours

Powered by openweathermap.org