«Οι λαϊκές ενδυμασίες του Ριζοκαρπάσου: ένας ιδιαίτερος ενδυματολογικός πολιτισμός» 04 ΙούλιοςΙούλ 2022 19:30

Διαλέξεις

Διάλεξη με θέμα «Οι λαῑκές ενδυμασίες του Ριζοκαρπάσου: ένας ιδιαίτερος ενδυματολογικός πολιτισμός» θα δώσει η ιστορικός Νάσα Παταπίου, την Δευτέρα, 04 Ιουλίου, στις 19:30, στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου, στη Λευκωσία.

Η διάλεξη, που οργανώνεται από τα Κοινοτικά Συμβούλια Ριζοκαρπάσου, παρουσιάζει ιστορικά στοιχεία για την κατεχόμενη κωμόπολη Ριζοκαρπάσου και εξετάζει τους λόγους για  τους οποίους αναπτύχθηκε στο άκρο της χερσονήσου Καρπασίας αυτός ο ιδιαίτερος ενδυματολογικός πολιτισμός.

Επιπρόσθετα, γίνονται αναφορές από πότε το Καρπάσι (Carpasso ή Carpasse στις πηγές επί Λατινοκρατίας) μετατρέπεται σε Ριζοκάρπασο (Risokarpaso)  και γιατί ολόκληρη η χερσόνησος με την προφραγκική/βυζαντινή ονομασία από Ακρωτίκη μετατρέπεται από τους Φράγκους  και υιοθετείται  στη συνέχεια και από τους Βενετούς σε Carpasso ή Carpasse, που αργότερα αποδόθηκε στην Ελληνική με το όνομα Καρπασία. Επίσης, αναφέρονται οι λόγοι εξαιτίας των οποίων αυτές οι λαϊκές ενδυμασίες διατηρήθηκαν και μέχρι την τουρκική εισβολή και κατοχή του 1974. Σχολιάζεται και ερμηνεύεται το γεγονός ότι ο ενδυματολογικός αυτός πλούτος, στο ανατολικότερο άκρο της Κύπρου, δεν είναι άσχετος με την ανάδειξη τον 15ο αιώνα του Ριζοκαρπάσου  σε κομητεία από τον τελευταίο Φράγκο βασιλιά. Τέλος, ερμηνεύεται πώς προέκυψε η σύγχυση, ώστε ο ιδιαίτερος ενδυματολογικός πολιτισμός του Ριζοκαρπάσου  να αποδίδεται σε ολόκληρη τη χερσόνησο Καρπασίας.

Στη διάλεξη θα απευθύνουν χαιρετισμούς ο Μιχάλης Παντελή, εκ μέρους των Κοινοτικών Συμβουλίων Ριζοκαρπάσου, η Ιωάννα Χατζηκωστή, Διευθύντρια του Πολιτιστικού της Τράπεζας Κύπρου, ο Γιάννης Τουμαζής, υφυπουργός Πολιτισμού και ο Πρόδρομος Προδρόμου, υπουργός Παιδείας Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.

  • Schedule
  • Guests
  • Attendance
  • Forecast
  • Σχόλια

Weather data is currently not available for this location

Weather Report

Today stec_replace_today_date

stec_replace_today_icon_div

stec_replace_current_summary_text

stec_replace_current_temp °stec_replace_current_temp_units

Wind stec_replace_current_wind stec_replace_current_wind_units stec_replace_current_wind_direction

Humidity stec_replace_current_humidity %

Feels like stec_replace_current_feels_like °stec_replace_current_temp_units

Forecast

Date

Weather

Temp

stec_replace_5days

Next 24 Hours

Powered by openweathermap.org