«Οι γυναίκες επιστρέφουν» στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας 24 ΜάιοςΜάι 2023 20:30Δημοτικό θέατρο Λευκωσίας, Λευκωσία

Θέατρο

Το project ΣΕΖΟΝ Γυναίκες παρουσιάζει την Τετάρτη, 24 Μαϊου, στις 20:30, στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, το έργο «Οι Γυναίκες Επιστρέφουν», σε σκηνοθεσία Μαγδαλένας Ζήρα.

Λίγα λόγια για το έργο:

Πρόκειται για ένα καινούργιο θεατρικό έργο γραμμένο με τη μεθοδολογία του θεάτρου verbatim ή αυτολεξεί, ενός θεατρικού είδους που χρησιμοποιεί πραγματικές μαρτυρίες ως τον κύριο άξονα της δομής του.

Το θέμα ένα συγκλονιστικό ιστορικό γεγονός: οι πορείες γυναικών της κίνησης «Οι Γυναίκες Επιστρέφουν», που είχαν στόχο τη διεκδίκηση του ανθρώπινου δικαιώματος να κυκλοφορούν ελεύθερα στη γη τους. Ένα grassroots κίνημα γυναικών της Κύπρου, που στη δεκαετία του 80 διοργάνωσε με εκπληκτική στρατηγική και πολιτική οξυδέρκεια πορείες που έσπαζαν τη γραμμή αντιπαράταξης, καθώς και μια παράλληλη εκστρατεία διεθνοποίησης του Κυπριακού προβλήματος. Χιλιάδες γυναίκες διαπέρασαν την «πράσινη γραμμή» και ήρθαν αντιμέτωπες με τον κατοχικό στρατό, σε μια εποχή που κάτι τέτοιο ήταν αδιανόητο, ενώ παράλληλα το δράμα της Κύπρου απέκτησε διεθνή ορατότητα.

Οι προσωπικές μαρτυρίες λένε για μια ιστορία ηρωισμού, αυτοθυσίας, οράματος, ελπίδας, συνεργασίας, μια επική ιστορία που σχεδόν σβήστηκε από την συλλογική μας μνήμη, που συστηματικά υποβαθμίστηκε και διαστρεβλώθηκε.

Μέσα από την ποίηση της θεατρικής πράξης, τα λόγια αυτών που συμμετείχαν φωτίζουν αυτό που έμεινε κρυμμένο. Τα σώματα αυτών των γυναικών θυμούνται το απάτητο χώμα της νεκρής ζώνης. Μπορεί η μνήμη τους να γίνει και δική μας μνήμη;

Στη διάρκεια δύο χρόνων έρευνας, με τη στήριξη του Ιδρύματος Λεβέντη και σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, αλλά προπάντων λόγω της αμέριστης εμπιστοσύνης δεκάδων γυναικών που μοιράστηκαν μαζί με την ομάδα τις ιστορίες τους, μαζεύτηκε το υλικό για τη δημιουργία ενός θεατρικού έργου.

Το κείμενο αποτελείται από τα ίδια τα λόγια των γυναικών που αφηγήθηκαν τις ιστορίες τους—εξ’ ου και ο όρος ‘αυτολεξεί’. Οι ζωντανές αφηγήσεις συμπληρώθηκαν από ιστορικό αρχειακό υλικό όπως επιστολές, ανακοινωθέντα και αποσπάσματα από τον τύπο της εποχής, που συνθέτουν το μωσαϊκό του κόσμου του έργου και δίνουν το στίγμα εκείνης της ιστορικής περιόδου.

Έξι ηθοποιοί ενσαρκώνουν ένα πλήθος ρόλων. Ζωντανεύοντας προσωπικές μαρτυρίες και αφηγήσεις, παίρνουν το νήμα μιας ιστορίας για τη θέση της γυναίκας σε εμπόλεμες ζώνες. Τι είναι ικανές να κάνουν; Τι είναι ηρωισμός; Η «πανανθρώπινη» εμπειρία τις αφήνει έξω; Θα μπορούσαν να είχαν αλλάξει την ιστορία;

Συντελεστές:

Κείμενο: Μαγδαλένα Ζήρα & Νέδη Αντωνιάδη
Σκηνοθεσία: Μαγδαλένα Ζήρα
Σύμβουλος Δραματουργίας: Αθηνά Κάσιου
Σκηνικά/κοστούμια: Έλενα Κατσούρη
Σχεδιασμός βίντεο: Έλενα Αλωνεύτη
Μουσική σύνθεση και επιμέλεια: Αντώνης Αντωνίου
Σχεδιασμός φωτισμού: Βασίλης Πετεινάρης
Αφίσα: Γιώργος Τσαγγάρης
Βοηθός παραγωγής: Νίκολα Μητροπούλου
Παραγωγή: Project ΣΕΖΟΝ Γυναίκες

Παίζουν: Νέδη Αντωνιάδη, Σοφία Καλλή, Γιόλα Κλείτου, Ζωή Κυπριανού, Ιωάννα Παπαμιχαλοπούλου, Μαρία Χατζηχριστοδούλου.

Εισιτήρια: www.soldoutticketbox.com

 

Location

Δημοτικό θέατρο Λευκωσίας, Λευκωσία

Directions

Could not find route!

  • Schedule
  • Guests
  • Attendance
  • Forecast
  • Σχόλια

Weather data is currently not available for this location

Weather Report

Today stec_replace_today_date

stec_replace_today_icon_div

stec_replace_current_summary_text

stec_replace_current_temp °stec_replace_current_temp_units

Wind stec_replace_current_wind stec_replace_current_wind_units stec_replace_current_wind_direction

Humidity stec_replace_current_humidity %

Feels like stec_replace_current_feels_like °stec_replace_current_temp_units

Forecast

Date

Weather

Temp

stec_replace_5days

Next 24 Hours

Powered by openweathermap.org