«Ο Ρόλος του Αφηγητή»: Διάλεξη με τη Χλόη Μελίδου 06 ΦεβρουάριοςΦεβ 2022 18:00Το Πλουμιστό Ψωμί, Λεμεσός

Διαλέξεις

Το Κέντρο Λόγου και Τεχνών Τεχνοδρόμιο παρουσιάζει τη διάλεξη με τίτλο «Ο Ρόλος του Αφηγητή - Τα Αρχέτυπα στο λαϊκό παραμύθι και η προβολή τους μέσα από το σώμα και τη φωνή του αφηγητή» με ομιλήτρια τη χορογράφο - θεατρολόγο, Χλόη Μελίδου, την Κυριακή, 06 Φεβρουαρίου στις 18:00 στο Μουσείο Το Πλουμιστό Ψωμί, στη Λεμεσό.

«Το Λαϊκό παραμύθι είναι αναπόσπαστο μέρος της παράδοσης κάθε λαού και κάθε κοινωνίας. Οι ομοιότητες που συναντούμε στα λαϊκά παραμύθια ακόμα και όταν προέρχονται από διαφορετικούς λαούς, μας αποκαλύπτουν την κοινή βάση πάνω στην οποία στηρίζονται οι ανθρώπινες συμπεριφορές και αυτό είναι που τα καθιστά παγκόσμια και διαχρονικά. Ο μύθος και η αφήγηση δεν είναι απλά μια ποιητική εφεύρεση της γλώσσας, είναι ιστορίες ψυχικής και σωματικής εμπειρίας του ανθρώπου. Εκφράζουν την συλλογική και την προσωπική μνήμη, και αγγίζουν τόσο την πρακτική, την εμπειρία, το πραγματικό όσο το ποιητικό, το ιδεατό και το φανταστικό.

Με το πέρασμα του χρόνου το παραμύθι μεταλλάσσεται και προσαρμόζεται, με ένα ρευστό κείμενο που κανένας δεν θα επαναλάβει με ακρίβεια, αλλά με μια σταθερή αναπαράσταση του μοντέλου της ψυχικής διαδικασίας της ανθρώπινης ύπαρξης. Ο αφηγητής όπως και το ίδιο το παραμύθι, είναι διαχρονικός και παγκόσμιος. Δεν έχει όνομα, δεν ζει σε συγκεκριμένο τόπο, δεν έχει ηλικία και μπορεί να μας οδηγήσει στον διαισθητικό τρόπο σκέψης και αντίληψης, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε τις δικές μας εικόνες και να βιώσουμε συναισθήματα αβίαστα, χωρίς την υποβολή μιας δοτής ρεαλιστικής εικόνας. Ο αφηγητής είναι όλη η λαϊκή σοφία σε ένα πρόσωπο, εκπροσωπεί έννοιες, γίνεται εικόνα και ιστορία, νόημα, και σύμβολο, αφήνοντας να διαφανεί στο έργο το συλλογικό ασυνείδητο της κοινωνίας στα πλαίσια της οποίας το παραμύθι έχει επινοηθεί»

Της Χλόης Μελίδου

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής με την συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας ή στέλνοντας το όνομά σας με sms  στο 99 526772 ή στο e-Mail [email protected]

Πληροφορίες: www.technodromio.org

Location

Το Πλουμιστό Ψωμί, Λεμεσός

Directions

Could not find route!

  • Schedule
  • Guests
  • Attendance
  • Forecast
  • Σχόλια

Weather data is currently not available for this location

Weather Report

Today stec_replace_today_date

stec_replace_today_icon_div

stec_replace_current_summary_text

stec_replace_current_temp °stec_replace_current_temp_units

Wind stec_replace_current_wind stec_replace_current_wind_units stec_replace_current_wind_direction

Humidity stec_replace_current_humidity %

Feels like stec_replace_current_feels_like °stec_replace_current_temp_units

Forecast

Date

Weather

Temp

stec_replace_5days

Next 24 Hours

Powered by openweathermap.org