«Ο Παπαφίγκος» του Σώτου Ορείτη ανεβαίνει στο Θέατρο ΔΙΟΝΥΣΟΣ 10 ΦεβρουάριοςΦεβ 2023 20:30 - 12 ΦεβρουάριοςΦεβ 2023 18:30Θέατρο Διόνυσος, Λευκωσία

Θέατρο

Η Κυπριακή κωμωδία «Ο Παπαφίγκος», του Σώτου Ορείτη, σε σκηνοθεσία Χρήστου Γιάγκου παρουσιάζεται από τις 27 Ιανουαρίου, στο Θέατρο Διόνυσος, στη Λευκωσία.

Λίγα λόγια για το έργο:

Σε ένα χωριό της επαρχίας Λευκωσίας οι κάτοικοι προετοιμάζονται για τις επερχόμενες Κοινοτικές εκλογές, με την αγωνία και τις εντάσεις να μεγαλώνουν καθώς το αποτέλεσμα των εκλογών έχει ήδη διαφανεί. Ο Χαρίτος υποψήφιος κοινοτάρχης της δεξιάς παράταξης, διεκδικεί το αξίωμα του κοινοτάρχη με αντίπαλο του, τον - αριστερών πεποιθήσεων – Πεπόνια. Επειδή όμως ο Χαρίτος αισθάνεται ότι θα χάσει τις εκλογές, με την παρέμβαση της εκκλησίας, μηχανεύονται και θέτουν σε εφαρμογή διάφορα τεχνάσματα συμπαρασύροντας με το μέρος τους και τον Παπαφίγκο, κατά τα άλλα έντιμο, δίκαιο αλλά και ευέξαπτο ιερέα της κοινότητας. Παρόμοια τεχνάσματα επιβουλεύεται και η παράταξη που υποστηρίζει τον Πεπόνια, ο οποίος συνδέεται φιλικά με τον Παπαφίγκο, που στις διακοινοτικές ταραχές, του έσωσε τη ζωή κουβαλώντας τον στους ώμους του.

Τα απρόβλεπτα γεγονότα και οι κωμικές καταστάσεις εναλλάσσονται γρήγορα, με τον Πεπόνια να εκλέγεται κοινοτάρχης. Ο Παπαφίγκος είναι απαρηγόρητος και μέσα στην θλίψη του είναι αναγκασμένος να αντιμετωπίσει και τους ανωτέρους του στην εκκλησία. Μέσα όμως από τις αντιπαλότητες και την εχθρότητα των δύο παρατάξεων γεννιέται ένας μεγάλος έρωτας, με τον γιο του Πεπόνια και την ψυχοκόρη του Παπαφίγκου, που γίνεται η αιτία της συμφιλίωσης των δύο παρατάξεων. Ο έρωτας δύο νέων ανθρώπων, που τόσο πολύ λαχταρούν μια νέα ζωή απαλλαγμένη από την διχόνοια, καταφέρνει να καταλαγιάσει το μίσος και την αντιπαλότητα και να φέρει τη γαλήνη και τη συμφιλίωση.

Η κυπριακή κωμωδία «Ο Παπαφίγκος», γραμμένη σε μεσαρίτικη (Μεσαορία - Μεσαρκά) κυπριακή διάλεκτο, είναι μία ελεύθερη μετάφραση και διασκευή από το Σώτο Ορείτη, του έργου «Δον Καμίλο» του Ιταλού δημοσιογράφου και συγγραφέα Τζοβάνι Γκουαρέσκι και είναι ίσως το αρτιότερο κυπριακό έργο που έχει γραφτεί στη σύγχρονη κυπριακή δραματουργία. Το έργο σατιρίζει τον πολιτικό φανατισμό που δυστυχώς στον τόπο μας παραμένει πάντα επίκαιρος και τείνει να εμφανίζεται εντονότερος σε περιόδους εκλογών.

Συντελεστές:

Κείμενο: Σώτος Ορείτης
Σκηνοθεσία/Μουσική επιμέλεια: Χρήστος Γιάγκου
Σκηνικά/Κοστούμια: Θέλμα Κασουλίδου
Σχεδιασμός Φωτισμών: Γιώργος Λάζογλου

Παίζουν: Βάρσια Αδάμου, Λουκία Πρωτοπαπά, Γιώργος Αναγιωτός, Χρήστος Γιάγκου, Στέλιος Μαρτάς, Κρίστοφερ Γκρέκο, Γιάννης Κόκκινος, Μανώλης Μιχαηλίδης, Χριστίνα Χριστόφια

Παραστάσεις:

Λευκωσία: Κάθε Τετάρτη, Παρασκευή & Σάββατο στις 20:30 & Κυριακή στις 18:30, Θέατρο Διόνυσος

Λεμεσός: 09 Φεβρουαρίου, 20:30, Θέατρο Ριάλτο

Είσοδος: 15 ευρώ (κανονικό), 12 ευρώ (συνταξιούχοι, φοιτητές)

Εισιτήρια: soldoutticketbox.com

Πληροφορίες: 22 818999 & 99 621845

Location

Θέατρο Διόνυσος, Λευκωσία

Directions

Could not find route!

  • Schedule
  • Guests
  • Attendance
  • Forecast
  • Σχόλια

Weather data is currently not available for this location

Weather Report

Today stec_replace_today_date

stec_replace_today_icon_div

stec_replace_current_summary_text

stec_replace_current_temp °stec_replace_current_temp_units

Wind stec_replace_current_wind stec_replace_current_wind_units stec_replace_current_wind_direction

Humidity stec_replace_current_humidity %

Feels like stec_replace_current_feels_like °stec_replace_current_temp_units

Forecast

Date

Weather

Temp

stec_replace_5days

Next 24 Hours

Powered by openweathermap.org