«Κόρη, αρφή, μάνα, στετέ»: Συναυλία Παραδοσιακής μουσικής 14 ΣεπτέμβριοςΣεπ 2023 20:30

Μουσική

Την αυλαία του Φεστιβάλ Φανερωμένης ’23 θα κλείσει στις 14 Σεπτεμβρίου, στις 20:30, στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, στη Λευκωσία, η παράσταση «Κόρη, αρφή, μάνα, στετέ», η οποία έχει ως αφετηρία τη μουσική παράδοση της Κύπρου και είναι εμπνευσμένη από τη συμβολή των γυναικών στη διάσωση και τη μετάδοσή της.

Η συναυλία αυτή είναι αφιερωμένη στις διάφορες εκφάνσεις της γυναίκας όπως σκιαγραφούνται μέσα από τα τραγούδια της Κύπρου. Μέσα από μια φρέσκια ματιά, παντρεμένη με τις ρίζες της παράδοσής μας, το κοινό θα ακούσει για τη μάνα που νανουρίζει και ταχταρίζει το παιδάκι της, την κόρη που ερωτεύεται, τις ομορφιές της νέας που γίνεται πόθος του παλικαριού, τον αποχωρισμό της από τη μάνα όταν παντρεύεται, τη γυναίκα που αποχωρίζεται το παιδί της που φεύγει για τα ξένα, ενώ ταυτόχρονα θα έρθει σε επαφή με στοιχεία από την κυπριακή κοινωνία στο πέρασμα των χρόνων μέσα από αναφορές σε έθιμα που συνόδευαν τις διάφορες τελετουργίες σημαντικών γεγονότων.

Η γυναίκα λοιπόν, η ηρωίδα, αυτή που τολμά κάποιες φορές να σπάσει την πατριαρχία, η ευαίσθητη, η μάνα, η κόρη, η αδερφή, η στετέ, θα τραγουδηθεί από δύο γυναίκες. Οι γυναίκες θα τραγουδήσουν τις γυναίκες, θα αφηγηθούν τις ιστορίες τους, θα τραγουδήσουν τον πόνο και τη χαρά τους όπως έχουν εκφραστεί σε τραγούδια που, αν και τόσο παλιά, παραμένουν έντονα επίκαιρα μέσα από την αλήθεια που κουβαλούν οι περίτεχνοι στίχοι και η συγκλονιστική αμεσότητά τους.

Συντελεστές:

Κωνσταντίνα Ξενοφώντος – τραγούδι
Έλενα Ξυδά – τραγούδι
Βερόνικα Αλωνεύτου – σαντούρι
Χαράλαμπος Παντελή – Λαούτο
Γιώργος Λάμπρου – βιολί
Παναγιώτης Στυλιανίδης – κρουστά

Είσοδος ελεύθερη

Πληροφορίες: 22 128175

Τα βράδια των εκδηλώσεων του φεστιβάλ Τεχνών Faneromeni23, τα μουσεία και οι εκθέσεις του Πολιτιστικού θα είναι ανοικτά μέχρι τα μεσάνυκτα.

  • Schedule
  • Guests
  • Attendance
  • Forecast
  • Σχόλια

Weather data is currently not available for this location

Weather Report

Today stec_replace_today_date

stec_replace_today_icon_div

stec_replace_current_summary_text

stec_replace_current_temp °stec_replace_current_temp_units

Wind stec_replace_current_wind stec_replace_current_wind_units stec_replace_current_wind_direction

Humidity stec_replace_current_humidity %

Feels like stec_replace_current_feels_like °stec_replace_current_temp_units

Forecast

Date

Weather

Temp

stec_replace_5days

Next 24 Hours

Powered by openweathermap.org