«Ίσαλος γραμμή- Διαθλάσεις»: Έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Καλαντζάκη 29 ΑπρίλιοςΑπρ 2022 19:30 - 14 ΜάιοςΜάι 2022 00:00

Εικαστικά

Τη νέα του δουλειά με τίτλο «Ίσαλος Γραμμή – Διαθλάσεις»  παρουσιάζει από τις 29 Απριλίου, ο Δημήτρης Καλαντζάκης στην γκαλερί Αποκάλυψη, στη Λευκωσία.

Επί σειρά ετών ο Δημήτρης Καλαντζάκης, αναλύει τη σχέση νερού - σώματος ως μια σχέση κόσμων, άλλοτε με πιο πυκνά και ακατέργαστα υλικά (λάδια), άλλοτε, όπως τώρα, με περισσότερο εκλεπτυσμένα μέσα (ακουαρέλες) που μοιάζουν να ακολουθούν πιο αυθόρμητα την έννοια της ροής και της κίνησης που ενυπάρχουν στη φύση του νερού, σε ένα καθιερωμένο και αναγνωρίσιμο πλέον ζωγραφικό ύφος, σήμα κατατεθέν του καλλιτέχνη. Όλα μια συνεχής κίνηση, μια συνεχής διάθλαση. Ένα αέναο γίγνεσθαι.

Όπως σημειώνει η καθηγήτρια του μήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Εύη Σαμπανίκου, «το φως διαθλάται πάνω στα σώματα στη ρυθμικά εμβυθισμένη τους κίνηση στον κόσμο του νερού. Τα σώματα, όχι τα κεφάλια, εκείνα παραμένουν εκτός υγρού στοιχείου. Βλέπουμε μόνο, μέσα από το νερό, τη διάθλαση του καθρεφτίσματός τους στην επιφάνειά του, καθώς ο καλλιτέχνης προσκαλεί το θεατή να δει όπως εκείνος, μέσα από μια υποβρύχια γωνία λήψης, σαν μέσα από έναν υποβρύχιο φακό. Έχουμε έτσι μια θέαση διπλή: αυτή του ρεαλιστικά ακριβούς στην παρατήρηση και καταγραφή των χρωμάτων ματιού της κάμερας και αυτή της επαυξημένης παρέμβασης του χρωστήρα που διευρύνει τις δυνατότητες του πραγματικού, με ένα μεταουμανιστικό σχεδόν τρόπο. Το σχήμα παραμένει όμως πρωταρχικά Πλατωνικό: το λογιστικό (νους-κεφάλι) που διαχωρίζεται από το θυμοειδές (συναίσθημα-σώμα), ενώ το επιθυμητικό απλά υπονοείται. Πρόκειται για μια ενδοσκόπηση στην ψυχή αλλά και στο υποσυνείδητο, μια καταβύθιση που σχεδόν υπερβαίνει την ίδια την έννοια του ανθρώπινου».

Διάρκεια: 29 Απριλίου - 14 Μαίου 2022

Πληροφορίες: 22 300150

  • Schedule
  • Guests
  • Attendance
  • Forecast
  • Σχόλια

Weather data is currently not available for this location

Weather Report

Today stec_replace_today_date

stec_replace_today_icon_div

stec_replace_current_summary_text

stec_replace_current_temp °stec_replace_current_temp_units

Wind stec_replace_current_wind stec_replace_current_wind_units stec_replace_current_wind_direction

Humidity stec_replace_current_humidity %

Feels like stec_replace_current_feels_like °stec_replace_current_temp_units

Forecast

Date

Weather

Temp

stec_replace_5days

Next 24 Hours

Powered by openweathermap.org