Η «Μικρή μέσα στο σκοτεινό δάσος» του Παντελή Δεντάκη, στο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας 02 ΝοέμβριοςΝοέ 2022 20:30Δημοτικό θέατρο Λευκωσίας, Λευκωσία

Θέατρο

Το έργο του Γάλλου συγγραφέα Φιλίπ Μινιανά «Η μικρή μέσα στο σκοτεινό δάσος», παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία του Παντελή Δεντάκη, την Τετάρτη, 02 Νοεμβρίου, στις 20:30, στο δημοτικό θέατρο Λευκωσίας, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας.

Η παράσταση είναι μια καλλιτεχνική σύνθεση θεάτρου, μικρογλυπτικής, video art, κινηματογράφου και μουσικής που έλαβε μέρος στο Φεστιβάλ της Αβινιόν το 2021.

Πρόκειται για μια ελεύθερη διασκευή του μύθου Πρόκνη και Φιλομήλα από τις Μεταμορφώσεις του Οβίδιου, ο οποίος συναντάται και στη χαμένη τραγωδία του Σοφοκλή Τηρεύς (περίπου 414 π.Χ.), από την οποία σώζονται μόνο 57 στίχοι. Το έργο προέκυψε κατόπιν παραγγελίας από την Κομεντί Φρανσέζ, ξεκινώντας την έναρξη ενός κύκλου επανεπίσκεψης των κλασικών.

Οι πρωταγωνιστές της παράστασης είναι μικρά γλυπτά, που αναπαριστούν τους ήρωες του έργου. Μέσα από ζωντανό και ηχογραφημένο λόγο, οι ηθοποιοί τούς δίνουν φωνή παίζοντας ταυτόχρονα μαζί τους. Δύο οθόνες ζωντανεύουν τους σκηνικούς χώρους, προβάλλοντας επεξεργασμένες εικόνες, στατικές και κινούμενες. Μια τρίτη οθόνη αναπαράγει σε παράλληλο χρόνο την ιστορία, χρησιμοποιώντας κοντινά πλάνα στα μικρά γλυπτά, παίζοντας με μοντάζ και οπτικά εφέ.

Στο κέντρο του σκηνικού χώρου – αποτελούμενο από δύο οθόνες που ζωντανεύουν τα σκηνικά περιβάλλοντα με την τέχνη της video art – οι δύο ηθοποιοί της παράστασης, Πολύδωρος Βογιατζής, Κατερίνα Λούβαρη-Φασόη, ξετυλίγουν τον μύθο με την βοήθεια μικρών γλυπτών, που αναπαριστούν τους ήρωες του έργου.

Λίγα λόγια για το έργο:

Ο νεαρός βασιλιάς Τηρέας βιάζει τη Φιλομήλα, μικρή αδερφή της γυναίκας του, Πρόκνης, μέσα σε μια καλύβα στο σκοτεινό δάσος. Της κόβει τη γλώσσα και την αφήνει μόνη και αβοήθητη. Επιστρέφει στο παλάτι και λέει στη γυναίκα του πως η μικρή πνίγηκε εν μέσω θαλασσοταραχής. Δώδεκα μήνες μετά κι ενώ η βασίλισσα βρίσκεται ακόμη βουτηγμένη στο πένθος, μια γριά εμφανίζεται στο παλάτι και της αποκαλύπτει τις αποτρόπαιες πράξεις του βασιλιά. Ξεδιπλώνει ένα μαντίλι κεντημένο από την Φιλομήλα, που τα κόκκινα νήματά του αφηγούνται το έγκλημα και δείχνουν το δρόμο για την καλύβα. Η Βασίλισσα τρέχει να βρει την αδερφή της και μαζί σχεδιάζουν την εκδίκηση που θα πάρουν.

Συντελεστές:

Μετάφραση: Δήμητρα Κονδυλάκη (στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Θεατρικής Μετάφρασης του Γαλλικού Ινστιτούτου)
Σκηνοθεσία: Παντελής Δεντάκης
Δημιουργία μικρών γλυπτών: Κλειώ Γκιζελή
Video art/ φωτισμοί: Αποστόλης Κουτσιανικούλης
Σκηνική εγκατάσταση: Νίκος Δεντάκης
Κοστούμια: Κική Γραμματικοπούλου
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος (σε συνεργασία με τον Γιώργο Μιζήθρα)
Τεχνικός σύμβουλος: Παναγιώτης Φορτούνης
Φωτογραφίες: Δομνίκη Μητροπούλου
Επικοινωνία: Γεωργία Ζούμπα
Παραγωγή: Black Forest, Les Visiteurs du Soir

Ερμηνεύουν: Πολύδωρος Βογιατζής, Κατερίνα Λούβαρη-Φασόη

Εισιτήρια: www.soldoutticketbox.com

Location

Δημοτικό θέατρο Λευκωσίας, Λευκωσία

Directions

Could not find route!

  • Schedule
  • Guests
  • Attendance
  • Forecast
  • Σχόλια

Weather data is currently not available for this location

Weather Report

Today stec_replace_today_date

stec_replace_today_icon_div

stec_replace_current_summary_text

stec_replace_current_temp °stec_replace_current_temp_units

Wind stec_replace_current_wind stec_replace_current_wind_units stec_replace_current_wind_direction

Humidity stec_replace_current_humidity %

Feels like stec_replace_current_feels_like °stec_replace_current_temp_units

Forecast

Date

Weather

Temp

stec_replace_5days

Next 24 Hours

Powered by openweathermap.org