Η «Μήδεια» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Αιμίλιου Χειλάκη και Μανώλη Δούνια, στην Κύπρο 25 ΙούλιοςΙούλ 2022 21:00 - 27 ΙούλιοςΙούλ 2022 21:00

Θέατρο

Η θεατρική παράσταση «Μήδεια» του Ευριπίδη, με επικεφαλής τους ηθοποιούς Αθηνά Μαξίμου, Αιμίλιο Χειλάκη, Αναστάση Ροϊλό και με κορυφαίες του χορού την Γιώτα Νέγκα και τη Μυρτώ Αλικάκη, παρουσιάζεται στις 25, 26 και 27 Ιουλίου, σε Λάρνακα, Λευκωσία και Λεμεσό.

Ακολουθώντας το πρότυπο των τριών υποκριτών της αρχαίας τραγωδίας, όλα τα πρόσωπα του δράματος θα παιχτούν από τρεις ηθοποιούς: τον Αιμίλιο Χειλάκη, την Αθηνά Μαξίμου και τον Αναστάση Ροϊλό. Η Γιώτα Νέγκα και η Μυρτώ Αλικάκη θα αναλάβουν τον ρόλο των κορυφαίων του πολυμελούς χορού. Το εμβληματικότερο ίσως έργο της αρχαίας ελληνικής γραμματείας θα παρουσιαστεί σε καινούρια μετάφραση του Γιώργου Μπλάνα και με πρωτότυπη μουσική του Δημήτρη Καμαρωτού.

Λίγα λόγια για το έργο:

Η Μήδεια είναι ένα έργο για το παράφορο ερωτικό πάθος, την ζήλεια και την εκδίκηση. Ο μηχανισμός που πυροδοτεί τα πάντα είναι ο έρωτας. Ο έρωτας ανατρέπει την κοινή λογική, μεταμορφώνει, προκαλεί το αβυσσαλέο μίσος, πολιορκεί απόλυτα τους ανθρώπους. Τα ερωτικά απωθημένα και ο πληγωμένος εγωισμός γίνονται η πυξίδα που κατευθύνουν τη μοίρα. Η Μήδεια -που για χάρη του Ιάσωνα πρόδωσε την οικογένειά της, έκλεψε το Χρυσόμαλλο Δέρας και εγκατέλειψε την πατρίδα της - βρίσκεται απομονωμένη στην Κόρινθο ανάμεσα σε ανθρώπους που την θεωρούν ξένη, βάρβαρη. Όταν ο Ιάσωνας της ανακοινώνει ότι θα παντρευτεί την Γλαύκη, την κόρη του βασιλιά της Κορίνθου Κρέοντα, η Μήδεια από μια πληγωμένη και περιφρονημένη γυναίκα μεταμορφώνεται σε ένα σκοτεινό και εκδικητικό αγρίμι .«Μπορεί η γυναίκα να μην αντέχει ν’ ακούει για μάχες και σπαθιά, μα όταν πολιορκηθεί ο έρωτάς της, δεν υπάρχει πιο πολεμόχαρη ψυχή» και έτσι αποφασίζει να εξοντώσει την νεαρή αντίζηλό της στέλνοντας της δηλητηριασμένα δώρα που προκαλούν τον φρικιαστικό θάνατό της.

Η Μήδεια όμως δεν σταματάει εκεί. Για να εκδικηθεί τον Ιάσονα – τον άντρα για τον οποίο είχε κάνει τα πάντα και εκείνος την πρόδωσε - αποφασίζει να κάνει την πιο αδιανόητη πράξη: να σκοτώσει με τα ίδια της τα χέρια τα δυο παιδιά τους. Και παραδόξως παρά την αποτρόπαια πράξη της στο τέλος η προδομένη Μήδεια αντί να τιμωρηθεί από ανθρώπους και θεούς, αποθεώνεται.

Συντελεστές:

Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας
Σκηνοθεσία: Αιμίλιος Χειλάκης – Μανώλης Δούνιας
Σκηνικά - Κοστούμια: Εύα Νάθενα
Επιμέλεια Κίνησης - Χορογραφία: Πατρίσια Απέργη
Πρωτότυπη Μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Βοηθός Σκηνοθετών: Νίκος Τσιμάρας
Παραγωγή: Παναγιώτης Γεροδήμος

Ερμηνεύουν: Αθηνά Μαξίμου, Αιμίλιος Χειλάκης, Αναστάσης Ροϊλός, Γιώτα Νέγκα, Μυρτώ Αλικάκη και ένας πολυμελής χορός

Παραστάσεις:

Λάρνακα: 25 Ιουλίου, Παττίχειο Αμφιθέατρο, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Λάρνακας

Λευκωσία: 26 Ιουλίου, Αμφιθέατρο Σχολής Τυφλών

Λεμεσός: 27 Ιουλίου, Αρχαίο θέατρο Κουρίου

Ώρα έναρξης: 21:00

Εισιτήρια: tickethour.com.cy και όλα τα ACS COURIERS

  • Schedule
  • Guests
  • Attendance
  • Forecast
  • Σχόλια

Weather data is currently not available for this location

Weather Report

Today stec_replace_today_date

stec_replace_today_icon_div

stec_replace_current_summary_text

stec_replace_current_temp °stec_replace_current_temp_units

Wind stec_replace_current_wind stec_replace_current_wind_units stec_replace_current_wind_direction

Humidity stec_replace_current_humidity %

Feels like stec_replace_current_feels_like °stec_replace_current_temp_units

Forecast

Date

Weather

Temp

stec_replace_5days

Next 24 Hours

Powered by openweathermap.org