«Η Κίτρινη ταπετσαρία» στο Θέατρο Ριάλτο 20 ΦεβρουάριοςΦεβ 2023 20:30Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός

Θέατρο

Η θεατρική ομάδα Μαρίας Καρολίδου παρουσιάζει την Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου, στις 20:30, στο Θέατρο Ριάλτο, στη Λεμεσό,  το έργο «Η κίτρινη ταπετσαρία» βασισμένο στο ομώνυμο διήγημα της Αμερικανίδας συγγραφέα Σάρλοτ Πέρκινς Γκίλμαν.

Λίγα λόγια για το έργο:

Η ιστορία αποτελεί μια συλλογή από εγγραφές ημερολογίου γραμμένες από μια νεαρή γυναίκα που φαίνεται να πάσχει από επιλόχεια κατάθλιψη. Ο σύζυγος - γιατρός της την απομονώνει σε ένα εξοχικό σπίτι με σκοπό να της επιβάλλει μια θεραπεία ανάπαυσης για αυτό που ο ίδιος αποκαλεί «μια προσωρινή νευρική κατάθλιψη - μια ελαφρά τάση προς υστερία», μια διάγνωση αρκετά κοινή για τις γυναίκες εκείνης τη περιόδου. Κλείνοντας την στο παιδικό δωμάτιο του σπιτιού της απαγορεύει κάθε δημιουργική εργασία και της επιβάλλει μια αυστηρή διατροφική και φαρμακευτική αγωγή καθώς και τη χρήση ηλεκτροθεραπείας. Της στερεί επίσης την επαφή με όλα τα οικεία της πρόσωπα ακόμα και με το μωρό της.

Χωρίς κανένα άλλο ερέθισμα εκτός από την ταπετσαρία στο δωμάτιο, η γυναίκα της ιστορίας επικεντρώνεται στα σχέδια και τα μοτίβα της που σταδιακά μεταμορφώνονται σε μια αυτόνομη οντότητα με την οποία η αφηγήτρια θα αναπτύξει μια σχέση εμμονική. Σταδιακά αναδεικνύονται όλο και περισσότερο οι συνέπειες του εγκλεισμού της γυναίκας αυτής, ενώ η ίδια μοιάζει να διανύει ένα ταξίδι αυτογνωσίας που θα ξεπεράσει- λόγω των συγκεκριμένων συνθηκών- τα όρια της λογικής.

Το κείμενο της Γκίλμαν αποτελεί ένα φεμινιστικό μανιφέστο ενάντια στην καταπίεση των γυναικών και μια έντονη κριτική της πατριαρχικής κοινωνίας του τέλους του 19ου αιώνα. Η συγγραφέας αναδεικνύει με τόλμη θέματα όπως η ψυχική υγεία των γυναικών και το στίγμα των ψυχικών παθήσεων, ο εγκλεισμός και η επιβολή ελέγχου στο γυναικείο σώμα, η καταπίεση των γυναικών μέσα από τον έγγαμο βίο, η απαξίωση της γυναικείας ταυτότητας, η γυναικεία ανελευθερία του λόγου, ο αποκλεισμός των γυναικών από την εργασία και την πνευματική δημιουργία.

Συντελεστές:

Διασκευή/ Μετάφραση/ Σκηνοθεσία: Μαρία Ιόλη Καρολίδου
Σκηνικά/Προβολές: Άννα Φωτιάδου
Κοστούμια: Μαρία Γεωργίου
Σχεδιασμός Ήχου: Γιάννης Κουτής
Κινησιολογία: Έλενα Αντωνίου
Σχεδιασμός Φωτισμού: Σταύρος Τάρταρης
Σχεδιασμός αφίσας: Άννα Φωτιάδου
Φωτογραφίες: Δημήτρης Λούτσιος

Επί σκηνής: Αντωνία Χαραλάμπους

Είσοδος: €15 / 12

Εισιτήρια: www.rialto.com.cy

Location

Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός

Directions

Could not find route!

  • Schedule
  • Guests
  • Attendance
  • Forecast
  • Σχόλια

Weather data is currently not available for this location

Weather Report

Today stec_replace_today_date

stec_replace_today_icon_div

stec_replace_current_summary_text

stec_replace_current_temp °stec_replace_current_temp_units

Wind stec_replace_current_wind stec_replace_current_wind_units stec_replace_current_wind_direction

Humidity stec_replace_current_humidity %

Feels like stec_replace_current_feels_like °stec_replace_current_temp_units

Forecast

Date

Weather

Temp

stec_replace_5days

Next 24 Hours

Powered by openweathermap.org