«Η ελεγεία της Γενεύης», στο Αρχοντικό Αξιοθέας 29 ΣεπτέμβριοςΣεπ 2022 20:30Αρχοντικό Αξιοθέας, Λευκωσία

Μουσική

H μουσική παράσταση με τίτλο «Η ελεγεία της Γενεύης» παρουσιάζεται την Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, στις 20:30, στο Αρχοντικό Αξιοθέας, στη Λευκωσία, στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Στην εκδήλωση, ο συνθέτης Χρήστος Πήττας, θα παρουσιάσει το θέμα της μελοποίησης της ποίησης με άξονα τη μουσική του προσέγγιση στα ποιήματα του Μιχάλη Πιερή.

Η σχέση του Χρήστου Πήττα και του Μιχάλη Πιερή είναι πολύχρονη και ουσιαστική. Αφετηρία του γόνιμου καλλιτεχνικού τους διαλόγου στάθηκε η παράσταση Φοίνισσες, του Θ.Ο.Κ. το 2002 –στην οποία υπογράφουν τη μουσική και τη μετάφραση αντίστοιχα–, ενώ η συνεργασία τους συνεχίστηκε με δύο παραγωγές του Θ.Ε.ΠΑ.Κ., τον Ερωτόκριτο (2005) και το Παγκόσμιον Άσμα(2018).

Ας σημειωθεί ακόμα μία δημιουργική συνάντησή τους το 2008, στο πλαίσιο της επίσημης εορταστικής εκδήλωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, «Η Κύπρος της Ευρώπης - Our Europe», στην οποία ο Χρ. Πήττας έδωσε συναυλία με τα έργα: «Ελένη» του Γ. Σεφέρη, και «Ρίμες Αγάπης. Κυπριακά πετραρχικά ποιήματα του 16ου αιώνα», την επιλογή και επιμέλεια των οποίων είχε αναλάβει ο Μ. Πιερής.

Αυτή η σχέση ποίησης και μουσικής, συγγραφέα και συνθέτη, ποιητή και μουσουργού, στάθηκε η αφορμή για να γράψει ο Χρήστος Πήττας τρεις συνθέσεις, βασισμένες σε ποιήματα του Μιχάλη Πιερή: το λαϊκότροπο τραγούδι «Όταν ο έρωτας θα φύγει», τη μουσικο-ποιητική σύνθεση «Φεγγάρι μνήμη στο Παλέρμο» και τη νέα εκτεταμένη μουσικο-ποιητική σύνθεση «Η ελεγεία της Γενεύης» που θα παρουσιαστεί σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση.

Συντελεστές:

Αμαλία Τάτση: τραγούδι
Διονύσης Τσαντίνης: τραγούδι
Sorin Alexandru Horlea: βιολί
Σταύρος Πετρόπουλος: βιολοντσέλο
Μανώλης Νεοφύτου: πιάνο
Μάριος Νικολάου: κρουστά
Συμμετέχουν τα μέλη του Θ.Ε.ΠΑ.Κ. Χριστίνα Πιερή, Γρηγόρης Παπαγρηγορίου, Σταύρος Αροδίτης, Έφη Γαβριήλ, Λοΐζος Γαβριήλ, Μιχάλης Γιάγκου, Χαρίτων Ιωσηφίδης, Μιχαέλλα Πρωτοπαπά, Νικολέτα Σιάνου, Μαρία Χριστοδούλου

Πληροφορίες: 22 894531

Location

Αρχοντικό Αξιοθέας, Λευκωσία

Directions

Could not find route!

  • Schedule
  • Guests
  • Attendance
  • Forecast
  • Σχόλια

Weather data is currently not available for this location

Weather Report

Today stec_replace_today_date

stec_replace_today_icon_div

stec_replace_current_summary_text

stec_replace_current_temp °stec_replace_current_temp_units

Wind stec_replace_current_wind stec_replace_current_wind_units stec_replace_current_wind_direction

Humidity stec_replace_current_humidity %

Feels like stec_replace_current_feels_like °stec_replace_current_temp_units

Forecast

Date

Weather

Temp

stec_replace_5days

Next 24 Hours

Powered by openweathermap.org