«Γεώργιος Πολ. Γεωργίου – Κύπρος η Παντοτινή» 23 ΝοέμβριοςΝοέ 2022 00:00 - 26 ΦεβρουάριοςΦεβ 2023 00:00Λεβέντειος πινακοθήκη, Λευκωσία

Εικαστικά

Με αφορμή την επέτειο των 50 χρόνων από τον θάνατο του μεγάλου Κύπριου καλλιτέχνη Γεώργιου Πολυβίου Γεωργίου (1901 - 1972), η Λεβέντειος Πινακοθήκη συνεργάζεται με την οικογένεια του ζωγράφου και παρουσιάζει την έκθεση "Γεώργιος Πολ. Γεωργίου – Κύπρος η Παντοτινή", στην Αίθουσα Προσωρινών Εκθέσεων της Λεβεντείου Πινακοθήκης, στη Λευκωσία.

Η έκθεση "Γεώργιος Πολ. Γεωργίου – Κύπρος η Παντοτινή"  και ο τόμος που τη συνοδεύει προσφέρουν τη δυνατότητα στο κοινό να προσεγγίσει και να γνωρίσει μοναδικά έργα του μεγάλου αυτού δημιουργού, του Γεωργίου, τόσο από ιδιωτικές όσο και από δημόσιες συλλογές, και στους ερευνητές να ανακαλύψουν νέες όψεις της εικαστικής πορείας του ζωγράφου. Είναι αξιοσημείωτο ότι την έκθεση εμπλουτίζουν έργα που ανήκουν στην οικογένεια του καλλιτέχνη και τα οποία πρόσφατα επιστράφηκαν από την Αμμόχωστο με τη συμβολή της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για τον Πολιτισμό.

Μέσα από τις εικόνες που φιλοτέχνησε, ο ίδιος ο Γεωργίου έγινε ένα κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας του τόπου μας. Οι μεγάλες εμβληματικές συνθέσεις του, εγκλωβισμένες στη γενέτειρά του, την Αμμόχωστο, για περισσότερα από 40 χρόνια, παρουσιάζονται, αναλύονται, γίνονται πλέον γνώριμες. Είναι βέβαιο ότι το έργο του, στο σύνολό του, έχει πλέον ταυτιστεί στη συνείδηση του κόσμου με την ιδιαίτερη καταγραφή και τη βαθύτερη κατανόηση της κυπριακής ιστορίας και του πολιτισμού.

Με τη συνεργασία της οικογένειας του καλλιτέχνη, με τη συμβολή άλλων συλλεκτών και ιδρυμάτων και με την επιμέλεια της Διευθύντριας της Λεβεντείου Πινακοθήκης Λουκίας Λοΐζου Χατζηγαβριήλ, της Επιμελήτριας της Κυπριακής Συλλογής Ελένης Σ. Νικήτα και της Επιμελήτριας Κατερίνας Στεφανίδου παρουσιάζεται μια έκθεση μνήμης, αφιερωμένη σ’ έναν καλλιτέχνη που θεώρησε χρέος του να καταγράψει με ιδιαίτερη ευαισθησία μέσα από το έργο του τις ιστορικές, μικρές και μεγάλες, στιγμές της πατρίδας μας. Τα έργα αυτά θεωρούμε ότι συνιστούν και έναν φόρο τιμής στην Κύπρο, με μια αναφορά άμεση ή έμμεση στις ρίζες αυτού του τόπου και στον χρόνο που πέρασε αφήνοντας ανεξίτηλα τα ίχνη του. Μέσα από τους πίνακες που επιλέξαμε αντικατοπτρίζονται η αγάπη του Γεωργίου για την πατρίδα, οι γνώσεις, οι αγωνίες, τα πάθη, ο δικός του προβληματισμός για όλα εκείνα που πέρασαν στην Ιστορία. Με αλληγορικό τρόπο ζωγραφίζει Εσταυρωμένους, μητέρες με παιδιά σαν Παναγίες, σημαίες, σύμβολα, μνημεία και ταπεινά σπιτάκια, βρακάδες, ξωκλήσια και καθεδρικούς ναούς δίπλα σε καφενεία. Και όλα αυτά μπλέκονται με στοιχεία που θυμίζουν, απηχούν και προσδιορίζουν αυτό που λέγεται «Κύπρος»: ο τόπος, ο κόσμος, το «είναι» της.

Η έκθεση περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό έργων τα οποία επιστράφηκαν από τα κατεχόμενα στο πλαίσιο συμφωνίας ανταλλαγής πολιτιστικών αγαθών και εμπλουτίζεται με άλλες δημιουργίες του καλλιτέχνη από κρατικές και ιδιωτικές συλλογές. Τα επιλεγμένα έργα έχουν κατά κύριο λόγο φιλοτεχνηθεί τις δεκαετίες 1940 και 1950 και μέσα από αυτά απεικονίζεται και συνοψίζεται η ιστορία και το πνεύμα της Κύπρου από την αρχαιότητα.

Μάλιστα, από την ομάδα των επιμελητριών καταβλήθηκε προσπάθεια να εντοπιστούν οι τίτλοι των έργων που έδωσε ο ίδιος ο Γεωργίου. Έτσι, για πρώτη φορά παρουσιάζονται τα έργα του με τους πρωτότυπους τίτλους τους.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της έρευνας για την προετοιμασία της έκθεσης, μέλη της ομάδας των συντελεστών επισκέφθηκαν και φωτογράφησαν τους τόπους στα κατεχόμενα, εκεί όπου κάποτε ζούσε και ζωγράφιζε ο καλλιτέχνης. Αποφασίστηκε λοιπόν να οργανωθεί μια παράλληλη, συμπληρωματική έκθεση που έχει ως στόχο να προσφέρει μια παρόμοια εμπειρία στους επισκέπτες: μια ματιά μέσα από πολλαπλούς φακούς και στρώματα αναμνήσεων, καθώς και μια ευκαιρία να ζήσουν το δικό τους ταξίδι και να «συναντηθούν» με τον καλλιτέχνη Γεώργιο Πολ. Γεωργίου και τη δική του Κύπρο. Η παράλληλη έκθεση "Κύπρος η Παντοτινή – Ὁ βίος βραχὺς, ἡ δὲ τέχνη μακρὴ" παρουσιάζεται στην Αίθουσα Claude Monet στο Coco_Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης της Λεβεντείου Πινακοθήκης.

Διάρκεια: 23 Νοεμβρίου 2022 - 26 Φεβρουαρίου 2023

Location

Λεβέντειος πινακοθήκη, Λευκωσία

Directions

Could not find route!

  • Schedule
  • Guests
  • Attendance
  • Forecast
  • Σχόλια

Weather data is currently not available for this location

Weather Report

Today stec_replace_today_date

stec_replace_today_icon_div

stec_replace_current_summary_text

stec_replace_current_temp °stec_replace_current_temp_units

Wind stec_replace_current_wind stec_replace_current_wind_units stec_replace_current_wind_direction

Humidity stec_replace_current_humidity %

Feels like stec_replace_current_feels_like °stec_replace_current_temp_units

Forecast

Date

Weather

Temp

stec_replace_5days

Next 24 Hours

Powered by openweathermap.org