«Foodprint»: Έκθεση φωτογραφίας στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου 19 ΙανουάριοςΙαν 2023 19:00 - 24 ΦεβρουάριοςΦεβ 2023 00:00

Εικαστικά

Εγκαινιάζεται την Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου, στις 19:00, στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, στη Λευκωσία, η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο ‘Foodprint’, η οποία διερευνά τους λόγους που η Μεσογειακή Διατροφή έχει σημασία για τη ζωή μας σήμερα.

Η Μεσογειακή Διατροφή έχει αναγνωριστεί από την UNESCO ως μέρος της Άυλης Κληρονομιάς της ανθρωπότητας λόγω του μοναδικού συνόλου των ιδιοτήτων της. Βασισμένη στη λιτότητα, το μοίρασμα και την εποχικότητα παρέχει επίσης λύσεις σε ορισμένα από τα πιο κρίσιμα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζει ο πλανήτης σήμερα, όπως για παράδειγμα η απώλεια της βιοποικιλότητας, η σπατάλη τροφίμων και η κλιματική αλλαγή.

Παράλληλες δραστηριότητες της έκθεσης περιλαμβάνουν εργαστήρια φωτογραφίας, εκπαιδευτικά προγράμματα, προβολές ντοκιμαντέρ, εκδηλώσεις μαγειρικής και γαστρονομικούς περιπάτους.

Η έκθεση Foodprint διοργανώνεται από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου σε συνεργασία με την Anemon, το Goethe-Institut, τo Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, τα Μουσεία της Brescia της Ιταλίας, το Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής και την στήριξη του Creative Europe και της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO.

Πέντε Ευρωπαίοι φωτογράφοι ταξίδεψαν στην Κύπρο, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, το Μαρόκο και την Κροατία καταγράφοντας δραματικά αντίθετες εικόνες, από απομονωμένα ψαροχώρια μέχρι ορεινά χωριουδάκια και σύγχρονες σχολές μαγειρικής, ενώ παράλληλα διερεύνησαν ποικίλα θέματα όπως η βιωσιμότητα, η ταυτότητα, η οικογένεια, η κοινότητα, η μαγειρική, η γεωργία, η υγεία και η δημιουργικότητα.

Οι εικόνες επιδιώκουν να εμπνεύσουν μια αλλαγή και να ενθαρρύνουν το κοινό να συνδεθεί με το παρελθόν της περιοχής, που αν και σημαδεύτηκε από τη φτώχεια και την πείνα, δημιούργησε τις πιο υγιεινές και βιώσιμες διατροφές στον κόσμο.

H Αγγλίδα φωτογράφος Elena Heathwick ταξίδεψε στο νησί της Κρήτης για να διερευνήσει το θέμα της γαστρονομικής κληρονομιάς. Πέρασε χρόνο με μια οικογένεια που διατηρεί μια μικρή ταβέρνα σε μια απομακρυσμένη ορεινή περιοχή. Τρεις γενιές συμμετέχουν στην παραγωγή προϊόντων διατροφής, όπως το τυρί και τα λαχανικά, ενώ παράλληλα συλλέγουν εποχιακά άγρια φυτά από τα βουνά.

O Γερμανός Johann Clausen επισκέφθηκε την Κροατία και αποτύπωσε το τοπίο στην ανατολική ακτή της Αδριατικής Θάλασσας και εξερεύνησε οπτικά ένα από τα πιο βασικά συστατικά της μαγειρικής και της συντήρησης των τροφίμων: το αλάτι.

Στην Κύπρο, φωτογράφισε μια φουτουριστική φάρμα εμπορευματοκιβωτίων, όπου καλλιεργούνται φρέσκα χόρτα, προστατευμένα από τις ακραίες καλοκαιρινές θερμοκρασίες του νησιού, ενώ παράλληλα δημιούργησε μια σειρά από πορτρέτα φρούτων που φυτρώνουν σε έναν εγκαταλελειμμένο οπωρώνα, αποκαλύπτοντας την ομορφιά τους με έναν διαχρονικό τρόπο.

Η Ελληνίδα φωτογράφος Μυρτώ Παπαδοπούλου ταξίδεψε στο Μαρόκο και φωτογράφισε μια κοινότητα στην απομακρυσμένη ορεινή περιοχή Taounate. Βασιζόμενα σε μια εποχιακή, φυτική διατροφή - καθώς το κρέας είναι πολύ ακριβό για να το προμηθευτούν - τα μέλη της κοινότητας έχουν μια στενή σχέση με το περιβάλλον τους, αγκαλιάζοντας ό,τι τους προσφέρει.

O Ολλανδός Chris de Bode ταξίδεψε στην Ισπανία, για να επικεντρωθεί στα οφέλη του μεσογειακού φαγητού για την υγεία. Εκεί, φωτογράφισε μια ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Ναβάρα, οι οποίοι διεξάγουν μια από τις κορυφαίες μελέτες παγκοσμίως για τη μεσογειακή διατροφή, με την ονομασία PREDIMED+. Στην Ιταλία, ο Chris διερεύνησε τα θέματα της γαστρονομίας, της δημιουργικότητας και της καινοτομίας, μέσα από μια σειρά πορτρέτων μαθητών μαγειρικής στην πόλη Μπρέσια.

H Ισπανίδα Μαρία Contreras Coll επισκέφθηκε το πορτογαλικό νησί Culatra για να καταγράψει τον πώς η τοπική κοινότητα των συλλεκτών οστρακοειδών επηρεάζεται από τη ρύπανση, την άνοδο της θερμοκρασίας και την υπεραλίευση, και να διερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο τα μέσα διαβίωσής τους είναι συνδεδεμένα με τη θάλασσα.

Διάρκεια: 19 Ιανουαρίου - 24 Φεβρουαρίου 2023

Πληροφορίες: 22 128157

  • Schedule
  • Guests
  • Attendance
  • Forecast
  • Σχόλια

Weather data is currently not available for this location

Weather Report

Today stec_replace_today_date

stec_replace_today_icon_div

stec_replace_current_summary_text

stec_replace_current_temp °stec_replace_current_temp_units

Wind stec_replace_current_wind stec_replace_current_wind_units stec_replace_current_wind_direction

Humidity stec_replace_current_humidity %

Feels like stec_replace_current_feels_like °stec_replace_current_temp_units

Forecast

Date

Weather

Temp

stec_replace_5days

Next 24 Hours

Powered by openweathermap.org