«Ένδυμα Ψυχής» στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας 30 ΝοέμβριοςΝοέ 2021 00:00 - 03 ΑπρίλιοςΑπρ 2022 00:00

Εικαστικά

Το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας παρουσιάζει από τις 30 Νοεμβρίου, την εικαστική έκθεση "Ένδυμα Ψυχής", η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος – Εθνικού Ιστορικού Μουσείου.

Πρόκειται τόσο για μια έκθεση - αφιέρωμα στους εορτασμούς των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, όσο και για μια έκθεση - φόρο τιμής στην Ελληνική ιστορία αλλά και στην Κυπριακή παράδοση.

Στο πλαίσιο της προσωρινής έκθεσης "Ένδυμα Ψυχής", ανεκτίμητης αξίας παραδοσιακές ενδυμασίες, ελληνικές και κυπριακές από τη Λαογραφική Συλλογή του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, βγαίνουν από προθήκες και μπαούλα μετά από δεκάδες χρόνια. Φοριούνται από ανθρώπους του σήμερα και συναντούν τον διεισδυτικό φωτογραφικό φακό του Βαγγέλη Κύρη. Έρχονται έπειτα σε επαφή με την κεντητική τέχνη του Anatoli Georgiev, ο οποίος κατορθώνει να ιχνηλατήσει με τη διαδρομή της κλωστής του σύμβολα πίστης και προστασίας πάνω σε ποδιές, κοντογούνια, ντουλαμάδες, φερμέλες και σιγκούνια περίτεχνα σχήματα που αντλούνται από τη φύση σε ρούχα που «μιλούν» για την αγάπη, τη δύναμη, τον πλούτο, την ψυχή και, εν τέλει, την ίδια την ιστορία.

Για την επίτευξη του εγχειρήματος, φωτογραφήθηκαν 100 άνθρωποι σε διάρκεια ενός και πλέον χρόνου, ενώ η διαδικασία κεντήματος διήρκεσε περίπου δυόμισι χρόνια. Οι δύο δημιουργοί ενώνουν την ευαισθησία και την αγάπη τους για την τέχνη και μας παρουσιάζουν ένα ενιαίο αποτέλεσμα υψηλής αισθητικής.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται και 12 κυπριακές φορεσιές, τις οποίες δώρισε ο Πατριωτικός Σύνδεσμος των Κυπρίων εν Αθήναις στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο το 1901, έπειτα από έκθεση που οργάνωσε στο Ζάππειον Μέγαρον. Το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας υποδέχεται τις 12 αυτές κυπριακές φορεσιές, που ύστερα από 120 χρόνια επιστρέφουν στην πατρίδα τους, αυτήν τη φορά κουβαλώντας όλο το ιστορικό, ψυχολογικό και συναισθηματικό νήμα που τις ύφανε, τις ενσάρκωσε και τις ανήγαγε σε κειμήλια παγκόσμιου πολιτισμού.

Κάπως έτσι λοιπόν, τα ευρέως γνωστά έργα των Βαγγέλη Κύρη και Anatoli Georgiev ταξιδεύουν στην Κύπρο και δίνουν το δικό τους «παρών» στην Αίθουσα Προσωρινών Εκθέσεων του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας.

Την έκθεση επιμελήθηκε η Έρικα Βασιλείου, ενώ τον γενικό συντονισμό είχαν η Διευθύντρια του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας, Δήμητρα Θεοδότου Αναγνωστοπούλου και η Υποδιευθύντρια, Τζένη Λυμπεροπούλου Σαββίδου.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν φυσικές και διαδικτυακές ξεναγήσεις, παρουσιάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Διάρκεια: 30 Νοεμβρίου 2021 - 03 Απριλίου 2022

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Κυριακή 10:00 - 16:30

  • Schedule
  • Guests
  • Attendance
  • Forecast
  • Σχόλια

Weather data is currently not available for this location

Weather Report

Today stec_replace_today_date

stec_replace_today_icon_div

stec_replace_current_summary_text

stec_replace_current_temp °stec_replace_current_temp_units

Wind stec_replace_current_wind stec_replace_current_wind_units stec_replace_current_wind_direction

Humidity stec_replace_current_humidity %

Feels like stec_replace_current_feels_like °stec_replace_current_temp_units

Forecast

Date

Weather

Temp

stec_replace_5days

Next 24 Hours

Powered by openweathermap.org