Έκθεση ζωγραφικής του Κωνσταντίνου Μάσσου, στη γκαλερί Stand in Line 07 ΑπρίλιοςΑπρ 2023 19:00 - 28 ΑπρίλιοςΑπρ 2023 00:00

Εικαστικά

H γκαλερί Stand in Line, στη Λευκωσία, φιλοξενεί από τις 07 Απριλίου, ατομική έκθεση του εικαστικού Κωνσταντίνου Μάσσου.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στην παρουσία του καλλιτέχνη την Παρασκευή, 07 Απριλίου 2023 στις 19:00.

Η  ιστορικός τέχνης Ναταλία Μητσιώνη αναφέρει για την επικείμενη έκθεση του Μάσσου:

"Το παιχνίδι παραμένει η μόνη πραγματικότητα στη ζωή και αυτός είναι ο λόγος που η τέχνη είναι πιο όμορφη από οποιοδήποτε φυσικό τοπίο και οι μεταμφιέσεις πιο κομψές από τα πραγματικά ρούχα (Χ. Μπροχ, Οι Υπνοβάτες I). Ακροβάτες, ξυλοπόδαροι, μπαλόνια, δελφίνια που κάνουν ζογκλερικά στον ουρανό, ένα χάρτινο καραβάκι, κορίτσια που κάνουν κούνια, ένα «τρενάκι» μασκαράδων, μια σκηνή από μαύρο θέατρο και παιδιά που επιδίδονται στο παιχνίδι της διελκυστίνδας πρωταγωνιστούν στα έργα του Κ. Μάσσου. Το παιχνίδι, το ρωμαϊκό ludus, η διάχυση του παιγνιακού πνεύματος στη «σοβαρή» ζωή χαρακτηρίζει αυτή τη φορά τη δουλειά του. Ο ζωγράφος δημιουργεί χωροχρόνους ρεαλιστικούς και ταυτόχρονα αλληγορικούς, που έρχονται σε ρήξη με το αναμενόμενο. Κάθε εικόνα θα ήταν μια κανονική σκηνή αν δεν υπήρχε αυτό που την ανατρέπει, που την αναποδογυρίζει.

Η σειρά των μικρών ασπρόμαυρων έργων που λειτουργούν σαν αρνητικά φωτογραφιών, παραπέμπουν σε ένα τετράδιο σημειώσεων, διατηρώντας ωστόσο την αυτονομία τους. Ο Κ. Μάσσος συγκεντρώνει και μελετά τα στοιχεία που τον απασχολούν πριν προχωρήσει στην έγχρωμη «εκτύπωση». Στην ενότητα αυτή της δουλειάς του η πόλη, που πάντα πρωταγωνιστεί στα έργα του, τώρα σταδιακά εξαφανίζεται. Τη θέση της παίρνουν αποστεωμένες πόλεις και κτίρια που σαν μπαλόνια πετούν στον ουρανό. Το σκηνικό αλλάζει. Η φύση κάνει για πρώτη φορά αισθητή την παρουσία της με τρόπο δυναμικό και σχεδόν επιβαλλόμενο. Φυλλωσιές διαφόρων ειδών, μια θάλασσα και μια θαλασσινή πισίνα κατακλύζουν τις εικόνες και διεκδικούν το χώρο και τον χρόνο τους.

Οι ήρωες του Κ. Μάσσου καλούνται τώρα να περπατήσουν σε τεντωμένο σχοινί, να διασχίσουν την ανεμόσκαλα, να ισορροπήσουν ανάμεσα στο παρόν και το μέλλον, το τώρα και το αύριο, τη φύση και τον πολιτισμό, τη ζωή και το θάνατο. Ό,τι δεν έχουν προλάβει να σκεφτούν ή να συνειδητοποιήσουν θα το κάνουν τώρα. «Τούτος ο κόσμος μοιάζει με σκάλα. Κάθε σκαλί της όταν τ’ ανέβεις χαλιέται πέφτει. Στο τελευταίο το σκαλί η σκάλα δεν υπάρχει.» (Ν. Καρούζος, Η σκάλα). Η σκάλα αποτελεί ένα νέο στοιχείο - σημείο στη δουλειά του. Μια σκάλα χωρίς αρχή, χωρίς τέλος, που μας δείχνει τον δρόμο που θα πάρουμε. Ίσως αν συνεχίσουμε να περπατάμε να δούμε τον κόσμο μας να αλλάζει. Ίσως και όχι."

Διάρκεια: 07 - 28 Απριλίου 2023

Πληροφορίες: 99 412000

  • Schedule
  • Guests
  • Attendance
  • Forecast
  • Σχόλια

Weather data is currently not available for this location

Weather Report

Today stec_replace_today_date

stec_replace_today_icon_div

stec_replace_current_summary_text

stec_replace_current_temp °stec_replace_current_temp_units

Wind stec_replace_current_wind stec_replace_current_wind_units stec_replace_current_wind_direction

Humidity stec_replace_current_humidity %

Feels like stec_replace_current_feels_like °stec_replace_current_temp_units

Forecast

Date

Weather

Temp

stec_replace_5days

Next 24 Hours

Powered by openweathermap.org