Έκθεση 'Follow the Yellow' της Στέλλας Ν. Χρίστου 20 ΔεκέμβριοςΔεκ 2022 19:30 - 27 ΙανουάριοςΙαν 2023 00:00

Εικαστικά

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Λευτέρη Οικονόμου εγκαινιάζει στις 20 Δεκεμβρίου 2022 στο ΓΚΑΡΑΖ, στη Λευκωσία, την έκθεση 'Follow the Yellow', της διατομεακής συνθέτριας Στέλλα Ν. Χρίστου.

Η έκθεση αποτελείται από ηχητικά πορτραίτα, γλυπτικά, ζωγραφικά έργα —αντισυμβατικές μουσικές παρτιτούρες αλλά και έργα σε γραπτό λόγο, τα οποία προκύπτουν από εκτενή έρευνα και παρατήρηση κοινωνικών συνόλων, αλλά και συνεργασίες της Χρίστου. Η πρακτική της ωθείται από την αντιαναφορά και όσα αυτή συνεπάγεται.

Τα έργα σε γραπτό λόγο κινούνται περισσότερο σαν ειρμός σκέψης παρά σαν ολοκληρωμένες παράγραφοι ή κείμενα ροής. Διαπραγματευόμενη λογοπαίγνια σε ύφος λεξικού, καταλήγει σε ποιήσεις. Πραγματεύεται την ύπαρξη, ψάχνοντας αλλά και προσφέροντας φευγαλέες απαντήσεις, συχνά μεταπηδώντας στην ίδια πρόταση μεταξύ αγγλικής και ελληνικής γλώσσας και κυπριακής διαλέκτου. Ερωτήματα quo vadis, όπως “Ποιος είσαι / Πώς είσαι / Γιατί / Από Πού έρχεσαι / Πού πηγαίνεις / Τι είναι Χρόνος / Τι είναι Ζωή”, έρχονται να διεκδικήσουν απαντήσεις μέσα από τα πολυσύνθετα έργα της.

Τα ηχητικά πορτρέτα και τα πολυσύνθετα γλυπτά της της Χρίστου, πηγάζουν και εκτείνονται από τη λογική της μουσικής και της σύνθεσης. Μέσα στο μεταλλικό κέλυφος τους, οι ηχητικοί μηχανισμοί και οι ήχοι καθιστούν τα έργα περισσότερο βιωματικά παρά απλά οπτικά, όπου το έργο δεν είναι ποτέ το ίδιο για δυο θεατές.

Σε μια σύγχρονη καθημερινότητα όπου όλοι “καταναλώνουμε” την ιστορία μέσα από το ίδιο πρίσμα, η καλλιτέχνις ψάχνει το αληθινό υποκείμενο ή/και αντικείμενο - σε μια εφικτή πραγματικότητα.

Ο τίτλος της έκθεσης, Follow the Yellow, είναι παρμένος από τον Μάγο του Οζ (follow the yellow brick road / ακολούθησε τον κίτρινο τούβλινο δρόμο). Ο δρόμος αυτός, εν τούτοις, διακλαδώνεται σε πολλαπλές επιλογές. Οπότε, η οδηγία “Ακολούθησε τον κίτρινο δρόμο” που φαίνεται απλή, αποδεικνύεται μάλλον σύνθετη. Όπως η ίδια αναφέρει “Ακολουθώ το κίτρινο / Το χρώμα του χρόνου / Το φως του είναι”.

Διάρκεια: 21 Δεκεμβρίου 2022 - 27 Ιανουαρίου 2023 (εκτός αργίες Χριστουγέννων)

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Σάββατο 17:00 - 20:00

Πληροφορίες: 22 001508

  • Schedule
  • Guests
  • Attendance
  • Forecast
  • Σχόλια

Weather data is currently not available for this location

Weather Report

Today stec_replace_today_date

stec_replace_today_icon_div

stec_replace_current_summary_text

stec_replace_current_temp °stec_replace_current_temp_units

Wind stec_replace_current_wind stec_replace_current_wind_units stec_replace_current_wind_direction

Humidity stec_replace_current_humidity %

Feels like stec_replace_current_feels_like °stec_replace_current_temp_units

Forecast

Date

Weather

Temp

stec_replace_5days

Next 24 Hours

Powered by openweathermap.org