Έκθεση «8'20”: Βέρα Γαβριηλίδου Χατζηδά» 24 ΟκτώβριοςΟκτ 2022 19:30 - 18 ΝοέμβριοςΝοέ 2022 00:00

Εικαστικά

H έκθεση «8΄20”: Βέρα Γαβριηλίδου Χατζηδά», που διοργανώνεται από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Λευτέρη Οικονόμου, εγκαινιάζεται τη Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου, στις 19:30, στο ΓΚΑΡΑΖ, στη Λευκωσία.

Η έκθεση αποτελεί το τελευταίο μέρος μιας τριλογίας εκθέσεων, αφιερωμένες στα έργα και στις ιστορίες Κυπρίων γυναικών καλλιτεχνών που γεννήθηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα (γενιά του '10, '20 και '30 αντίστοιχα).

Στην έκθεση αυτή θα παρουσιαστούν πίνακες και σχέδια της Βέρας Γαβριηλίδου Χατζηδά (1936-2012) της οποίας το έργο αποτελεί ανεξίτηλο κομμάτι της Κυπριακής ιστορίας της τέχνης - μια ιστορία που αυτή η έκθεση επανεξετάζει. Θα εκτεθούν επιλεγμένα έργα της, με επίκεντρο τη δουλειά της από τις δεκαετίες του '70 και '80, η οποία είναι έντονα εμπνευσμένη από ευρωπαϊκά καλλιτεχνικά κινήματα όπως ο σουρεαλισμός και ο κονστρουκτιβισμός. Το έργο της Βέρας είναι μοναδικά ποικιλόμορφο, πολυδιάστατο και πλούσιο σε πειραματισμό, εξερευνώντας διάφορα καλλιτεχνικά είδη και φιλοσοφίες που κυμαίνονται από τη γεωμετρία έως τον αφηρημένο εξπρεσιονισμό.

Παρόλο που η Βέρα είναι πιο γνωστή για τους γεωμετρικούς της πίνακες, έχει μια εκτενή συλλογή έργων με αινιγματικά, σχεδόν μυστικιστικά στοιχεία, που θα μπορούσαν να οριστούν ως πίνακες μαγικού ρεαλισμού. Το είδος αυτό παρατηρείτε να ανθίζει μέσα από τη σκοτεινές περιόδους, συχνά σε τόπους που πέρασαν από αποικιοκρατία, και το βλέπουμε να χρησιμοποιείτε και εξελίσσεται από γυναίκες καλλιτέχνες από διάφορες χώρες. Αυτή η σύνδεση λέει πολλά για τη σημασία του έργου της Βέρας, τόσο για τη θεωρία της τέχνης του νησιού, όσο και για τις γυναίκες της Κύπρου των οποίων η γενεαλογία διεκδικείται.

Διάρκεια: 25 Οκτωβρίου - 18 Νοεμβρίου 2022

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Σάββατο 17:00 - 20:00

Πληροφορίες: 22 001508

Παράλληλες δράσεις:

H “ΣΕΖΟΝ Γυναίκες”, μετά από μελέτη συνεντεύξεων στενών προσώπων της Βέρας και σε συνεργασία με μια ηθοποιό, θα δημιουργήσουν μια παραστατική ανταπόκριση, μέσα στον εκθεσιακό χώρο. Η ερευνητική διαδικασία και η παράσταση είναι μια προσπάθεια να επιτραπεί στις γυναίκες καλλιτέχνες να διερευνήσουν και να ερμηνεύσουν την ιστορία της Βέρας, μέσα από το γυναικείο βλέμμα τους. (Οι ημερομηνίες θα ανακοινωθούν σύντομα).

Επιμελητική ομάδα: Μαρία Λεωνίδου, Ιουλίτα Τουμαζή, ΆνναΜαρία Χαραλάμπους
Συνεντεύξεις: Άντρια Αυγουστή
Κείμενα: Ιουλίτα Τουμαζή
Γραφικά: Πόπη Πισσουρίου

  • Schedule
  • Guests
  • Attendance
  • Forecast
  • Σχόλια

Weather data is currently not available for this location

Weather Report

Today stec_replace_today_date

stec_replace_today_icon_div

stec_replace_current_summary_text

stec_replace_current_temp °stec_replace_current_temp_units

Wind stec_replace_current_wind stec_replace_current_wind_units stec_replace_current_wind_direction

Humidity stec_replace_current_humidity %

Feels like stec_replace_current_feels_like °stec_replace_current_temp_units

Forecast

Date

Weather

Temp

stec_replace_5days

Next 24 Hours

Powered by openweathermap.org