Διεθνής Ημέρα Μνημείων και Χώρων: Συναυλία στον Αρχαιολογικό Χώρο Κιτίου 05 ΜάιοςΜάι 2022 19:00

Μουσική

Με συναυλία από το Μουσικό Σχολείο Λάρνακας, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 05 Μαϊου στις 19:00, στον Αρχαιολογικό Χώρο Κιτίου στη Λάρνακα, τιμάται η Διεθνής Ημέρα Μνημείων και Χώρων.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ η Δρ Άννα Σατράκη, Αρχαιολογική Λειτουργός του Τμήματος Αρχαιοτήτων «η 18η Απριλίου, μετά από πρόταση του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Χώρων (ICOMOS), θεσπίστηκε το 1983 από την UNESCO ως η Διεθνής Ημέρα Μνημείων και Χώρων. Κάθε χρόνο προωθείται  διαφορετική θεματική από το ICOMOS για την ευαισθητοποίηση όσον αφορά την προστασία της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς».

Πρόσθεσε ότι «φέτος οι εκδηλώσεις που έχουν τίτλο «Κληρονομιά και Κλίμα» άρχισαν τον Απρίλιο, με στόχο να γίνει  ευρύτερα γνωστή η σημασία των μνημείων και να προωθηθεί η προστασία και ένταξή τους στη σύγχρονη κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ζωή. Οι εκδηλώσεις που γίνονται με την συνεργασία του ICOMOS Κύπρου και του Τμήματος Αρχαιοτήτων, πραγματοποιήθηκαν και πραγματοποιούνται σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία σε όλες τις πόλεις της Κύπρου».

Όπως είπε η Δρ. Σατράκη, «την Πέμπτη, 05 Μαΐου, στις 19:00, στον Αρχαιολογικό Χώρο Κιτίου, τον πιο σημαντικό και εμβληματικό χώρο της Λάρνακας, θα τιμήσουμε την Διεθνή Ημέρα Μνημείων και Χώρων, με συναυλία που θα πραγματοποιηθεί από το Μουσικό Σχολείο Λάρνακας. Η συναυλία θα περιέχει παραδοσιακά τραγούδια της Κύπρου και της Μικράς Ασίας, συνδυάζοντας και ενώνοντας τον παλαιότερο με τον νεότερο πολιτισμό της Κύπρου, μέσω των μαθητών της Λάρνακας, που δεν είναι μόνο το παρόν μας αλλά και το μέλλον».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η Δρ. Σατράκη είπε πως «οι δύο κατ’ εξοχήν αρχαιολογικοί χώροι της Λάρνακας είναι ο Αρχαιολογικός Χώρος Κιτίου και ο χώρος που είναι γνωστός με την ονομασία «Παμπούλα» που βρίσκεται πίσω από το Αρχαιολογικό Μουσείο. Στον Αρχαιολογικό Χώρο Κιτίου, υπάρχει ένα σημαντικό τμήμα της πόλης, όπως το ανέσκαψε ο αείμνηστος Βάσος Καραγιώργης και το Τμήμα Αρχαιοτήτων, πριν από κάποιες δεκαετίες και διασώζεται ένα σημαντικό κομμάτι του τείχους της πόλης, πέντε ναοί της ύστερης χαλκοκρατίας, τα εργαστήρια του χαλκού της ίδιας εποχής και ο μεγάλος ναός της Αστάρτης της εποχής του σιδήρου».

Εδώ λοιπόν, συνέχισε «σ’ αυτόν τον πολύ σημαντικό χώρο, αύριο θα έχουμε μια εκδήλωση όπου οι μαθητές με τους καθηγητές του Μουσικού Σχολείου Λάρνακας θα παρουσιάσουν μια συναυλία με παραδοσιακά τραγούδια της Κύπρου και της Μικράς Ασίας, θυμίζοντας σε όλους ότι είναι σημαντικό να επιστρέψουμε σε κάποιους πιο παραδοσιακούς τρόπους ζωής».

Με αυτόν τον τρόπο ανέφερε η Δρ. Σατράκη, «η εκδήλωση συνδέεται και με το φετινό θέμα της Διεθνούς Ημέρας Μνημείων και Χώρων που είναι «Πολιτιστική Κληρονομιά και Κλιματική Αλλαγή, η οποία επηρεάζει βεβαίως και τα αρχαία μνημεία. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι πρέπει να συμβάλλουμε όλοι ώστε να σταματήσουν να απειλούνται αρχαίοι χώροι και μνημεία και η επιστροφή σε παραδοσιακούς τρόπους ζωής είναι ίσως μια επιλογή».

 

  • Schedule
  • Guests
  • Attendance
  • Forecast
  • Σχόλια

Weather data is currently not available for this location

Weather Report

Today stec_replace_today_date

stec_replace_today_icon_div

stec_replace_current_summary_text

stec_replace_current_temp °stec_replace_current_temp_units

Wind stec_replace_current_wind stec_replace_current_wind_units stec_replace_current_wind_direction

Humidity stec_replace_current_humidity %

Feels like stec_replace_current_feels_like °stec_replace_current_temp_units

Forecast

Date

Weather

Temp

stec_replace_5days

Next 24 Hours

Powered by openweathermap.org