Διάλεξη του Γιώργου Μπαμπινιώτη στη Λάρνακα 23 ΜάιοςΜάι 2023 19:00Παττίχειο δημοτικό θέατρο, Λάρνακα, Κύπρος

Διαλέξεις

Η τελευταία διάλεξη για το φετινό ακαδημαϊκό έτος του 24ου κύκλου του θεσμού των διαλέξεων του Ζηνώνειου Ελεύθερου Πανεπιστημίου στη Λάρνακα έχει τίτλο «Το Ελληνικό Αλφάβητο προέλευση-δομή-εξέλιξη» και θα πραγματοποιηθεί με ομιλητή τον Γεώργιο Μπαμπινιώτη, Καθηγητή Γλωσσολογίας και πρώην Πρύτανη τού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η διάλεξη θα δοθεί την Τρίτη, 23 Μαϊου, στις 19:00, στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Σκάλα και θα μεταδίδεται ζωντανά από το κανάλι του ΡΙΚ στο YouTube.

Ο ελληνικός πολιτισμός είναι ένας «πολιτισμός του γραπτού λόγου» ο οποίος στηρίχτηκε και αναδείχτηκε μέσα από τα κείμενά μας (έχουν σωθεί και αποτυπωθεί λεξικογραφικά στον “Thesaurus Linguae Graecae” 12.000 κείμενα 4.000 συγγραφέων). Αλλά τα κείμενα προϋποθέτουν γνώση και χρήση της γραφής, η οποία με τη σειρά της, προϋποθέτει το ελληνικό αλφάβητο, με το οποίο γράφτηκαν (και γράφονται) όλα τα ελληνικά κείμενα.

Έτσι αποτυπώθηκε γραπτώς, διασώθηκε και διαδόθηκε ο ελληνικός πολιτισμός. Για αυτό το αλφάβητο θα μιλήσει ο Καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης, δείχνοντας ότι πρόκειται για ένα πολύ απλό, ουσιαστικό, οικονομικό και λειτουργικό αλφάβητο, όπως το επινόησαν οι Έλληνες δημιουργώντας το πρώτο πραγματικό αλφάβητο στον κόσμο. Στο αλφάβητο αυτό αποτυπώθηκε και αποτυπώνεται ο ελληνικός λόγος επί 28 αιώνες (από τον 8ο π.Χ. αιώνα) με τα ίδια γράμματα και επί 24 αιώνες (από το 400 π.Χ.) με την ίδια ορθογραφία.

Θα γίνει αναφορά στις έξι γραφές που χρησιμοποιήθηκαν στον ελληνικό χώρο, με έμφαση στην κρητομυκηναϊκή γραμμική γραφή Β΄, στο ελληνικό αλφάβητο, στο λατινικό αλφάβητο (που κατάγεται από το ελληνικό μαζί και με άλλα αλφάβητα)  και, φυσικά,  στο κυπριακό συλλαβάριο. Για το ελληνικό αλφάβητο, αναφέρει ο κ. Μπαμπινιώτης, ισχύει ό,τι έχει πει ο εγκυρότερος μελετητής της γραφής, ο David Diringer: «Στην ιστορία τής αλφαβητικής γραφής καθοριστική υπήρξε η συμβολή των Ελλήνων.

Όλα τα αλφάβητα που χρησιμοποιούνται σήμερα στην Ευρώπη τελούν σε άμεση ή έμμεση σχέση με το αρχαίο ελληνικό αλφάβητο […] (οι Έλληνες) ανέπτυξαν το αλφάβητο σε τέτοιο βαθμό, ώστε επί τρεις χιλιάδες χρόνια απετέλεσε το πιο πρόσφορο όχημα για την έκφραση των σκέψεων και την επικοινωνία ανθρώπων όλων των φυλών, των θρησκευτικών πεποιθήσεων και των γλωσσών».

 

Location

Παττίχειο δημοτικό θέατρο, Λάρνακα, Κύπρος

Directions

Could not find route!

  • Schedule
  • Guests
  • Attendance
  • Forecast
  • Σχόλια

Weather data is currently not available for this location

Weather Report

Today stec_replace_today_date

stec_replace_today_icon_div

stec_replace_current_summary_text

stec_replace_current_temp °stec_replace_current_temp_units

Wind stec_replace_current_wind stec_replace_current_wind_units stec_replace_current_wind_direction

Humidity stec_replace_current_humidity %

Feels like stec_replace_current_feels_like °stec_replace_current_temp_units

Forecast

Date

Weather

Temp

stec_replace_5days

Next 24 Hours

Powered by openweathermap.org