Διάλεξη: «Η βασιλική του Σιντριβανίου της Θεσσαλονίκης και το ζήτημα της διαχείρισης των αρχαιοτήτων στις ανασκαφές του Μετρό της πόλης» 18 ΙανουάριοςΙαν 2023 19:30

Διαλέξεις

Η Καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Μελίνα Παϊσίδου θα δώσει διάλεξη με τίτλο «Η βασιλική του Σιντριβανίου της Θεσσαλονίκης και το ζήτημα της διαχείρισης των αρχαιοτήτων στις ανασκαφές του Μετρό της πόλης», την οποία φιλοξενεί το Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου, στις 19:30, στην αίθουσα εκδηλώσεων του κεντρικού κτιρίου της Ελληνικής Τράπεζας στη Λευκωσία και θα μεταδοθεί διαδικτυακά μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ.

Στο πρώτο μέρος της ομιλίας εξετάζεται ο εντοπισμός και η ανασκαφή της βασιλικής του Σιντριβανίου στη Θεσσαλονίκη. Η Καθηγήτρια Παϊσίδου θα αναλύσει την κτηριολογική πολυπλοκότητά της και τις διαφορετικές φάσεις της, οι οποίες διατρέχουν την Ύστερη Αρχαιότητα, τον ψηφιδωτό διάκοσμό της και το σπάνιο θέμα του φοίνικα, τους τάφους που εντάσσονται στο κτίσμα και θα αναλύσει το κατά πόσο η βασιλική αυτή θα μπορούσε να είναι μαρτύριο ή θέση ανάμνησης μαρτυρίου.

Με αφορμή τον σχολιασμό της διαχείρισης της βασιλικής, στο δεύτερο μέρος της ομιλίας γίνεται μία συνοπτική αναφορά στα ευρήματα των δύο Σταθμών του μετρό, της Αγίας Σοφίας και του Σταθμού Βενιζέλου, τονίζεται η σημασία για την πολεοδομία της Θεσσαλονίκης σε συνεχή στρωματογραφία 10 αιώνων (4ος–14ος) και σχολιάζεται ο τρόπος διαχείρισής τους. Παράλληλα, προβάλλονται ζητήματα διεθνούς νομοθεσίας και αναδεικνύονται οι διαφορετικοί τρόποι αντιμετώπισης ανάλογων ζητημάτων.

  • Schedule
  • Guests
  • Attendance
  • Forecast
  • Σχόλια

Weather data is currently not available for this location

Weather Report

Today stec_replace_today_date

stec_replace_today_icon_div

stec_replace_current_summary_text

stec_replace_current_temp °stec_replace_current_temp_units

Wind stec_replace_current_wind stec_replace_current_wind_units stec_replace_current_wind_direction

Humidity stec_replace_current_humidity %

Feels like stec_replace_current_feels_like °stec_replace_current_temp_units

Forecast

Date

Weather

Temp

stec_replace_5days

Next 24 Hours

Powered by openweathermap.org